MEN'S GUIDE

Κολονοσκόπηση: Ειδικός λέει ποια είναι η ιδανική διατροφή μετά την εξέταση

Η κολονοσκόπηση είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική προληπτική εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου και ειδικά του καρκίου που στατιστικά δείχνει να "προτιμά" ελαφρά τους άντρες, αλλά παράλληλα είναι πιθανότατα και μια από τις πιο «παρεξηγημένες» ιατρικές μεθόδους, καθώς η άγνοια πολλές φορές οδηγεί σε μύθους και παραπληροφόρηση. Ας εστιάσουμε όμως στις αλήθειες και την αναγκαιότητά της…

Η κολονοσκόπηση είναι η ασφαλέστερη ιατρική εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών, ενώ δεν έχει μόνο διαγνωστική αξία αλλά και θεραπευτική, αφού μπορεί να επέμβει και να αφαιρέσει την πλειονότητα των πολυπόδων του παχέος εντέρου που έχουν εν δυνάμει καρκινική εξαλλαγή.

Η εξέταση γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης της εικόνας από το εσωτερικό του εντέρου, σε ειδικό μόνιτορ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η εξέταση είναι ο πλήρης καθαρισμός του εντέρου. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για την προετοιμασία, η οποία ξεκινά ουσιαστικά τρεις ημέρες πριν την εξέταση και κορυφώνεται την παραμονή της, με τη χρήση του απαραίτητου καθαρτικού.

Εσείς, κατά την καταγραφή του ιστορικού σας, απλώς ενημερώστε τον γιατρό σας εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, για να σας κατευθύνει σχετικά. 

Μετά από την προετοιμασία και την ίδια τη διαδικασία, είναι φυσικό, όταν βγαίνετε από την αναισθησία, να έχετε όρεξη να φάτε.

Ενώ πολλοί ασθενείς με κολονοσκόπηση γνωρίζουν τη σημασία της σωστής προετοιμασίας, δεν είναι γνωστό το πλάνο διατροφής μετά τη διαδικασία.. Το να ξέρετε τι να φάτε μετά την κολονοσκόπηση, μπορεί να μην είναι σαφώς καθορισμένο.

Η κολονοσκόπηση είναι σημαντική, όχι μόνο για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά και για τον εντοπισμό άλλων πιθανών ασθενειών στο πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι περίπου 1 στις 23 για τους άνδρες και 1 στις 25 για τις γυναίκες.

Η γαστρεντερολόγος της Κλινικής Κλίβελαντ Christine Lee, δίνει πολύτιμες συμβουλές για τα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να φάτε μετά από μια κολονοσκόπηση, για να εξασφαλίσετε μια ανάρρωση χωρίς προβλήματα.

Πότε μπορώ να φάω κανονικά μετά από μια κολονοσκόπηση;

Το πεπτικό σύστημα θα χρειαστεί φροντίδα μετά την εξέταση, οπότε την όρεξη σας, μέχρι να περάσει εντελώς η αναισθησία. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στη συνηθισμένη τους διατροφή μέσα σε μία ή δύο ημέρες, αλλά είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού σας.

Τα 5 καλύτερα τρόφιμα μετά την κολονοσκόπηση

1. Δίαιτα BRAT

Ίσως έχετε ακούσει για τη δίαιτα BRAT, τα αρχικά των λέξεων μπανάνα, άσπρο ψωμί, λευκό ρύζι, πουρές μήλου και φρυγανισμένο ψωμί. Αυτοί οι απλοί υδατάνθρακες, είναι εύκολο να διασπαστούν στο σώμα και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των κοπράνων. Είναι μία πολύ καλή προσθήκη στο μενού, μετά την κολονοσκόπηση.

2. Σούπες

Οι σούπες, είναι «πολύ εύκολες στην πέψη μετά την κολονοσκόπηση», σύμφωνα με την Δρ Lee. Είτε επιλέξετε ένα ζωμό είτε μια σούπα πουρέ, αυτό το γεύμα θα βοηθήσει στην ανάρρωση του εντέρου.

3. Ψητές πατάτες

Οι πατάτες, είναι ιδανικές για την απορρόφηση του γαστρικού υγρού και τη ρύθμιση των εντερικών κινήσεων, αφού έχετε λάβει τα καθαρτικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για κολονοσκόπηση. Η υφή και η ουδέτερη γεύση που έχουν, τις καθιστούν μια καλή επιλογή.

Αποφύγετε τα λιπαρά προϊόντα πάνω στις πατάτες. Ένα κομμάτι βούτυρο ή ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι πιθανότατα θα είναι μία πιο ήπια επιλογή για το στομάχι σας.

4. Λαχανικά στο ατμό

Ενώ τα ωμά λαχανικά είναι πιθανό να  δυσκολέψουν το στομάχι σας, τα λαχανικά που μαγειρεύονται στον ατμό, είναι πιο εύπεπτα και  «παράγουν λιγότερα αέρια κατά την πέψη», λέει ο Δρ Lee.

5. Άπαχη πρωτεΐνη

Τα αυγά, το ψητό ή βραστό κοτόπουλο ή το ψητό ή βραστό λευκό ψάρι είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και δεν προκαλούν αέρια. Επιπλέον, είναι εύκολο να τις ετοιμάσετε, ενώ μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση τους, προσθέτοντας βότανα με ήπια δράση.

Τα 5 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε μετά την κολονοσκόπηση

1. Αλκοόλ

Όσο δελεαστικό κι αν είναι, είναι καλύτερο να αποφύγετε το αλκοόλ, λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων που έχει η αναισθησία και το άδειο στομάχι. Δώστε στο σώμα σας, μερικές μέρες για να ανακάμψει.

2. Όξινα φρούτα

Μετά τη νηστεία που πρέπει να κάνετε πριν την κολονοσκόπηση, το στομάχι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο. Η Δρ Lee προειδοποιεί ότι «τα όξινα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν ή να αναστατώσουν το άδειο στομάχι », οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε τα εσπεριδοειδή, μέχρι να αναρρώσετε.

3. Σταυρανθή λαχανικά, φασολάκια και όσπρια

Ενώ αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως θρεπτικές προσθήκες στη διατροφή σας, είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια. Η Δρ. Lee προειδοποιεί ότι «τα τρόφιμα που παράγουν αέρια, μπορεί να εντείνουν τον πόνο που βιώνετε από τα αέρια», οπότε είναι καλύτερο να τα αποφύγετε, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

4. Παντζάρια

Η Δρ Lee υποστηρίζει, ότι όσο κι αν αγαπάτε αυτά τα λαχανικά, μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση μετά την κολονοσκόπηση. Τα παντζάρια μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων σας, γεγονός που μπορεί να συγχέεται με αίμα και να προκαλέσει περιττή ανησυχία.

5. Κόκκινοι χυμοί και γρανίτες

Όπως και με τα παντζάρια, τα κόκκινα τρόφιμα και ποτά, μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων σας, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση μεταξύ κανονικών κοπράνων και πιθανής αιμορραγίας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!