MEN'S GUIDE

Οι 30ηδες με ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς

Όλοι οι celebrities που βλέπετε σε αυτή την εικόνα, είναι μερικοί μόνο από τους αμέτρητους διάσημους άντρες που τα τελευταία χρόνια μίλησαν δημόσια για τα ψυχολογικά προβλήματα που βίωσαν και πράγματι οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως ο ένας στους οκτώ νέους 20-39 ετών πάσχει από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Τι κίνδυνος υπάρχει.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία τους πρέπει να είναι οι 20άρηδες και οι 30άρηδες με ψυχολογικά προβλήματα, είτε αυτά είναι κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή ή οτιδήποτε άλλο.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ψυχολογικά προβλήματα στη νιότη αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως πρόωρων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ειδικότερα, οι νέοι με τέτοιου είδους προβλήματα είχαν έως και τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη οκταετία!

Ο κίνδυνος αυτός δεν βρέθηκε να εξηγείται από παράγοντες του τρόπου ζωής τω νέων. Ωστόσο ο ένας στους οκτώ νέους που συμμετείχαν στη μελέτη, έπασχε από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

«Τα ψυχολογικά προβλήματα ήταν συχνά στους νεαρούς ενήλικες. Είχαν επίσης ισχυρή συσχέτιση με την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Eue-Keun Choi, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι νέοι αυτοί χρειάζονται τακτικό τσεκάπ και ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή για να προστατευτούν από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό».

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας (EJPC), την οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC).

Η μελέτη βασίσθηκε σε δεδομένα από όλους τους νέους 20-39 ετών στη Νότια Κορέα, οι οποίοι μεταξύ 2009 και 2012 είχαν υποβληθεί δύο φορές σε προληπτικό τσεκάπ. Συνολικά επρόκειτο για περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια νέους.

Στη μελέτη εντάχθηκαν οι νέοι χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά την έναρξή της. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 31 χρόνια. Σχεδόν έξι στους δέκα (το 58%) είχαν ηλικία 30 ετών και άνω.

Σχεδόν ο ένας στους οκτώ (το 13,1%) είχαν ψυχολογικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν:

  • Αγχώδεις διαταραχές (το σχεδόν 48% των πασχόντων)
  • Κατάθλιψη (πάνω από το 21%)
  • Αϋπνία (το 20% των πασχόντων από ψυχολογικά προβλήματα)
  • Διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (το σχεδόν 28%)
  • Διαταραχή εθισμού σε ουσίες (το σχεδόν 3%)
  • Διπολική διαταραχή (το 1,3%)
  • Σχιζοφρένεια (το σχεδόν 1%)
  • Διαταραχή πρόσληψης τροφής (το σχεδόν 1%)
  • Διαταραχή προσωπικότητας (το 0,7%)
  • Μετατραυματική διαταραχή (το 0,4% των πασχόντων από ψυχολογικά προβλήματα)

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους νέους έως το 2018 ή επί οκτώ χρόνια κατά μέσον όρο. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν:

16.133 εμφράγματα του μυοκαρδίου
10.509 εγκεφαλικά επεισόδια

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με τους εθελοντές με υγιή ψυχική κατάσταση, όσοι είχαν ψυχολογικά προβλήματα διέτρεχαν κατά μέσον όρο:

Κατά 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου
Κατά 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ο κίνδυνος παρουσίαζε διαφοροποίηση αναλόγως με το καρδιαγγειακό επεισόδιο και το πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, η αύξηση των πιθανοτήτων για έμφραγμα κυμαινόταν από 49% έως υπερτριπλασιασμό. Ήταν, παραδείγματος χάριν,  υπερτριπλάσιες (3,13 φορές περισσότερες) σε όσους είχαν σύνδρομο μετατραυματικού στρες.

Ήταν επίσης 2,61 φορές περισσότερες στους εθελοντές με σχιζοφρένεια και 2,4 φορές περισσότερες σε όσους είχαν διπολική διαταραχή. Σε εκείνους με κατάθλιψη ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 72% και σε όσους είχαν αγχώδη διαταραχή κατά 53%.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος να εκδηλωθεί εγκεφαλικό αυξανόταν από 25% έως τρεις φορές. Οι διαταραχές προσωπικότητας και η σχιζοφρένεια, λ.χ., σχεδόν τον τριπλασίαζαν. Η κατάθλιψη των αύξανε κατά 60%, οι αγχώδεις διαταραχές κατά  38%, η διπολική διαταραχή κατά 2,64 φορές.

Ανά φύλο και ηλικία

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι 20άρηδες κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν έμφραγμα στο εγγύς μέλλον εάν είχαν ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα και δη:

  • Κατάθλιψη
  • Αγχώδη διαταραχή
  • Σχιζοφρένεια
  • Διαταραχή προσωπικότητας

Οι γυναίκες είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, εάν έπασχαν από κατάθλιψη ή αϋπνία.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!