Μέχρι πρόσφατα, οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνταν μία γυναικεία υπόθεση, λόγω της φύσης των συμπτωμάτων, των κοινωνικών πιέσεων που ασκούνταν στο γυναικείο σώμα και φυσικά των υψηλών ποσοστών των κοριτσιών και των γυναικών που αναζητούσαν θεραπεία. Οι τελευταίες βέβαια έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 10 % των ατόμων που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων είναι άντρες, ενώ υπολογίζεται ότι το ποσοστό πιθανόν να είναι μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις αντρών με διατροφική διαταραχή που αποφεύγουν την θεραπεία, κυρίως λόγω της ντροπής που βιώνουν εξαιτίας της σύνδεσης των συγκεκριμένων διαταραχών με τον γυναικείο πληθυσμό. Έτσι εξηγείται και η καθυστέρηση στην αναζήτηση βοήθειας .
Τη δική του περιπέτεια με τη νευρική ανορεξία βίωσε και ο Ευτύχης Μπλέτσας, ο παρουσιαστής της ταξιδιωτικής εκπομπής Happy Traveler, που κάποτε λέει πως είχε φτάσει να είναι μόνο... κόκκαλα και δέρμα!
Όπως έχει αποκαλύψει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook κατά το παρελθόν, έφτασε πολύ κοντά στο να πάθει στη νευρική ανορεξία καθώς έφτασε να ζυγίζει μόλις 52 κιλά. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε επίσης, ο ίδιος δεν καταλάβαινε τι του συνέβαινε και χρειάστηκε η παρέμβαση μίας φίλης του που είχε περάσει ανάλογο πρόβλημα υγείας για να τον «ξυπνήσει» και να τον συνεφέρει.
Όπως είχε αποκαλύψει στη συγκεκριμένη ανάρτησή του ο γνωστός παρουσιαστής του Happy Traveler: «Όσοι από εσάς με θυμάστε... ήμουν εξαιρετικά αδύνατος, δέρμα και κόκαλα! Είχα χάσει βάρος σε επικίνδυνα επίπεδα και πολλοί φίλοι και συγγενείς ανησύχησαν για την κατάστασή μου και έσπευσαν να με προειδοποιήσουν και να με βοηθήσουν. Τους ευχαριστώ ειλικρινά και ζητώ «συγγνώμη» αν δεν μπόρεσα να το εκτιμήσω τότε… Την άνοιξη του 2008, έκανα ένα αρνητικό ρεκόρ. Είδα τη ζυγαριά στα 52 κιλά. Η μείωση του μυϊκού μου ιστού ήταν εμφανής.
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν και ενώ τότε δεν τους άκουσα, τώρα τους δικαιολογώ απόλυτα. Τώρα φοβάμαι κι εγώ όταν βλέπω φωτογραφίες από τότε. Δεν ήταν ούτε υγιές ούτε έξυπνο… Ήμουν στα πρόθυρα της νευρικής ανορεξίας και χρειάστηκε να με ξυπνήσει μια φίλη που είχε βιώσει η ίδια αυτό το πρόβλημα σε πολύ πιο ακραίο βαθμό όμως….
Όταν είχα αδυνατίσει επικίνδυνα, ήταν εκείνη που με ταρακούνησε με τον τρόπο της και με βοήθησε να συνέλθω. Την ευχαριστώ και της «ζητώ συγγνώμη» που δεν πρόλαβα να την αποχαιρετήσω. Η Ρεβέκκα μας άφησε πριν από λίγες μέρες.
Ήταν 30 ετών και πέθανε λόγω νευρικής ανορεξίας. Αισθάνομαι ότι της χρωστάω το γεγονός ότι κατάφερα να ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα και να ξαναβρώ το βάρος που είχα χάσει. Η Ρεβέκκα θα είναι πάντα στην καρδιά μου και θα με καθοδηγεί…».
Φυσικά, όλος αυτός ο εφιάλτης ανήκει οριστικά στο παρελθόν για τον Ευτύχη Μπλέτσα ο οποίος πλέον ξέρει ότι πήρε ένα μεγάλο μάθημα ζωής.
Τί λέει μια ψυχολόγος για την νευρική ανορεξία και τους άντρες
Η ψυχολόγος Μαρία Σταυρουλάκη σε άρθρο της τονίζει πως οι κοινωνικές πιέσεις που δέχονται οι άντρες σε σχέση με το σώμα τους και την εμφάνιση τους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και διαρκώς κατακλύζονται από συμβουλές του πως να καταφέρουν να αποκτήσουν το ιδανικό, μυώδες, σε σχήμα V σώμα, προκειμένου να είναι πιο αρρενωποί και πετυχημένοι. Ενώ για τις γυναίκες το αδύνατο σώμα θεωρείται το ιδανικό, στους άντρες είναι συνδεδεμένο με την μειωμένη αρρενωπότητα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να προσπαθούν να αυξήσουν το βάρος τους μέσω ειδικών διατροφικών συνηθειών, είτε να τονώσουν τον μυϊκό τους όγκο μέσω της γυμναστικής και των συμπληρωμάτων διατροφής. Όλο και περισσότεροι αγωνιούν για την εξωτερική τους εμφάνιση, ελέγχουν το βάρος τους, κατηγοριοποιούν τις τροφές σε καλές ή κακές, κάνουν δίαιτα και αγοράζουν προϊόντα περιποίησης που θα τους βοηθήσουν να δείχνουν πιο νέοι. Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διατροφικής διαταραχής είναι οι αθλητές, όσοι ασχολούνται με πιο «γυναικεία» επαγγέλματα ή εκείνοι που εργάζονται σε χώρους άμεσα συνδεδεμένους με το φαγητό, πχ οι σεφ. Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει η σεξουαλικότητα και οι σεξουαλικές προτιμήσεις του ατόμου, καθώς η ομοφυλοφιλία και η ασεξουαλικότητα συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση κάποιας διατροφικής διαταραχής και μάλιστα η εσωτερική σύγκρουση που πιθανόν να βιώνει ένας άντρας σε σχέση με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις μπορεί να προκαλέσει την έναρξη των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση της νευρικής βουλιμίας οι άντρες είναι πιο ενεργοί σεξουαλικά, ενώ η ασεξουαλικότητα είναι πιο συχνό φαινόμενο στην νευρική ανορεξία και στις άτυπες μορφές. Οι άντρες που πάσχουν από νευρική ανορεξία δέχονται έντονη κριτική για το σώμα τους, καθώς θεωρούνται πιο θηλυπρεπείς και συχνά η αποχή από το σεξ, που οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω της διατροφής τους, μοιάζει να δίνει λύση στα θέματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την ταυτότητα του φύλου τους. Στους άντρες που εμφανίζουν νευρική βουλιμία πολλές φορές υπάρχει ιστορικό παιδικής παχυσαρκίας, ενώ συχνά παρατηρείται η χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κάποιος ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι θέμα φύλου και ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα ποσοστά των αντρών με διατροφική διαταραχή, ιδιαίτερα στις άτυπες μορφές, συνεχώς αυξάνονται, όσο μεγαλώνει και η πίεση που δέχονται γύρω από το σώμα τους και την αρρενωπότητα τους. Δεν υπάρχει ο ορισμός του ιδανικού σώματος, ούτε ο ορισμός της τέλειας αρρενωπότητας, γι’ αυτό και χρειάζεται να είναι κάποιος αρκετά επιφυλακτικός με τα μηνύματα που δέχεται ως προς την εμφάνιση του και την διαφορετικότητα του. Ένας από τους στόχους της θεραπευτικής διαδικασίας είναι να αποκτήσει κάποιος τον πραγματικό έλεγχο της ζωής του μέσω της αυτογνωσίας και της ελεύθερης έκφρασης και όχι μέσω του περιορισμού της τροφής ή των εξεζητημένων διατροφικών συνηθειών.