MEN'S GUIDE

O Mente Fuerte έχει χάσει 60 κιλά αλλά δεν θέλει να μιλά για αυτό και υπάρχει λόγος

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητες αναφορές, ειδικά στα social media, με ανθρώπους που κατάφεραν να κάνουν θεαματικές αλλαγές στα κορμιά τους και εξηγούν πως κατάφεραν να χάσουν πολλά κιλά, όμως ο γνωστός Έλληνας ράπερ Mente Fuerte έχει χάσει 60 κιλά, αλλά αποφεύγει να μιλά για τον τρόπο που το πέτυχε και υπάρχει σοβαρός λόγος που έχει κάνει αυτή την επιλογή.

Όπως διαβάζουμε στο bestofyou.gr o γνωστός ράπερ όταν είχε βρεθεί καλεσμένος στην εκπομπή του Θέμη Γεωργαντά είχε μιλήσει για την απώλεια των περιττών κιλών, δηλώνοντας πως είχε υποβληθεί σε χειρουργείο. Μάλιστα, είχε σημειώσει πως αυτός είναι και ο λόγος που έχει επιλέξει να μην αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς δε θέλει να προτρέπει το κοινό του να καταφύγει στην εν λόγω μέθοδο.

«Είναι κάτι που δεν το έχω πει όχι γιατί ντρέπομαι, αλλά γιατί δε θεωρώ ότι είναι ο σωστός τρόπος να παρακινήσεις κάποιον να χάσει κιλά. Έκανα χειρουργείο. Οπότε γι’ αυτό και δεν πανηγυρίζω στα social», είχε αναφέρει.

Ενώ, σε άλλη συνέντευξή του στο «Nitro» είχε δηλώσει: «Η αλλαγή στην εμφάνισή μου έχει κάνει πολύ καλό, ειδικά στην υγεία μου. Έφτασα σε ένα σημείο να μην μου αρέσει το πώς φαίνομαι. Λόγω ύψους και κιλών πολλές φορές δεν χωρούσα σε αμάξια ή σε θέσεις αεροπλάνου. Ωστόσο, ποτέ δεν είχα κόμπλεξ, ούτε προβλήματα με τις γυναίκες. Η αλλαγή μου άλλαξε την ψυχολογία και σίγουρα μου έδωσε ένα boost. Ετοιμάζω πολλά και ο κόσμος να περιμένει πολλά από εμένα».

 

 

Ποιους κινδύνους κρύβουν οι χειρουργικές επεμβάσεις για απώλεια βάρους;

Η παχυσαρκία εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται νόσος και αντιμετωπίζεται και χειρουργικά με επεμβάσεις όπως ο γαστρικός δακτύλιος, η γαστρική παράκαμψη και το γαστρικό μανίκι να είναι οι πιο γνωστές. 

Όμως αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι πως φυσικά πρόκειται για χειρουργικές επεμβάσεις που όπως ισχύει με όλα τα χειρουργεία μπορεί να έχουν κάποιες επιπλοκές.

Δείτε ενδεικτικά τι αναφέρει άρθρο του medinova.gr για τις επιλοκές του γαστρικού by pass, ενώ να θυμάστε πως κάποιες επεμβάσεις όπως ο δακτύλιος έχουν πάψει τα τελευταία χρόνια να είναι δημοφιλείς λόγω επιπλοκών και δεν προτείνονται ούτε από τους γιατρούς που τονίζουν πως κάθε παχύσαρκο άτομο που αναζητά βοήθεια στη χειρουργική αποτελεί μοναδική περίπτωση και χρειάζεται διαφορετική εξατομικευμένη προσέγγιση.

Χειρουργικές επιπλοκές

Οποιαδήποτε χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει αναισθησία και εισαγωγή οργάνων (εργαλείων) μέσα στο σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Απροσδόκητη απώλεια αίματος, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αναπνευστικά προβλήματα, ακούσιος τραυματισμός σε όργανα ή ακόμα και θάνατος μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο οι θρόμβοι του αίματος, η καρδιακή προσβολή, η πνευμονία και οι λοιμώξεις του χειρουργικού τραύματος είναι επιπλέον κίνδυνοι που δεν μπορούν να αποκλειστούν. Οι επιπλοκές αυτές είναι, ωστόσο, ασυνήθιστες και μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την επιλογή ενός χειρουργού που έχει μεγάλη εμπειρία σε γαστρικές παρακάμψεις.

 

Πρώιμες επιπλοκές

Τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 εβδομάδων μετά την επέμβαση θεωρούνται πρώιμες επιπλοκές. Μία από τις επίφοβες πρώιμες επιπλοκές της γαστρικής παράκαμψης είναι μια διαρροή γύρω από τις περιοχές που το στομάχι ή το έντερο έχει κοπεί και επανατοποθετηθεί. Τέτοιου είδους αναστομωτική διαρροή συμβαίνει μόλις στο 0,5% έως 5% των χειρουργικών επεμβάσεων γαστρικής παράκαμψης, όμως είναι θανατηφόρα σχεδόν στο 50% των περιπτώσεων, όταν συμβεί. Η μετεγχειρητική αιμορραγία, μια πρώιμη επιπλοκή που ακολουθεί το 2%-4% των διαδικασιών, μπορεί να συμβεί μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, όπου δεν μπορεί να είναι εύκολα ανιχνεύσιμη ή εντός του εντέρου, που συνήθως οδηγεί σε κόπρανα με αίμα ή σε πισσώδη κόπρανα. Η απόφραξη του λεπτού εντέρου, που συνήθως είναι αποτέλεσμα της συστροφής ή παγίδευσης ενός βρόχου του λεπτού εντέρου μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα μπορεί να είναι άλλη μία πιθανή πρώιμη επιπλοκή της γαστρικής παράκαμψης. Μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή επιπλέον κοιλιακή χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.

Μετεγχειρητικές επιπλοκές

Μετά τις 2 πρώτες μετεγχειρητικές εβδομάδες, η απόφραξη του λεπτού εντέρου παραμένει ψηλά στον κατάλογο των πιθανών επιπλοκών των γαστρικών διαδικασιών παράκαμψης. Οι αναστομωτικές στενώσεις (ή αποφράξεις) που είναι στενώσεις στη θέση που χωρίστηκε και επανατοποθετήθηκε το έντερο, μπορεί να αναπτυχθούν στο 23% των ατόμων που υποβάλλονται σε γαστρικό bypass. Εμετός ή δυσκολία στην κατάποση μπορεί να είναι το μόνο σημείο της στένωσης που θα μπορούσε να απαιτήσει άλλη μια χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί. Σε ποσοστό 16% των ανθρώπων μπορεί να παρουσιαστούν έλκη στο σημείο όπου ο θύλακας του στομάχου ενώνεται με το λεπτό έντερο. Και σε ποσοστό 1%-6% των ανθρώπων αναπτύσσονται συρίγγια, ή ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ του στομαχικού σάκου και των κοντινών οργάνων.

Διατροφικές ελλείψεις

Επειδή το στομάχι σας παρακάμπτεται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας γαστρικής παράκαμψης, η απορρόφηση των τροφών μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη μετά την επέμβαση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, κατέδειξε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη αναπτύσσουν διατροφικές ελλείψεις εντός 2 ετών από την επέμβασή τους και απαιτούν ειδικά συμπληρώματα για τη διόρθωσή τους. Σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ είναι αυτά που επηρεάζονται συχνότερα, αλλά έχουν επίσης σημειωθεί ελλείψεις σε μαγνήσιο, βιταμίνη D, βήτα-καροτένιο, ψευδάργυρο και θειαμίνη.

Αύξηση βάρους

Αν και δεν είναι κατ’ ανάγκην μια επιπλοκή μιας γαστρικής παράκαμψης, η αύξηση του σωματικού βάρους εμφανίζεται σε περίπου 10% των ανθρώπων γύρω στα 5 χρόνια μετά την επέμβαση. Ενώ αυτό μπορεί να προκαλείται από το σχηματισμό μιας μη φυσιολογικής επικοινωνίας μεταξύ στομαχικού σάκου και της παράκαμψης του στομάχου, στους περισσότερους ανθρώπους η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται σε αδυναμία να ελέγξουν τις διατροφικές συμπεριφορές τους. Η επαναξιολόγηση και η τροποποίηση της συμπεριφοράς συνιστάται για αυτούς τους ανθρώπους πριν σκεφτούν να προχωρήσουν σε μια καινούργια χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!