MEN'S GUIDE

Νέα έρευνα έδειξε πως η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την ποιότητα του σπέρπατος

Η μεσογειακή διατροφή παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς προστατεύει από την καρδιοπάθεια, τον σακχαρώδη διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τώρα, επιστήμονες από την Αυστραλία αναφέρουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Περιέχει επίσης υγιεινά λίπη όπως το ελαιόλαδο, ψάρια, ξηρούς καρπούς και πουλερικά.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι αυτό το διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Simon Alesi, από το Πανεπιστήμιο Monash, στη Μελβούρνη.

Όπως εξήγησε, το κλειδί στο νέο όφελος της μεσογειακής διατροφής ως φαίνεται είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής. «Η φλεγμονή αναγνωρίζεται πλέον ως παράγοντας που συμβάλλει στις αρνητικές εκβάσεις των προσπαθειών τεκνοποίησης», εξήγησε. «Μάλιστα έχει καθιερωθεί ο όρος «φλεγμονώδης υπογονιμότητα» για να περιγράψει τις επιδράσεις της. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η μεσογειακή διατροφή, πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Το ίδιο και η χαμηλή περιεκτικότητά της σε επεξεργασμένα κρεατικά».

Ο Dr. Alesi πρόσθεσε ότι στα αντιφλεγμονώδη συστατικά της μεσογειακής διατροφής συμπεριλαμβάνονται:

  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά
  • Τα φλαβονοειδή
  • Οι βιταμίνες C και E
  • Οι πολυφαινόλες

Αντιθέτως, η δυτικού τύπου διατροφή η οποία περιέχει λιγοστά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και πολλά ζωικά λιπαρά και αλάτι, σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή και ποικίλα προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, ο Dr. Alesi και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας για τον ρόλο της αντιφλεγμονώδους διατροφής στην γονιμότητα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση διατροφής Nutrients.

Όπως γράφουν, τα προγράμματα όπως η μεσογειακή διατροφή δεν βελτιώνουν μόνο την ποιότητα του σπέρματος, αλλά και:

  • Την σταθερότητα του έμμηνου κύκλου
  • Την ποιότητα των εμβρύων
  • Τα ποσοστά των γεννήσεων

Η τακτικότητα του εμμήνου κύκλου είναι σημαντική για την τεκνοποίηση, διότι επιτρέπει τον καλύτερο προγραμματισμό των προσπαθειών επίτευξης εγκυμοσύνης. Τα υψηλής ποιότητας έμβρυα, εξ άλλου, είναι πιο βιώσιμα και συνοδεύονται από αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Ο Dr. Alesi συνιστά στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν οικογένεια να ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Η πρόσληψη λευκού και κόκκινου κρέατος πρέπει να είναι περιορισμένη, τονίζει. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μειώνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ροφημάτων, όπως τα αναψυκτικά, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα γλυκά, τα αλλαντικά και τα πρόχειρα φαγητά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!