MEN'S GUIDE

Μάθε πως οι τιμές σακχάρου και χοληστερίνης επηρεάζουν τη στύση σου

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, χοληστερίνης και σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν στένωση των αγγείων, δυσκολεύοντας τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Στους άνδρες αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή αδυναμία επίτευξης στύσης, ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, έχουν πεσμένη λίμπιντο.

Αποφεύγετε να τρώτε κόκκινο κρέας το βράδυ, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία τους άνδρες και απώλεια περιόδου στις γυναίκες.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την πυκνότητα του αίματος και περιορίζοντας την ικανότητά του να φτάσει στο πέος και να προκαλέσει στύση.

Ένα άτομο που έχει υψηλή χοληστερίνη, μπορεί επίσης να εκδηλώσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Όταν αυξάνεται η κακή χοληστερίνη (LDL) και συνυπάρχουν άλλοι βλαπτικοί για το ενδοθήλιο των αγγείων παράγοντες, όπως η υπέρταση, το αυξημένο σάκχαρο κλπ., οι λιποπρωτεΐνες LDL συρρέουν στον έσω χιτώνα της αρτηρίας και αναπτύσσεται μια ιδιότυπη φλεγμονώδης αντίδραση.

Στην περιοχή συρρέουν λευκά αιμοσφαίρια, ενώ εκλύονται χημικές ουσίες που καταστρέφουν πλειάδα ενδοθηλιακών κυττάρων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου και τη διαταραχή της στύσης.

Η αλλαγή της διατροφής και η κατανάλωση τροφών με περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα που ωφελούν τη σεξουαλική λειτουργία, παράλληλα με την αποφυγή τροφών που βλάπτουν το αίμα, ωφελεί τη σεξουαλική ζωή.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως τα φασόλια, τα πλούσια σε φλαβονοειδή μούρα και τα λιπαρά ψάρια που περιέχουν βιταμίνη Β6, μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των αρτηριών και τη βελτίωση της ροής του αίματος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων στο Meryland των ΗΠΑ, περίπου 30 εκατομμύρια άνδρες πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία η οποία οφείλεται σε παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, προβλήματα ψυχικής υγείας, η μείωση της τεστοστερόνης κλπ.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας.

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν έχουν μόνο οι διαβητικοί, αλλά και όσοι βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι διαβητικοί και 90 εκατομμύρια βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μη ελεγχόμενη γλυκόζη στο αίμα, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική απόδοση επειδή καταστρέφει μικρά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα.

Η βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τη σεξουαλική διέγερση μπορεί να εμποδίσει τη λίμπιντο ή τον οργασμό ανδρών και γυναικών.

Ένας άνδρας με διαβήτη αντιμετωπίζει τριπλάσιο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Η τακτική κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών με ζάχαρη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Αποφεύγετε όλα τα τηγανητά τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα.

Οι τροφές με σίδηρο πρέπει να καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, αλλά η υψηλή συγκέντρωση σιδήρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αιμοχρωμάτωση, δηλαδή υπερσυσσώρευση σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε στην περισσή αποβολή σιδήρου από τα κύτταρα είτε στη μειωμένη ανακύκλωσή του από τον οργανισμό. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η πάθηση αφορά 1 στα 300 ανθρώπους και παραμένει αδιάγνωστη στους περισσότερους.

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην τόνωση της παραγωγής τεστοστερόνης και προλακτίνης, αυξάνοντας τη λίμπιντο και διευκολύνοντας την επίτευξη του οργασμού.

Μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Τα φασόλια, τα στρείδια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου.

Τα φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται στα μούρα, έχουν συνδεθεί με σημαντική μείωση της στυτικής δυσλειτουργίας, ειδικά στους νεότερους άνδρες.

Η βιταμίνη Β6, που βρίσκεται στα θαλασσινά όπως ο σολομός και ο τόνος, είναι γνωστό ότι τονώνει τη λίμπιντο.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!