Το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης απασχολεί πολλούς άντρες και μια νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα, που έγινε στο Μαϊάμι, αποκαλύπτει δυσάρεστα ευρήματα καθώς καταγράφει πως ένας από τους δύο πάσχοντες με πρόωρη εκσπερμάτιση μένει χωρίς θεραπεία.
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του iatropedia.gr ηπλειονότητα των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση δεν λαμβάνουν θεραπεία για την αντιμετώπισή της, παρότι πολλά φάρμακα είναι καλά μελετημένα για την αντιμετώπισή της.
Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, που εξέτασαν μία μεγάλη, πολυκεντρική βάση δεδομένων που περιέχει τους ιατρικούς φακέλους εκατομμυρίων ασθενών στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες από πρόωρη εκσπερμάτιση δεν έπαιρναν κανένα φάρμακο γι’ αυτήν.
Περισσότερες πιθανότητες να λαμβάνουν αγωγή είχαν οι άνδρες με διαγνωσμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία αποτελούν συχνά αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης.
Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, η εκσπερμάτιση χαρακτηρίζεται ως πρόωρη όταν «συμβαίνει νωρίτερα από το επιθυμητό και προκαλεί δυσφορία στον έναν ή και στους δύο συντρόφους».
Η διαταραχή αυτή είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό 20-30% των σεξουαλικώς ενεργών ανδρών, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στον ψυχισμό και στην ποιότητα ζωής τους. Μελέτες έχουν δείξει πως η πρόωρη εκσπερμάτιση σχετίζεται με προβλήματα, όπως:
Συχνά προκαλεί στον άνδρα και χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, με συνέπεια ακόμα και την απομάκρυνση από την/τον σύντροφό του.
Πρωτοπαθής και επίκτητη
Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να παρατηρείται σε όλες ή σχεδόν όλες τις σεξουαλικές επαφές, αρχίζοντας από την πρώτη, ή να εκδηλωθεί στην πορεία της ζωής. Στην πρώτη περίπτωση αποκαλείται πρωτοπαθής και μπορεί να συνεχιστεί δια βίου. Στην δεύτερη είναι δευτεροπαθής ή επίκτητη.
Οι αιτίες της είναι πολλές και διαφορετικές. Κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι τα αίτιά της είνι ψυχολογικά. Σήμερα, όμως, είναι γνωστό ότι αποτελεί προϊόν της αλληλεπίδρασης ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.
Η πρωτοπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση συχνά έχει ψυχολογικά αίτια, όπως:
Η δευτεροπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να έχει και βιολογικά αίτια, όπως προστατίτιδα ή ορμονικά προβλήματα.
Η αντιμετώπιση
Ο τρόπος αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης, εάν υπάρχει, μπορεί να απαλλάξει τον άνδρα και από τη σεξουαλική δυσλειτουργία.
Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές για την πρόωρη εκσπερμάτιση συμπεριλαμβάνουν:
Τεχνικές συμπεριφοράς (π.χ. αυνανισμός πριν από τη σεξουαλική πράξη, ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους)
Λήψη φαρμάκων από το στόμα (λ.χ. αντικαταθλιπτικά, αναλγητικά, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία)
Συμβουλευτική
Πιο αποτελεσματικός έχει διαπιστωθεί ότι είναι ο συνδυασμός συμπεριφορικής θεραπείας με φάρμακα. Έχει βρεθεί ότι αποδίδει σε ποσοστό πάνω από 85% των περιπτώσεων, αν και υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποτροπής.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Impotence Research. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αναζήτησαν της διαγνώσεις της πρόωρης εκσπερμάτισης σε βάση δεδομένων που αφορά 75 εκατομμύρια Αμερικανούς, εξετάζοντας αν και τι είδους θεραπεία χορηγείτο στους ασθενείς.
Όπως διαπίστωσαν, το 51,7% των ανδρών δεν λάμβαναν καμία φαρμακοθεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο, όσοι είχαν ταυτοχρόνως και διαταραχές ψυχικής υγείας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να λαμβάνουν φάρμακα. Ειδικότερα, το ποσοστό της φαρμακοθεραπείας ήταν:
Οι άνδρες που είχαν και προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν πιθανότερο να κάνουν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή ορισμένα οπιοειδή αναλγητικά.
Μη φαρμακευτικές θεραπείες
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στη λήψη φαρμάκων. Εικάζουν, όμως, πως ίσως δεν αναζητούν ιατρική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση όσοι άνδρες έχουν ήπια ή σποραδική μορφή της διαταραχής.
Οι άνδρες αυτοί πιθανώς καταφεύγουν σε μη συνταγογραφούμενες επιλογές, όπως τα προφυλακτικά, οι κρέμες, τα τζελ και τα σπρέι με αναισθητικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές μειώνουν την ευαισθησία του πέους στη διέγερση και έτσι καθυστερούν την εκσπερμάτιση. Υπάρχουν επίσης προφυλακτικά κατασκευασμένα από παχύτερο λατέξ που μειώνουν τον ερεθισμό του πέους.
Η χρήση αυτού του είδους των προϊόντων την κατάλληλη στιγμή βοηθά πολλούς άνδρες να θέσουν υπό έλεγχο την εκσπερμάτισή τους, αναφέρουν ειδικοί από το σεξόπολις.
Ωστόσο είναι σημαντικό τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση να συμβουλεύονται έναν ειδικό, μη τυχόν και υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογική αιτία. Αν αυτή αποκλειστεί, μπορεί να χρειασθούν ψυχολογική στήριξη, ώστε να προστατευθεί και η σχέση του ζευγαριού.
Σε γενικές γραμμές, η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν δεν συμβαίνει συχνά. Εάν ωστόσο ο χρόνος επίτευξής της προκαλεί επίμονη δυσφορία, τότε πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.