MEN'S GUIDE

Ένας ειδικός απαριθμεί όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη στύση

Τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας και η κακή ποιότητα ή απουσία στύσης, είναι θέματα που απασχολούν πολλούς άντρες και σε άρθρο του iatropedia.gr ένας χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, εξηγεί όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική στύση και τους "μύθους" που επικρατούν.

Η ανδρική στύση φαίνεται κάτι απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία μάλλον πολύπλοκη διεργασία. Γύρω από αυτήν εξυφαίνονται αλήθειες και ψέματα, που δημιουργούν εντυπώσεις και προκαλούν αγωνία και άγχος επίδοσης.

Η στύση είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας στην οποία εμπλέκονται τα έξω γεννητικά όργανα, η καρδιά, τα αγγεία, οι ορμόνες, οι νευρικοί άξονες, αλλά και τα συναισθήματα, οι αισθήσεις, η φαντασία, η μνήμη. Η στύση είναι η κύρια λειτουργία του πέους, αλλά δεν είναι πάντοτε η ίδια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη, αναφέρει στο σχετικό άρθρο ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας. Αυτά είναι:

  • Η αντανακλαστική. Είναι το αποτέλεσμα της σωματικής επαφής.
  • Η ψυχογενής. Οφείλεται σε οπτικοακουστικά ερεθίσματα ή σε φαντασιώσεις.
  • Η νυχτερινή. Εμφανίζεται στη διάρκεια του ύπνου.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η στύση είναι ακούσια – δηλαδή μη ηθελημένη – και μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή.

Ο ρόλος του οξυγόνου

Κομβικό ρόλο στην καλή λειτουργία του πέους, η οποία είναι απαραίτητη για καλή στυτική λειτουργία και κατ’ επέκτασιν ικανοποιητική σεξουαλική επαφή, παίζει το οξυγόνο.

«Το οξυγόνο δίνει ενέργεια, διατηρεί τους ιστούς σε υγιή επίπεδα, αναδομεί τυχόν βλάβες τους και συμβάλλει στη σύνθεση ουσιών, οι οποίες προκαλούν διαστολή των αγγείων στο πέος, εξηγεί ο κ. Ρόκκας. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται περισσότερη χάλαση (χαλάρωση) των λείων μυϊκών ινών και κατά συνέπεια αύξηση στην αιματική ροή».

Στο πέος, όμως, δεν υπάρχει συνεχής ροή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο. Όταν βρίσκεται σε χάλαση, δεν προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Αντιθέτως, όταν βρίσκεται σε στύση οι αρτηρίες μεταφέρουν σε αυτό μεγάλες ποσότητες αίματος, πλούσιου σε οξυγόνο.

Ο μύθος της ασίγαστης ανδρικής επιθυμίας

Για να αρχίσει ένας άνδρας να λειτουργεί σεξουαλικά, χρειάζεται να έχει σεξουαλική επιθυμία. Συχνά υπάρχουν οπτικά ερεθίσματα και φαντασιώσεις. Όμως είναι πιθανό κάποιος να μην έχει τη σεξουαλική ορμή που αυτά επιφέρουν, αλλά να μπορεί παρόλα αυτά να λειτουργήσει σεξουαλικά.

Είναι μύθος ότι οι άνδρες έχουν πάντοτε ερωτική επιθυμία και ότι είναι έτοιμοι για σεξ ανά πάσα στιγμή. Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, άγχος, κατάθλιψη, κούραση, απογοήτευση είναι παράγοντες, οι οποίοι αναστέλλουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη-κλειδί για την ερωτική επιθυμία και για τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου (τριχοφυΐα, ανάπτυξη γεννητικών οργάνων, χροιά φωνής κ.ά.). Είναι επίσης σημαντική για τη στύση, αλλά μόνο όταν τα επίπεδά της είναι παθολογικά.

Οι άνδρες θέλουν συναίσθημα

Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι άνδρες λατρεύουν το σεξ χωρίς συναίσθημα. Αυτό δεν ισχύει. Αμερικανική έρευνα του 2019 έδειξε ότι και οι άνδρες νιώθουν την ανάγκη να εκφράζουν τα συναισθήματά τους στις/στους συντρόφους τους. Οι 8 στους 10 είχαν πει ότι το σεξ είναι πολύ καλύτερο όταν υπάρχουν αισθήματα έρωτα, αγάπης και τρυφερότητας στο ζευγάρι.

«Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, έχουν ανάγκη να νιώθουν συναισθηματική εγγύτητα. Χρειάζονται χρόνο και ιδιωτικότητα για να λειτουργήσουν στο σεξ, χωρίς το άγχος ότι μπορεί να τους ακούσουν τα παιδιά ή ότι θα χτυπήσει το τηλέφωνο. Αυτοί είναι παράγοντες που δεν διευκολύνουν τη σεξουαλική διαδικασία. Η επιθυμία μπορεί να σβήσει και να είναι αδύνατο να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί μια στύση, όταν ο άνδρας έχει άγχος», επισημαίνει ο κ. Ρόκκας.

Στύση και ορμόνες

Την στυτική λειτουργία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά οι παθήσεις του πέους. Η φίμωση, η νόσος Peyronie και ο βραχύς χαλινός μπορεί να δυσκολέψουν τη σεξουαλική επαφή και χρειάζονται την παρέμβαση του χειρουργού ουρολόγου για την αντιμετώπισή τους.

Εξίσου σημαντικό ρόλο, όμως, παίζουν οι ορμόνες. «Αναφέραμε νωρίτερα την τεστοστερόνη και τη συμβολή της στην ερωτική επιθυμία. Είναι ο «μαέστρος των ορμονών». Να σημειώσουμε, επίσης, την αύξηση της προλακτίνης, η οποία συνδέεται άμεσα με τη μείωση της ερωτικής ορμής και με στυτική δυσλειτουργία. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά και χειρουργικά, ανάλογα με το πού οφείλεται. Επίπτωση στη στύση έχουν τέλος οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα», καταλήγει ο κ. Ρόκκας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!