MEN'S GUIDE

Μάθε τί είναι το σύνδρομο Μετά-Οργασμικής Νόσου που εμφανίζουν κάποιοι άντρες

Μετά από μια σεξουαλική επαφή ένας άντρας, που έχει εκσπερματώσει μπορεί αν εμφανίζει ποικίλες ψυχολογικές και σωματικές αντιδράσεις. Αν όμως εμφανίζει συμπτώματα που θυμίζουν αυτά της... γρίπης, τότε καλό είναι να μάθει τί είναι το σύνδρομο POIS.

Το σύνδρομο POIS (Postorgasmic illness syndrome ή ελληνιστί  σύνδρομο της Μετά – Οργασμικής Νόσου) ανακαλύφθηκε από τον δρ. Marcel D. Waldinger στην Ολλανδία και περιγράφει την κατάσταση όπου ένας άντρας εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα μετά την εκσπερμάτωση. Αυτά περιλαμβάνουν υπεραιμία, κόπωση, πυρετό, ήπια έως σοβαρή κεφαλαλγία, έντονο μυικό πόνο, φαγούρα στα μάτια, καταρροή, δυσκολία συγκέντρωσης και πονόλαιμο.

Εμφανίζεται λίγα λεπτά μετά τον οργασμό και μπορεί να διαρκέσει έως και 7 ημέρες. Το σύνδρομο παρουσιάζεται κυρίως στους άνδρες και πολύ πιο σπάνια στις γυναίκες.

Οι αλλεργίες στο σπέρμα αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά σε γυναίκες το 1958 και προκαλούνται ως αντίδραση στις πρωτεΐνες που περιέχει το σπέρμα. Ο καθηγητής σεξουαλικής ψυχοφαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης δημοσίευσε δύο μελέτες, στις οποίες ισχυρίζεται ότι οι άντρες με το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν αλλεργία στο δικό τους σπέρμα και μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα με μια θεραπεία «υπο-ευαισθητοποίησης», η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την καταπολέμηση των αλλεργιών και συνίσταται στη σταδιακή έκθεση του σώματος στον αλλεργιογόνο παράγοντα σε βάθος χρόνου.

Η ομάδα του Waldinger αποφάσισε να δοκιμάσει ως θεραπεία τη μέθοδο της υποευαισθητοποίησης, κάνοντας σε δύο άντρες ενέσεις που περιείχαν το σπέρμα τους. Αρχικά σε πολύ αραιωμένη μορφή και έπειτα λιγότερο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι έπειτα από δύο -τρία χρόνια οι άντρες εμφάνισαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του POIS.

Με βάση την πρώτη μελέτη που έγινε σε 45 άντρες προέκυψαν δύο τύποι POIS. Ο πρώτος που εμφανίζεται από τις πρώτες εκσπερματώσεις στην εφηβική ηλικία και ένας δεύτερος που εμφανίζεται αργότερα.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα το 49% έπασχε από τον πρώτο τύπο του συνδρόμου και αντίστοιχα το 51% από τον δεύτερο ενώ στο 87% του συνόλου των αντρών τα συμπτώματα εμφανίζονταν μέσα σε 30 λεπτά από την εκσπερμάτωση.

Προκειμένου να αποφύγουν αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα πολλοί άντρες, που επηρεάζονται από το συγκεκριμένο σύνδρομο, αποφασίζουν κάποια στιγμή να κάνουν αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την αγαμία σχεδιάζουν σχολαστικά το σεξ και τις εξόδους τους ώστε τα συμπτώματα να μην έχουν αντίκτυπο σε «σημαντικές υποχρεώσεις».

Καθώς δεν έχουν γίνει πολλές σχετικές έρευνες ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία ενώ πολλοί άντρες δεν αναφέρουν ότι εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, όπως συμβαίνει και με άλλες σεξουαλικές διαταραχές.

Αν λοιπόν τα παραπάνω συμπτώματα σου ακούγονται οικεία καλά θα κάνεις να μιλήσεις σε ένα γιατρό. Αν είναι η φυσιολογική κατάθλιψη μετά το σεξ έχει καλώς, αν όμως πάσχεις από το σύνδρομο ίσως βοηθηθείς να κρατήσεις το σεξ στη ζωή σου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!