Ο 54χρονος ηθοποιός Θανάσης Ευθυμιάδης με πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram θέλησε να μοιραστεί τα οφέλη που του προσφέρει η χειμερινή κολύμβηση και η αλήθεια είναι πως και έρευνες επιβεβαιώνουν πολλά από αυτά τα οφέλη (ειδικά σε άντρες) αν και οι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει όλοι να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα πριν τολμήσουν να υιοθετήσουν τη συνήθεια της κολύμβησης το χειμώνα.
Μπορεί λοιπόν σε λίγες μέρες να ξεκινά και επίσημα ο χειμώνας, αλλά ο γνωστός ηθοποιός συνεχίζει τις βουτιές στη θάλασσα και μας λέει τα ακόλουθα.
«Στα χειμερινά μπάνια με μύησε ο αδερφικός μου φίλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, πριν από 14 χρόνια. Ήταν χειμώνας και η γυναίκα μου με κοιτούσε έντρομη.
Αφού είδε επί τόσους χειμώνες τι αποτελέσματα έχει σ εμένα,
από πέρυσι άρχισε να βουτάει και η Άννα τον χειμώνα και από ότι λέει, είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που έχει κάνει στον εαυτό της.
Μπορώ να πω πολλά για τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης, στην ψυχική _σωματική _ερωτική μου υγεία...
θέλω όμως να σταθώ,
στον ενεργειακό καθαρισμό που γίνεται μετά από μία βουτιά στη θάλασσα (ή στο ποτάμι), το χειμώνα.
Καταρρίπτεις άλλον ένα μύθο που σου έχουν επιβάλει για να σε κρατάει μέσα στο φόβο .
-Αυτό είναι το σπουδαιότερο όφελος.-
Η αίσθηση και μόνο, όταν βγαίνεις από τη θάλασσα το χειμώνα Είναι αρκετή για να νιώσεις θαρραλέος και Γενναίος και να αισθανθείς χαρούμενος που τα κατάφερες. Happy to be Alive
Υ. Γ
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, τώρα είναι η σωστή εποχή πριν αρχίσει το κρύο.
Καλό είναι να προηγηθεί ιατρικός έλεγχος στην καρδιά.
Καλό ζέσταμα πριν μπούμε, με τρέξιμο και ασκήσεις.
Μπαίνουμε σιγά σιγά στο νερό, όχι βουτιά.
Μετά το μπάνιο ζεστά ρούχα και φαγητό.
Η Καλή υγεία βρίσκεται στα απλά πράγματα » έγραψε ο γνωστός ηθοποιός στο Instagram και τον είδαμε να απολαμβάνει το μπάνιο του στη θάλασσα.
Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβηση και τί ναα προσέχουμε
Σε άρθρο του healthyme.gr, διαβάζουμε πως όντως οι χειμερινοί κολυμβητές απολαμβάνουν πολλά οφέλη, αλλά υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που πρέπει κανείς να γνωρίζει και να προσέχει πριν το τολμήσει.
8 λόγοι για να το προσπαθήσουμε
Τι πρέπει να ξέρουμε
• Για να ασχοληθούμε με τη χειμερινή κολύμβηση, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί απαραιτήτως ιατρικός έλεγχος, ειδικά αν βρισκόμαστε σε προχωρημένη ηλικία, καθώς και αν πάσχουμε από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες.
• Το πρώτο βήμα για να γίνει κανείς χειμερινός κολυμβητής είναι να μη διακόψει τα μπάνια μετά τις διακοπές, ώστε το σώμα να συνηθίζει στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Διότι το νερό της θάλασσας, σε σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αργεί να κρυώσει, καθότι πρόκειται για μια μεγάλη μάζα νερού, που η θερμοκρασία της δεν μπορεί να μεταβληθεί απότομα, αλλά σταδιακά. Ενδεικτικά, η θερμοκρασία της θάλασσας στην Αττική τον Δεκέμβριο είναι γύρω στους 15οC, κάποιες φορές υψηλότερη και από εκείνη του εξωτερικού περιβάλλοντος.
• Όταν βουτήξουμε, θα πρέπει να έχουμε τη σύνεση να μην εξαντλήσουμε τον οργανισμό μας. Με το που αισθανθούμε δυσφορία ή τις αντοχές μας να αρχίζουν να μας προδίδουν, πρέπει να βγούμε αμέσως από το νερό και να φροντίσουμε να φορέσουμε κάτι ζεστό ή, ακόμα καλύτερα, να βρεθούμε σε θερμαινόμενο περιβάλλον.
Τα «σκορ» στην υγεία
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Circumpolar Health διαπίστωσε ότι οι χειμερινοί κολυμβητές εμφανίζουν:
• Αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στο κοινό κρυολόγημα.
• Καλύτερη μυοσκελετική ευκαμψία.
• Καλύτερη αποβολή του άγχους και ψυχική ευεξία.
• Μεγαλύτερη αίσθηση φρεσκάδας της επιδερμίδας.
• Μεγαλύτερη ζωτικότητα και απόδοση στην εργασία.
7 tips για ασφαλή χειμερινή κολύμβηση
1. Αποφεύγουμε το χειμερινό μπάνιο όταν βρέχει κι όταν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση κεραυνού, καθώς επίσης κι όταν φυσάει νοτιάς, διότι η θάλασσα υπό τέτοιες συνθήκες δεν είναι καθόλου προβλέψιμη.
2. Πριν μπούμε, κάνουμε μια μικρή προθέρμανση με διατάσεις, για να ενεργοποιήσουμε και να αιματώσουμε τους μυς (οι μύες χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν με τον σωστό τρόπο). Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε επιτόπιο τρέξιμο ή ένα σύντομο τζόκινγκ.
3. Ποτέ δεν βουτάμε απότομα στο νερό – καλύτερα, μάλιστα, πέφτουμε με την πλάτη, ώστε να μη νιώσει το στέρνο την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και να επηρεαστεί η καρδιά.
4. Κολυμπάμε ασταμάτητα από 5 έως 10 λεπτά, διότι καθώς το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, χάνει γρήγορα τη θερμότητά του.
5. Δεν ξανοιγόμαστε στο πέλαγος, γιατί τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και μουδιάσματα στο κρύο οπότε και θα δυσκολέψουμε την επιστροφή μας στη στεριά.
6. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα παραμονής στο νερό είναι τα 15 έως 20 λεπτά. Ωστόσο, για τους πρωτάρηδες, η χειμερινή βουτιά πρέπει να διαρκεί λίγα λεπτά (4 έως 5).
7. Μόλις βγούμε, σκουπιζόμαστε καλά και ντυνόμαστε με ζεστά ρούχα.