MEN'S GUIDE

Μάθε γιατί το... κουβάλημα είναι καλύτερο από την άρση βαρών

Το λεγόμενο rucking αποτελεί μεγάλο fitness trend των τελευταίων ετών αφού τα οφέλη του να κουβαλά κανείς τα βάρη (αντί να τα σηκώνει) όπως έκανε ο άνθρωπος από τα προϊστορικά χρόνια, είναι πολλά και αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνες.

Μελέτη δημοσιευμένη στο Nature υπέθεσε ότι οι πρωτόγονοι που εντόπιζαν το θήραμα έτρεχαν πολλά χιλιόμετρα μέσα στη ζέστη, έως ότου το ζώο εξαντληθεί. Όπως αναφέρει το wefit.gr τότε το σκότωναν και το μετέφεραν χιλιόμετρα, επιστρέφοντας στη βάση τους. Γι’ αυτόν το λόγο έχουμε δύο πόδια, ανοιχτές καμάρες στα πόδια μας, μεγάλους μυς στους γλουτούς, ιδρωτοποιούς αδένες και δεν έχουμε τρίχωμα.

Εάν αναρωτήθηκες ποτέ γιατί μπορείς να σηκώσεις μια μπάρα 100 κιλών με ευκολία, αλλά δυσκολεύεσαι να μεταφέρεις μια σακούλα με 20 κιλά στο σπίτι σου, χρειάζεται να κατανοήσεις τη διαφορά σε δύο μεγάλους παράγοντες:

1 Το κουβάλημα χρησιμοποιεί διαφορετικά μοτίβα κίνησης και εμπλέκει διαφορετικούς μυς από την άρση βαρών. Όταν σηκώνεις μία μπάρα από το έδαφος κάνοντας μια άρση θανάτου, η κίνηση είναι απλή και οι μύες που χρησιμοποιείς είναι οι ίδιοι κάθε φορά που κάνεις την άσκηση. Αυτό δεν ισχύει με το κουβάλημα. Ενώ το περπάτημα με κάτι βαρύ φαίνεται εξίσου απλό, υπάρχουν πολλά περισσότερα που συμβαίνουν σε σχέση με το να σηκώνεις απλά μια μπάρα πάνω -κάτω: μεταφέροντας ένα βαρύ φορτίο το σώμα σου απαιτεί να σταθεροποιηθεί και να στηριχθεί - και πρέπει να το κάνει με κάθε βήμα που κάνεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μεταφέρεις ένα αντικείμενο που δεν είναι ομοιόμορφο σε μέγεθος, σχήμα ή / και πυκνότητα.

2 Το κουβάλημα είναι μια ικανότητα που πρέπει να εξασκηθεί και να αναπτυχθεί. Ακόμα κι αν είσαι πολύ δυνατός, τις πρώτες φορές που σηκώνεις ένα πολύ βαρύ φορτίο, δεν θα μπορέσεις να φτάσεις μακριά. Αλλά μετά από μερικές προπονήσεις εξάσκησης, γίνεται όλο και πιο εύκολο. Το σώμα σου πρέπει να μάθει πώς να εκφράζει τη δύναμη που έχεις στη μεταφορά και απαιτεί περισσότερη δουλειά από την άρση βαρών. Η άρση μιας βαριάς μπάρας είναι σίγουρα έντονη προσπάθεια, αλλά η διάρκεια της άσκησης είναι σύντομη. Απλά πρέπει να σηκώσεις τη μπάρα και στη συνέχεια να την επαναφέρεις. Η μεταφορά ενός σάκου με άμμο για 50 μέτρα απαιτεί πολύ περισσότερη προσπάθεια. Πρέπει να ασκηθείς για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μεταφορά ενός σάκου 50 κιλών από το αυτοκίνητο στο σπίτι σου μπορεί να σου φανεί πολύ πιο δύσκολη. Κάνεις πολύ περισσότερη δουλειά όταν τον κουβαλάς από το να σηκώνεις μια μπάρα μία φορά από το έδαφος. Απλά πρέπει να αρχίσεις να κουβαλάς βαριά πράγματα πιο συχνά.

Γιατί είναι καλύτερο από την άρση βαρών

1 Δεν υπάρχει τίποτα πιο λειτουργικό από το να μεταφέρεις βαριά πράγματα.

Ναι, η άρση βαρών είναι λειτουργική και το να είσαι σε θέση να ανυψώσεις κάτι βαρύ είναι χρήσιμο. Αλλά στην καθημερινή σου ζωή μεταφέρεις αρκετά βαριά πράγματα σε απόσταση πολύ πιο συχνά από ότι στο γυμναστήριο. Πρέπει να μπορείς να μεταφέρεις πχ τα παιδιά σου όταν είναι κουρασμένα / άρρωστα / κοιμισμένα, να μεταφέρεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ (και ιδανικά να το κάνεις σε μία μόνο διαδρομή από το γκαράζ στο διαμέρισμά σου.) Εάν θέλεις να είσαι καλός σε αυτές τις λειτουργικές, καθημερινές κινήσεις, πρέπει να τις εξασκήσεις μεταφέροντας βαριά πράγματα στις προπονήσεις σου.

2 Χτίζει δύναμη σε πολλά μέρη του σώματός σου

Μεταφέροντας κάτι βαρύ ενισχύεται ο πυρήνας σου, αναπτύσσεται σταθερότητα στη λεκάνη σου και γυμνάζεται η πλάτη σου. Είναι επίσης ιδανικό για τη δύναμης της λαβής σου, μιας ικανότητας που συχνά υποτιμάται και παραβλέπεται και βοηθά στην ικανότητά σου να εκτελείς κάθε είδους κινήσεις δύναμης.

3 Είναι ιδανικό για τη συνολική φυσική κατάσταση

Kαι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ολοκληρώσεις μια προπόνηση. Το κουβάλημα κάνει περισσότερα για να αναπτύξει τις αθλητικές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλη άσκηση.

4 Δημιουργεί δυνατούς μυς που σε κάνουν να μένεις ακίνητος ακόμη κι αν κάποιος σε σπρώχνει

Ο καθηγητής κινησιολογίας Stuart M. McGill αποκαλεί αυτό «πέτρα» Η «πέτρα» σου είναι η δύναμή σου στη σταθερότητα. Όταν είσαι δυνατός σαν πέτρα, ο πυρήνας σου γίνεται σκληρός και η ενέργεια δεν διαρρέει όπως συμβαίνει με τα άλλα βάρη.

5 Καίει περισσότερες θερμίδες

Ακόμα και το πιο μικρό πρόσθετο βάρος μπορεί να ενισχύσει την ένταση της κίνησης. Ασκεί συνεχή πίεση σε όλους τους μυς του σώματος, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες και ενισχύει τον μυϊκό ιστό. Επιπλέον, σε αρκετές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να αυξήσει την οστική σου πυκνότητα. 

Κάνε 3 ασκήσεις που μετράνε

Βάλε αυτές τις 3 ασκήσεις στις προπονήσεις σου κάθε εβδομάδα.

ΓΙΑ ΑΕΡΟΒΙΑ: Περπάτημα με βάρος στην πλάτη

Το Rucking (περπάτημα με ένα βαρύ σακίδιο) είναι βασική προπόνηση στις Ειδικές Δυνάμεις που θα προστατεύουν την πλάτη σου από τραυματισμό. Τοποθέτησε 8 έως 20 κιλά σε ένα ανθεκτικό σακίδιο και περπάτα για 40 λεπτά.

 

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ: Περπάτημα με kettlebell

Κράτησε ένα βαρύ kettlebell ή αλτήρα στο στήθος σου. Ανέβα 100 σκαλοπάτια. Αυτό είναι 1 σετ. Προσπάθησε να κάνεις 3 σετ. Όταν μπορείς να ολοκληρώνεις 3 σετ αύξησε το βάρος. Θα γυμνάσεις τους κοιλιακούς, την πλάτη, τους ώμους και τα χέρια και θα μάθεις να αναπνέεις υπό πίεση.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ: Κουβάλησε έναν σάκο πυγμαχίας 

Οι πρωτόγονοι έριχναν βαριά ζώα πάνω στον ώμο, σε στυλ Fred Flintstone. Αυτό γυμνάζει τους πλάγιους κοιλιακούς και ενισχύει την πλάτη σου. Ρίξε έναν σάκο πυγμαχίας στον ώμο σου. Περπάτησε 100 σκαλοπάτια. Αυτό είναι 1 σετ. Κάνε 3 σετ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!