MEN'S GUIDE

Θέλεις να νηστέψεις αλλά φοβάσαι πως θα χάσεις τη γράμμωσή σου; Κάνεις λάθος

Η μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα πλησιάζουν και πολλοί που δεν νήστεψαν από την αρχή της Σαρακοστής, σκέφτονται τις επόμενες μέρες να νηστέψουν. Όμως κάποιοι και ειδικά αυτοί που έχουν... χτίσει με κόπους κορμί και έχουν αποκτήσει γράμμωση, φοβούνται πως μια νηστίσιμη διατροφή από την οποία απουσιάζει το κρέας και άρα η πιο βασική πηγή πρωτεΐνης θα κάνει... ζημιά στη γράμμωση. 

Αυτό όμως δεν ισχύει απόλυτα, αφού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να κάνεις νηστεία χωρίς να χάσεις τη γράμμωσή σου και χωρίς να στερηθείς την πρωτεΐνη.

Στo gr.askmen.com διαβάσαμε  πώς θα λύσεις το ζωτικό θέμα της έλλειψης πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Η πολυήμερη αποχή από ζωικές τροφές στερεί το μυϊκό σου σύστημα από πολύτιμη πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Μπορείς όμως να υποκαταστήσεις τη ζωική πρωτεΐνη με νηστίσιμη ζωική ή αμιγώς φυτική χωρίς να δεις καμία διαφορά στην δύναμη, την αντοχή και τις επιδόσεις σου στο γυμναστήριο.

Κατ’ αρχάς υπάρχουν τα θαλασσινά: χταπόδι, καλαμαράκι, γαρίδες και άλλα μαλάκια περιέχουν ίδια ποιότητα πρωτεΐνης με αυτή του κρέατος, του ψαριού ή του κοτόπουλου και η οποία πέπτεται πιο εύκολα.

Παράλληλα, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια, όπως και τα όσπρια, η σόγια και το σουσάμι ή ο χαλβάς, περιέχουν πρωτεΐνη. Χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με του κρέατος βέβαια, αλλά πρωτεΐνη.

Συνδυάζοντας σωστά όσπρια με δημητριακά, η πρωτεϊνική πρόσληψη του οργανισμού σου θα σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι όπως και πριν τη νηστεία. Δες γιατί:
Τα όσπρια είναι πλούσια σε δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη θρεονίνη, αλλά υπολείπονται σε μεθειονίνη. Όμως το ρύζι και άλλα δημητριακά είναι πηγές μεθειονίνης, ενώ υπολείπεται σε λυσίνη. Συνεπώς, τρώγοντας φακές μαζί με ρύζι ή ρεβίθια μαζί με καλαμπόκι και βρώμη ή φασόλια με μαύρο ψωμί ολικής άλεσης, καταναλώνεις ισάξια πρωτεΐνη με αυτή μιας ζουμερής μοσχαρίσιας μπριζόλας.

Επένδυσε και στα μανιτάρια. Τα 2/3 των θερμίδων τους προέρχονται από υδατάνθρακες και το 1/3 από καθαρή πρωτεΐνη.

Τι θα απογίνουν οι μυς σου που με τόσο κόπο απόκτησες;

Πηγαίνοντας από μια τυπική δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας -με πολλή ζωική πρωτεΐνη- σε μια δίαιτα νηστείας, σίγουρα θα σοκάρεις το σώμα σου. Αναμφίβολα θα χάσεις ένα ποσοστό μυϊκού όγκου. Αλλά όχι πολύ.

Υπάρχει μόνο μία λύση που πρέπει να ακολουθήσεις για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια μυϊκού ιστού: συνέχισε να προπονείσαι. Και μην χαμηλώσεις την ένταση. Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο όταν νηστεύεις, αλλά χάρη στα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν οι χυμοί των φρούτων θα αισθάνεσαι αρκετά ενεργός –εφ’ όσον επιλέξεις σύντομες προπονήσεις αντί για παρατεταμένα και σκληροπυρηνικά προγράμματα.

>>> Πώς να χάσεις βάρος χωρίς να μειώσεις τις μερίδες που τρως

Υπάρχουν επίσης τα μακαρόνια, το ρύζι, ο χαλβάς για να διατηρούν την ενέργειά σου ακμαία. Μένοντας πιστός στην ρουτίνα του γυμναστηρίου, στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας (τελευταία εβδομάδα νηστείας), θα έχεις χάσει πολλά κιλά λίπους. Και οι μύες σου, αν και ελαφρώς μειωμένοι, θα δείχνουν πιο γραμμωμένοι και στεγνοί.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!