MEN'S GUIDE

Μάθε γιατί η καθιστική ζωή κάνει πολύ κακό ειδικά στους άντρες

Όλοι γνωρίζουν πως η καθιστική ζωή δεν είναι σύμμαχος της καλής υγείας, αλλά τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας, πολλοί υιοθέτησαν ένα πιο... αραχτό τρόπο ζωής. Όμως οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να... ενεργοποιηθείτε, αφού η καθιστική ζωή μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία και ειδικά για την υγεία των ανδρών και έρευνα εξηγεί το γιατί.

Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι οι άνδρες κάθονται περισσότερο χρόνο, κατά μέσο όρο, από τις γυναίκες και ως εκ τούτου έχουν ασθενέστερα κόκκαλα, ειδικά στην μέση τους.

Η σχέση της καθιστικής ζωής με την οστεοπόρωση

Η μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών, που περνούν πολύ χρόνο καθιστοί, εμφανίζουν ασθενέστερα οστά, που αυξάνουν, με τη σειρά τους, τον κίνδυνο ανάπτυξης καταγμάτων εξαιτίας της ευθραυστότητας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας, είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής των ανδρών συνδέεται με ασθενέστερα οστά και οστεοπόρωση.

Η Δρ Karen Hind, από το Τμήμα Επιστημών Αθλητισμού και Άσκησης του Πανεπιστημίου του Durham, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να επέμβει στο μεταβολισμό ενός ατόμου, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διαβήτη τύπου 2. Αυτό που, επίσης, γνωρίζουμε είναι ότι η ακινησία σχετίζεται και με τη χαμηλή οστική αντοχή, γεγονός που σηματοδοτεί τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.»

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι 10.000 βήματα μπορούν να κάνουν τα οστά και πάλι γερά.

Η μεθοδολογία

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 214 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 62 ετών, από τη μελέτη Thousand Families του Πανεπιστημίου του Newcastle. Κάθε συμμετέχων φορούσε μια συσκευή για επτά συνεχείς ημέρες, η οποία μετρούσε τη σωματική του δραστηριότητα και τον χρόνο που παρέμενε καθισμένος. Ο αριθμός των ημερήσιων βημάτων καταγράφηκε και στη συνέχεια συγκρίθηκε με τις συστάσεις της δημόσιας υγείας.

Οι γοφοί και οι σπονδυλικές στήλες των συμμετεχόντων, επίσης, σαρώθηκαν για να μετρηθεί η οστική τους πυκνότητα. Οι συμμετέχοντες που ασκούνταν 150 λεπτά την εβδομάδα, εμφάνιζαν μεγαλύτερη αντοχή στα οστά συγκριτικά με εκείνους που παρέμεναν καθιστοί, λένε τα ευρήματα.

Οι άντρες που παρέμεναν καθισμένοι πάνω από 84 λεπτά ημερησίως, ξεπερνώντας το μέσο όρο των 52 λεπτών, εμφάνισαν 22% χαμηλότερη οστική πυκνότητα στην σπονδυλική τους στήλη.

Η συμβουλή των ερευνητών

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το μήνυμα από τα ευρήματά τους είναι: «παραμείνετε δραστήριοι και μειώστε την καθιστική ζωή.»

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!