MEN'S GUIDE

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γυναικομαστία

Η μεγαλομαστία ή γυναικομαστία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άντρες στον κόσμο, αλλά για χρόνια αποτελούσε ταμπού.

Στην ουσία πρόκειται για περιπτώσεις, όπου λόγω καλοήθους υπερτροφίας του μαζικού αδένα, το ανδρικό στήθος δείχνει πιο μεγάλο και μοιάζει με γυναικείο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία η γυναικομαστία είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό το οποίο απασχολεί το 35-40% του αντρικού πληθυσμού, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 65% στους νεαρούς ενήλικες. 

Υπάρχουν δύο είδη: η ψευδογυναικομαστία και η αληθής γυναικομαστία.

Ψευδογυναικομαστία:

Μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία ή σε περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους.

Αληθής γυναικομαστία:

Οφείλεται σε πραγματικό πολλαπλασιασμό γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος. Αν το άτομο είναι παχύσαρκο, χάσει τα κιλά και η γυναικομαστία επιμείνει, είναι πιθανό να συνδέεται με μια ενδοκρινή διαταραχή η οποία πρέπει να εξετασθεί.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι:

  • Φυσιολογική και να συνδέεται με μεταβολών των ορμονών.
  • Νεογνική: Είναι διογκωμένοι οι μαστοί στα νεογνά κατά τη γέννησή τους. Οφείλεται σε ορμόνες της μητέρας και μετά από μερικές εβδομάδες υποχωρεί.
  • Εφηβική: Μερική διόγκωση μαστών σε αρκετά αγόρια οφείλεται στην έκκριση ορμονών λόγω της φυσιολογικής ανάπτυξης. Η διόγκωση είναι μικρή, φεύγει σε 1-3 χρόνια και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
  • Κλιμακτηριακή: Σε ηλικία που οι γεννητικές λειτουργίες του άνδρα εξασθενούν μπορεί σπάνια να εμφανισθεί διόγκωση των μαστών. Η ηλικία στην οποία μπορεί να συμβεί αυτό ποικίλει και μπορεί να χρειαστεί ενδοκρινολογική διερεύνηση.
  • Ενδογενής από παθολογική δυσλειτουργία κάποιου αδένα. Στη περίπτωση αυτή χρειάζεται πλήρες ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία. Δε χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση αλλά πρέπει να θεραπευτεί η υπάρχουσα νόσος.
  • Εξωγενής από φάρμακα. Γυναικομαστία μπορεί να προέλθει από ορμόνες, από ορισμένα διουρητικά, από ανταγωνιστές της αλδοστερόνης, από ισιοναζίδη, από ραδιενεργό ιώδια κ.α.

Αντιμετώπιση

Η πλαστική χειρουργική έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια μεθόδους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος: από επεμβάσεις που θυμίζουν μαστεκτομή, μέχρι πιο σύγχρονες και λιγότερο επώδυνες επεμβάσεις με λιποαναρρόφηση. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!