MEN'S GUIDE

Πως αλλάζουν οι διατροφικές ανάγκες των αντρών ανάλογα με την ηλικία τους

Οι τροφές αποτελούν τη βασική πηγή λήψης της ενέργειας και όλων των συστατικών και στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και καλό είναι να υιοθετούμε μια ισορροπημένη διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Ακόμα όμως και αν θεωρούμε πως έχουμε βρει ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, θα πρέπει να θυμόμαστε πως με την πάροδο των χρόνων οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού αλλάζουν και χρειάζονται ορισμένες μετατροπές στο διαιτολόγιό μας ανάλογα με την ηλικία μας.


Ειδικά στην περίπτωση των αντρών, αυτές οι διατροφικές ανάγκες αλλάζουν σημαντικά στην ηλικία των 20, των 30 και άνω των 40

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας ανάλογα με την ηλικία σας όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του the-man.gr

Η σωστή διατροφή στην ηλικία των 20

Στην ηλικία των 20 χτίζεις ακόμα οστά, αλλά με πιο χαμηλό ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση ασβεστίου, στοιχείου απαραίτητου για δυνατά οστά, είναι σημαντική. Φυσικά, η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου.

Η κατανάλωση σιδήρου είναι επίσης πολύ σημαντική στη δεκαετία των 20 κι αυτό γιατί συμβάλλει στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Φρόντισε λοιπόν να καταναλώνεις κόκκινο κρέας, συκώτι, μύδια, κοτόπουλο, σπανάκι και φακές που αποτελούν καλή πηγή σιδήρου.

Πολύ σημαντική είναι επίσης και η επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης στην ηλικία των 20+, η οποία συχνά παραλείπεται αφού στην ηλικία αυτή είναι πιθανό η διατροφή να είναι πρόχειρη. Προτίμησε την άπαχη πρωτεΐνη που βρίσκεις στο κοτόπουλο, στο φιλέτο ψαριού και στα όσπρια.

 

Η σωστή διατροφή στην ηλικία των 30

Ένα κοινό πρόβλημα μετά την ηλικία των 30 είναι ότι τα κιλά μπαίνουν πιο εύκολα και χάνονται πιο δύσκολα σε σχέση με όταν ήσουν νεότερος. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια τόνωση ο μεταβολισμός σου. Κατανάλωσε λοιπόν αρκετές φυτικές ίνες που ενισχύουν το μεταβολισμό και σε χορταίνουν για περισσότερη ώρα. Αντικατάστησε λοιπόν το ψωμί και τα δημητριακά με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης, ένταξε στη διατροφή σου φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα berries και λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Επιπλέον, καθώς μετά τα 30 η έλλειψη ενέργειας είναι μια κοινή παρατήρηση, φρόντισε η διατροφή σου να είναι πλούσια σε βιταμίνες. Κατανάλωσε λοιπόν πράσινα λαχανικά, φασόλια, εσπεριδοειδή, πιπεριές και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Τέλος, το ασβέστιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή ειδικά μετά τα 30 καθώς είναι σημαντικό για τα δυνατά οστά, για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για περισσότερη ενέργεια.

Η σωστή διατροφή στην ηλικία των 40​

Στις αρχές της δεκαετίας των 40 τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να πέφτουν σταδιακά κάθε χρόνο, πράγμα που οδηγεί στη μύωση της μυϊκής μάζας. Αυτό λοιπόν που χρειάζεσαι μετά τα 40 είναι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητα πρωτεΐνης ώστε να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Και πάλι είναι καλύτερα να προτιμήσεις άπαχες πηγές πρωτεΐνης.

Η πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης συνδέεται και με τη μείωση της οστικής πυκνότητας. Για να διατηρήσεις τα οστά σου λοιπόν δυνατά φρόντισε η δίαιτα σου να περιέχει καθημερινά ασβέστιο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!