MEN'S GUIDE

Είναι δύσκολο να αδυνατίσεις μετά τα 60; Τι δείχνει νέα έρευνα

Σχεδόν όλοι πιστεύουν πως όσο μεγαλώνει κάποιος τόσο δυσκολεύει η προσπάθεια να χάσει παραπανίσια κιλά, και ο παράγοντας ηλικία θεωρείται πως παίζει τεράστιο ρόλο στο αδυνάτισμα.

Και μπορεί να επικρατεί ευρύτερα η άποψη πως το αδυνάτισμα και απώλεια βάρους μετά την ηλικία των 50 ή 60 ετών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ωστόσο την εποχή των social media συχνά βλέπουμε περιπτώσεις ανδρών που δείχνουν να κατάφεραν από παχύσαρκοι να γίνου fit μολονότι είχαν... περάσει τα 50 ή ακόμα και 60 έτη. Μήπως όμως αυτό είναι μύθος; Μια νέα έρευνα λέει πως δεν είναι μύθος.

 

Σύμφωνα με νέο άρθρο του ygeiamou.gr, oι παχύσαρκοι ασθενείς άνω των 60 ετών μπορούν να χάσουν βάρος εξίσου αποτελεσματικά με τους νεότερους ανθρώπους κάνοντας απλώς κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, και αυτό επιβεβαιώνεται με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick που δείχνει ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές ευελπιστούν τα ευρήματά τους να συμβάλουν στη διόρθωση της επικρατούσας αλλά λανθασμένης κοινωνικής αντίληψης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απώλειας βάρους στους γηραιότερους ανθρώπους, καθώς και να καταρρίψουν τους μύθους γύρω από τα δυνητικά οφέλη των ηλικιωμένων που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση των αρχείων ασθενών μιας νοσοκομειακής υπηρεσίας παχυσαρκίας και δημοσιεύθηκαν στο Clinical Endocrinology.

Στην αναδρομική αυτή μελέτη οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 242 ασθενείς που επισκέπτονταν την υπηρεσία WISDEM μεταξύ 2005-2016 και συνέκριναν τις δύο ομάδες συμμετεχόντων (άνθρωποι κάτω των 60 ετών και άνθρωποι ηλικίας 60-78 ετών) όσον αφορά στην απώλεια βάρους που αυτοί πέτυχαν κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της εν λόγω υπηρεσίας.

Το βάρος των ασθενών μετρήθηκε πριν και μετά τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που χορήγησαν και διηύθυναν οι ειδικοί της υπηρεσίας WISDEM και η ποσοστιαία μείωση στο σωματικό βάρος μετρήθηκε και στις δύο ομάδες. Όταν συγκρίθηκαν, οι δύο ομάδες αποδείχθηκαν ισότιμες στατιστικά, με εκείνους από 60 ετών και άνω να μειώνουν το σωματικό τους βάρος κατά 7,3% κατά μέσο όρο, ενώ οι κάτω των 60 ετών παρουσίαζαν μείωση στο σωματικό βάρος κατά 6,9%. Και οι δύο ομάδες πέρασαν τον ίδιο χρόνο στην υπηρεσία παχυσαρκίας, ο οποίος ήταν κατά μέσο όρο 33,6 μήνες για τους ανθρώπους από 60 ετών και άνω και 41,5 μήνες για τους νεότερους των 60 ετών.

Στο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά αλλαγές στον τρόπο ζωής προσαρμοσμένες σε κάθε ασθενή, οι οποίες επικεντρώνονταν στη διατροφή, την ψυχολογική υποστήριξη και την ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας. Οι περισσότεροι ασθενείς που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία παχυσαρκίας ήταν σοβαρά παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω των 40Kgm-2 στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Η απώλεια βάρους είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, καθώς, όμως, μεγαλώνουμε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε συννοσηρότητες σχετικές με την παχυσαρκία. Πολλές από αυτές, μάλιστα, είναι παρόμοιες με τις επιδράσεις της γήρανσης, επομένως μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η συνάφεια της απώλειας βάρους αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Thomas Barber και καταλήγει:

Η ηλικία δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη διαχείριση της παχυσαρκίας μέσω του τρόπου ζωής. Αντί να ορθώνουμε τείχη στους γηραιότερους αξιολογώντας τα προγράμματα απώλειας βάρους, ίσως πρέπει να διευκολύνουμε προληπτικά αυτή τη διαδικασία. Το αντίθετο θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο και περιττή παραμέληση τα ηλικιωμένα άτομα μέσω των κοινωνικών παρανοήσεων σχετικά με την ηλικία».

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!