MEN'S GUIDE

Ο χεμερινός καρπός που κάνει θαύματα σε όσους έχουν "χοληστερίνη"

Είναι γεγονός πως οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερη χοληστερόλη ("χοληστερίνη" όπως λένε οι περισσότεροι) πολύ συχνότερα από τις γυναίκες.

Και δυστυχώς τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, που επίσης είναι συχνότερες στους άνδρες.

Βασικές αιτίες που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη είναι το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.


Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι οι άνδρες με μικρότερη του φυσιολογικού αερόβια αντοχή, η οποία σχετίζεται θετικά με τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή χοληστερόλη στα 30, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη αερόβια αντοχή, είναι πιθανό να την αποφύγουν μέχρι τα 45.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής αεροβικής άσκησης. Έρευνες υποστηρίζουν ότι 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης.


Εκτός από την αερόβια άσκηση, στη μείωση της χοληστερόλης βοηθά φυσικά και η διατροφή και ειδικά αυτή την εποχή υπάρχει σε αφθονία ένας καρπός που κάνει θαύματα στο να διατηρεί τη χοληστερόλη σε πιο χαμηλά και φυσιολογικά επίπεδα.


Ο λόγος για το κάστανο.


 

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρπούς όμως, έχουν πολύ περισσότερο νερό (έως και 52%) και χαμηλή σε λίπος (7,2%). Τα κάστανα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και μεταλλικά άλατα όπως το κάλιο, ο φώσφορος και μικροποσότητες σιδήρου. Τέλος, περιέχουν βιταμίνες Β2 και Ε.

Οφέλη υγείας

  • Μειώνουν την χοληστερόλη. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επίσης  περιέχουν μαγγάνιο, ιχνοστοιχείο που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μέσου αυτού του μηχανισμού συμβάλλει στην πρόληψη της θρόμβωσης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
  • Ενισχύουν την πεπτική υγεία: Τα κάστανα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία: Περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες Β που ενισχύουν την υγεία του δέρματος, παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια,  βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. και ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Δυναμώνουν τα οστά: Περιέχουν χαλκό, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για δυνατά οστά, αλλά και για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κατάλληλο για πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Το αλεύρι του κάστανου είναι χωρίς γλουτένη οπότε μπορεί να καταναλωθεί από ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!