MEN'S GUIDE

Είσαι άνω των 40 και θες να "χτίσεις" κορμί; Μάθε τι έδειξε μια έρευνα

Είναι γνωστό πως το σώμα αλλάζει με την πάροδο των χρόνων και μια από τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό είναι και η σταδιακή επιβράδυνση του μεταβολισμού, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά και να τονώσουν το μυικό τους σύστημα μετά την ηλικία των 40 ετών.

Πολλοί κάνουν πολλά βάρη, παίρνουν συμπληρώματα διατροφής και γενικά προσπαθούν με κάθε τρόπο να "χτίσουν" κορμί μετά από αυτή την ηλικία, χωρίς όμως πάντα να βλέπουν το αποτέλεσμα που θα ήθελαν και τώρα μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine, προσπαθεί να εντοπίσει τι βοηθά και τι δεν βοηθά στο να γίνεις πολύ fit μετά τα 40.

Όπως αναφέρει το olivimagazine.gr, oι ερευνητές επανεξέτασαν παλαιότερες μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 1.863 άντρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης και ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη και έκαναν γυμναστική με βάρη, αποκτούσαν ισχυρότερους και μεγαλύτερους μύες – ειδικά καθώς μεγάλωναν. Όσοι αύξησαν την ποσότητα πρωτεϊνών που κατανάλωναν αύξησαν τη δύναμή τους κατά περίπου 10% και τη μυϊκή τους μάζα κατά 25% σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Πόση θα πρέπει να είναι λοιπόν η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης πρωτεϊνών; Παρά τις συστάσεις του FDA για 50 γραμμάρια ανά 2000 θερμίδες ημερησίως, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι ιδανικά. Έτσι για παράδειγμα μια γυναίκα που ζυγίζει 68 κιλά, θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 109 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη. “Πιστεύουμε ότι για τη μεγιστοποίηση της μυϊκής δύναμης και της μάζας, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη”, δήλωσε ο Δρ. Λον Μορόν, σύμφωνα με τους New York Times, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μεσήλικες που κάνουν ασκήσεις με βάρη.

Το περίεργο είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη εάν υπερβείς τα 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, δεν θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι οποιαδήποτε πηγής πρωτεϊνών – από φυτικές έως ζωικές, σκόνες και φυσικές τροφές – όλες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στην ενδυνάμωση του σώματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας οδηγούσε σε παρόμοια αποτελέσματα με την κατανάλωσή τους αμέσως μετά το γυμναστήριο, όπως είθισται.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!