WOMEN'S GUIDE

Μια νέα έρευνα έχει καλά νέα για τις γυναίκες που αθλούνται και είναι vegan

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη vegan διατροφή, καθώς πολλοί επιλέγουν να σταματήσουν τα λαμβάνουν τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, που προέρχονται από ζώα. Και συχνά, επικρατεί η εντύπωση πως η vegan διατροφή, δεν είναι ιδανική για τους αθλητές, και όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυική δύναμη και γράμμωση, καθώς σε αυτή τη διατροφή απουσιάζουν οι ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες που θεωρούνται απαραίτητες για την αποκατάσταση και ανάπτυξη του μυικού ιστού. Όμως μήπως αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη; 

Το πόσο λανθασμένη είναι αυτή η αντίληψη, φάνηκε από τα πορίσματα μιας νέας έρευνας, η οποία εστίασε στις γυναίκες, που είναι veqan και αθλούνται.

Συγκεκριμένα το clickatlife.gr, σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρει πως η vegan διατροφή μπορεί να αποδεικνύεται ωφέλιμη για αθλητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές εξέτασαν 56 ενεργές γυναίκες, που ακολουθούσαν είτε vegan διατροφή, είτε κατανάλωναν κρέας, για δυο χρόνια και ανέλυσαν τη σύνθεση του σώματος, το οξυγόνο και την απόδοση σε τεστ αντοχής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξαν διαφορές στα επίπεδα μυϊκής δύναμης ή φυσικής δραστηριότητας, με αυτές που ακολουθούσαν vegan διατροφή να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ αντοχής και καλύτερη αεροβική ικανότητα σε σχέση με όσες κατανάλωναν κρέας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι επικεφαλής της μελέτης αναφέρουν ότι η αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων στο πλαίσιο μιας plant-based διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της απόδοσης λόγω της επάρκειας αποθήκευσης γλυκογόνου στους μυς. Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν μικρότερο δείκτη φλεγμονής και βελτίωση του οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με τη vegan διατροφή.
 

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι η vegan διατροφή δεν είναι –όπως πιστευόταν- βλαβερή για τους αθλητές και όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις τους, αλλά μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και τη μυϊκή τους δύναμη. Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, οι γιατροί θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη διατροφή αυτή σε προγράμματα προπόνησης.

Αν κι εσείς ασκείστε και θέλετε να μειώσετε το κρέας, δοκιμάστε το, φροντίζοντας να έχετε επάρκεια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!