MEN'S GUIDE

Έρευνα έδειξε γιατί κάποιοι άντρες προτιμούν τις αδύνατες γυναίκες

Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος σωματότυπος γυναίκας που να αρέσει σε όλους ανεξαιρέτως τους άντρες, αφού άλλοι προτιμούν γυναίκες με πλούσιες καμπύλες , άλλοι γυναίκες με πολύ αδύνατο σώμα, άλλοι με μεγάλο στήθος, άλλοι με μικρό κ.ο.κ. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησαν να δώσουν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να το πετύχουν,  οι Βρετανοί ερευνητές, μελέτησαν τις προτιμήσεις μίας ομάδας χωρικών που ζούσαν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή της Νικαράγουα, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την τηλεόραση και την επίδραση που έχει στις επιλογές τους.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι ερευνητές μελέτησαν τις απαντήσεις 299 ανθρώπων – εκ των οποίων 150 γυναίκες – από επτά διαφορετικές φυλές στην απομακρυσμένη περιοχή Pearl Lagoon της Νικαράγουας. Τα ευρήματα έδειξαν πως η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων με ηθοποιούς και μοντέλα, κάνει τους τηλεθεατές να προτιμούν τις πιο αδύνατες γυναίκες, σε αντίθεση με όσους έχουν μηδενική σχεδόν πρόσβαση σε τηλεοπτικούς δέκτες.

Τα μέλη των φυλών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. H πρώτη ομάδα παρακολουθούσε τηλεοπτικά προγράμματα τακτικά, μεταξύ των οποίων σαπουνόπερες, ταινίες δράσης, μουσικά βίντεο, αστυνομικές ταινίες και δελτία ειδήσεων. Η δεύτερη δεν είχε καμία πρόσβαση σε τηλεοράσεις. Χαρακτηριστικά όπως η εθνικότητα, η εκπαίδευση και το εισόδημα ήταν κοινά για το πληθυσμιακό δείγμα.

Περισσότερη τηλεόραση, λεπτότερη σιλουέτα

Οι χωρικοί που εκτέθηκαν σε συνεχόμενη προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων έδειξαν προτίμηση για πιο λεπτές σιλουέτες, με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 23, ένα «υγιές» βάρος (φυσιολογικού βάρους θεωρούνται όσοι έχουν ΔΜΣ από 20 έως 25).

Σε αντίθεση, όσοι απείχαν από την παρακολούθηση τηλεόρασης, δήλωσαν πως βρίσκουν θελκτικότερα τα γυναικεία κορμιά με Δείκτη Μάζας Σώματος 27, βαθμίδα που χαρακτηρίζει τους υπέρβαρους ανθρώπους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως, σύμφωνα με τα ευρήματα, η μετάβαση από τη μηδενική έκθεση σε τηλεοπτικά προϊόντα στις τρεις ώρες παρακολούθησης σε εβδομαδιαία βάση, μετέβαλε την άποψη για τον ιδανικό σωματότυπο κατά μία τουλάχιστον μονάδα BMI, δηλαδή, μικρότερο βάρος κατά τρία κιλά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντας δεν είχαν πρόσβαση σε περιοδικά ή στο διαδίκτυο και κανένας δεν διέθετε smartphone.

Οι χωρικοί κλήθηκαν να αξιολογήσουν με μια κλίμακα από το ένα (πολύ κακό σώμα) έως το πέντε (πολύ καλό σώμα), μια σειρά από εικόνες ανώνυμων γυναικών, με διαφορετικούς σωματότυπους, ώστε να μελετηθεί η επίδραση της τηλεόρασης στην αντίληψή τους περί ομορφιάς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θορύβησαν τους ερευνητές, κατά τους οποίους η συνεχής προβολή του λεπτού σώματος στα μέσα ενημέρωσης ως ιδανικού, μπορεί να προκαλέσει σε πολλές γυναίκες δυσφορία με το σώμα τους, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών και κατάθλιψης.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!