MEN'S GUIDE

Πόσο πιθανό είναι να πάθεις έμφραγμα ενώ κάνεις σεξ; Η επιστήμη απαντά

Είναι γνωστό πως οι άνδρες εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα έναντι των γυναικών καρδιαγγειακά προβλήματα και απειλούνται περισσότερο από τα εμφράγματα, ενώ είναι γνωστό πως και η σεξουαλική πράξη είναι μια σωματική λειτουργία που προκαλεί κόπωση και... αναστάτωση στο κυκλοφορικό σύστημα.

Επίσης κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλές περιπτώσεις διάσημων ανδρών που λέγεται πως έπαθαν έμφραγμα την ώρα του σεξ. Πόσο όμως πραγματικά πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard φαίνεται πως έχουν την απάντηση σχετικά με το πόσο πιθανό θα ήταν η σεξουαλική πράξη να αποβεί μοιραία για την υγεία της καρδιάς και αν θα μπορούσε η ένταση της συνεύρεσης να οδηγήσει σε έμφραγμα.

Πράγματι, όπωςαναφέρει το ygeiamou.gr,  η αύξηση στα επίπεδα αδρεναλίνης που συντελείται κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα, θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και αρρυθμίες. Μπορεί το σεξ να κάνει το ίδιο; Θεωρητικά, μπορεί. Αλλά στην πράξη, είναι παραπάνω από ασυνήθιστο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του συμβατικού καθημερινού σεξ με τον μόνιμο σύντροφό μας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Προσεκτικές μελέτες επί του θέματος, έχουν δείξει ότι λιγότερα από ένα στα εκατό εμφράγματα σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και ότι οι περιπτώσεις που αρρυθμίες κατά το σεξ οδήγησαν σε θάνατο αντιστοιχούν σε μία στις διακόσιες.

Τι σημαίνει αυτό για έναν μεσήλικα άνδρα;

Για έναν υγιή 50άρη, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε ανύποπτο χρόνο είναι περίπου μία φορά στο εκατομμύριο. Το σεξ διπλασιάζει τον κίνδυνο, όμως και πάλι αυτός ανέρχεται σε δύο φορές στο εκατομμύριο. Για τους άνδρες με καρδιαγγειακές νόσους, ο κίνδυνος είναι δέκα φορές υψηλότερος. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτούς, το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος σε μόλις 20 στο ένα εκατομμύριο. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τους  ακόμα και οι καρδιοπαθείς, μπορούν να απολαμβάνουν το σεξ σχεδόν άφοβα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!