MEN'S GUIDE

Είσαι άνω των 40 ετών; Μάθε ποιες ασκήσεις ταιριάζουν στην ηλικία σου

Πλέον όλο και συχνότερα συναντάμε άντρες που συνεχίζουν να είναι fit ακόμα και αν έχουν περάσει τα 40, τα 50 ακόμα και τα 60 έτη και σίγουρα είναι καλό να ασχολείται κανείς με την άθληση σε κάθε ηλικία, αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως θα πρέπει η προπόνηση να προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες κάθε ηλικίας.

Ειδικά τώρα που τα social media αναδεικνύουν περιπτώσεις ανθρώπων που διατηρούνται... τούμπανο ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες, πολλοί είναι αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται πως ένας άντρας μιας κάποιας ηλικίας δεν μπορεί να αθλείται όπως ένας εικοσάρης και αγνοούν ακόμα και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν κάποιες ασκήσεις για άντρες μεγαλύτερης ηλικίας.
Αρχικά θα πρέπει κανείς να αντιληφθεί πως το σώμα του, οι ανάγκες του σώματός του και οι αντοχές του αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων και ως εκ τούτου και οι ασκήσεις πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές.
Σε άρθρο του wefit.gr είδαμε μια σειρά από ασκήσεις που θεωρούνται κατάλληλες και ιδανικές για άντρες άνω των 40, των 50 και των 60 ετών.

Αν είσαι 40+

Ιδανικές ασκήσεις: Αεροβική άσκηση για 30 λεπτά τη ημέρα, βάρη.

Γιατί: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γυμνάζεσαι τακτικά κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας της ζωής σου. Τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται και χάνεις μυϊκή μάζα. Τα καλά νέα είναι ότι 30 λεπτά την ημέρα, κυρίως αεροβική που συμβάλλει στην καύση λίπους, βοηθάει στο να καθυστερήσουν οι αλλαγές που «επιβάλλει» η εμμηνόπαυση και αρκούν για να μειώσουν το άγχος και να διατηρήσουν ενεργό τον μεταβολισμό σου. Επίσης η μυϊκή ενδυνάμωση είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις ηλικίες, αφού με τη συστηματική άσκηση θα προλάβεις πόνους των αρθρώσεων. 

 

Αν είσαι 50+

Ιδανικές ασκήσεις: Αεροβική όπως περπάτημα και κολύμπι, πιλάτες, γιόγκα, βάρη.

Γιατί: Οι αυξομειώσεις των επιπέδων των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές της διάθεσης και η άσκηση είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο. Η σωματική άσκηση αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει κάποιες ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, σε αυτή τη δεκαετία χάνεται πολύ γρήγορα μεγάλο μέρος του μυϊκού ιστού, το οποίο αντικαθίσταται από λίπος, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση των οστών και των μυών. Ιδιαίτερα οι άνδρες χάνουν αρκετή μυϊκή δύναμη, ενώ οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν βάρος. Το περπάτημα και το κολύμπι, δεν επιβαρύνουν τα γόνατα, τα οποία κινδυνεύουν συνήθως από τραυματισμούς σε αυτές τις ηλικίες και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, με λίγο βάρος αλλά πολλές επαναλήψεις, διατηρούν τη μυική μάζα.

 

Αν είσαι 60+

Ιδανικές ασκήσεις: Αεροβική στο νερό, βάρη (μία φορά την εβδομάδα) και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πάνω και κάτω μέρος του σώματος, streaching.

Γιατί: Εάν θέλεις να μπορείς να κάθεσαι στο πάτωμα και να παίζεις με τα εγγόνια σου τότε χρειάζεται να παραμείνεις δραστήριος. Όσο πιο ενεργός είσαι τόσο περισσότερη ζωτικότητα έχεις. Το καθημερινό περπάτημα ή το κολύμπι μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σου ενώ κάποιες διατάσεις βοηθούν πολύ τις δύσκαμπτες αρθρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!