MEN'S GUIDE

Οι 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου αν δεν νιώθεις καλά

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που πολλοί πιάνουν τον εαυτό τους να μην έχει την καλύτερη ψυχολογική διάθεση.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν γιατί συχνά πολλοί δεν νιώθουν καλά το συγκεκριμένο μήνα και οι εξηγήσεις είναι πολλές και συνοψίζονται κυρίως στο λεγόμενο post vacation stress (το άγχος μετά τις διακοπές) και στο γεγονός πως η προσαρμογή στη ρουτίνα της καθημερινότητας δεν είναι εύκολη για πολλούς, ενώ στα μάτια κάποιων η έναρξη μιας νέας σεζόν όπου θα ζήσουν "τα ίδια" (επαγγελματικά, συναισθηματικά κ.λπ) τους φαίνεται "βουνό"! 


Από την άλλη αυτός ο μήνας είναι ιδανικός για "νέα ξεκινήματα" και οι ψυχολόγοι, θεωρούν πως αν κάποιος παραδεχτεί πως δεν νιώθει καλά ψυχολογικά, οφείλει να κάνει μια σειρά από ερωτήσεις στον εαυτό του και να απαντήσει σε αυτές με ειλικρίνεια, γιατί έτσι θα βρει πιο εύκολα το δρόμο για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την επόμενη μέρα!


Σε άρθρο του gr,askmen.com, διαβάσαμε μια λίστα με τα όσα οφείλεις να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν δεν νιώθεις καλά

 

Μήπως πρέπει να μετακομίσω;

Από ένα νέο σπίτι -είναι γεγονός πως κάτι τέτοιο σου αλλάζει την ψυχολογία- μέχρι σε μια νέα περιοχή ή ακόμη και πόλη. Αν δε, το σκέφτεσαι ακόμη να φύγεις για Αγγλία για να κυνηγήσεις την καλή δουλειά που τόσο ήθελες πάντοτε, μη διστάσεις. Σε κάθε περίπτωση και όποια λύση και αν ακολουθήσεις, τουλάχιστον θα έχεις την απάντηση για το αν είσαι χαρούμενος με το μέρος που ζεις αυτή τη στιγμή.

Μήπως η δουλειά μου με κάνει δυστυχισμένο;

Περνάς, τουλάχιστον, 8 ώρες της ημέρας σου σε έναν πολύ συγκεκριμένο χώρο, με πολύ συγκεκριμένα άτομα, κάνοντας πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ενδεχομένως, πολύ περισσότερο χρόνο από ότι με την οικογένειά σου ή τους φίλους σου. Πέρα από το καθαρά πρακτικό κομμάτι (να είναι ικανοποιητικό το «μαρούλι»), αν νιώθεις άθλια για τον χώρο, τα πρόσωπα ή το αντικείμενο του επαγγέλματός σου, δε θα ήταν άσχημο να σκεφτείς σοβαρά την αλλαγή κλάδου. Καμιά δουλειά δεν αξίζει την ευτυχία σου.

Mήπως πρέπει να επεκτείνω τον κοινωνικό μου κύκλο;

Μερικές φορές, είναι διασκεδαστικό να έχεις φίλους που τους αρέσει το κουτσομπολιό. Αλλά όταν αυτό γίνεται κατ' αποκλειστικότητα αρχίζει και επιδρά αρνητικά, έως τοξικά στην καθημερινότητά σου. Ένα πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι αν τα άτομα που θεωρείς φίλους σου ή αυτοί που βρίσκονται στον περίγυρό σου αρκετά συχνά φέρνουν αρκετό δράμα στη ζωή σου. Ίσως είναι η ώρα να επανεξετάσεις τον κοινωνικό σου κύκλο. Ή ακόμη και να τον επεκτείνεις, αν νιώθεις πως δεν σε καλύπτει.

Μήπως πρέπει να χωρίσω;

Αν η δικιά σου είναι μια μόνιμη πηγή γκρίνιας, απαιτήσεων και καυγάδων, μάντεψε. Πρέπει να τη στείλεις στην ευχή του Θεού. Ξέρω, είναι δύσκολο, ειδικά αν έχεις αρκετά χρόνια στο πλευρό της και την αγαπάς. Αλλά μήπως να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου;

Μήπως πρέπει να πάρω κατοικίδιο;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαχειρίζονται το άγχος ή τις δύσκολες στιγμές τους με τη βοήθεια του σκύλου ή της γάτας τους. Αν σκέφτεσαι να κάνεις το ίδιο, τόλμησέ το. Έχε μόνο υπόψιν πως κι αυτό το ζωάκι θα έχει τις απαιτήσεις του και θα χρειάζεται φροντίδα. Αν δεν έχεις διάθεση να ασχοληθείς, καλύτερα να μην το κάνεις, καθώς έτσι θα υπάρχουν δυο δυστυχισμένα πλάσματα στην ίδια στέγη.

Μήπως χρειάζομαι διακοπές;

Αλλαγή διάθεσης ή ακόμη και -πιο σπάνια- αλλαγή ζωής. Οι διακοπές πέρα από το ότι είναι μια αναγκαιότητα, μπορεί να σε ευνοήσουν παραπάνω από όσο είχες ποτέ φανταστεί. Ειδικά, αν είχες καιρό να κάνεις ένα πνευματικό διάλειμμα.

Σε ποιον να μιλήσω;

Έχουμε την «συνήθεια» να υποτιμούμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στη ζωή μας και πραγματικά ενδιαφέρονται για εμάς. Οφείλουμε ωστόσο να μην ξεχνάμε ποτέ -αφού έχει υπάρξει η σχετική αξιολόγηση και ιεράρχηση στου μυαλό μας- πως πάντοτε θα βρίσκεται κάποιος εκεί που πραγματικά νοιάζεται και με τον οποίο έχεις τη σχετική άνεση να μοιραστείς τα πάντα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!