MEN'S GUIDE

Μια νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε για τους άντρες που γκριζάρουν νωρίς

Είναι γεγονός πως κάποιοι άνδρες βλέπουν άσπρες τρίχες να κάνουν την εμφάνισή τους στο κεφάλι τους πριν καν πατήσουν τα 30 και άλλοι πάλι αργούν πολύ να ασπρίσουν και υπάρχουν πολλές ερμηνείες γιατί συμβαίνει αυτό. Όμως τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να μας δώσει μια ακόμη.

Μέχρι στιγμής ξέραμε πως παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η κακή ψυχολογία και το στρες ακόμα και η διατροφή μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση λευκών τριχών, με την κληρονομικότητα να θεωρείται ο βασικός παράγοντας που ορίζει το πότε θα... ασπρίσεις.


Τώρα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έντυπο PLOS Biology, εκτός από την κληρονομικότητα,και το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να ευθύνεται για το πρόωρο γκριζάρισμα

«Είναι πιθανό σε ένα άτομο, που είναι απολύτως υγιές αλλά έχει γενετική προδιάθεση να εμφανίσει νωρίς άσπρες τρίχες, καθώς μια απλή λοίμωξη από ιό να αποβεί αρκετή ώστε να λιγοστέψουν τα μελανοκύτταρά του και τα βλαστικά μελανοκύτταρά του και να εμφανιστούν τελικά οι άσπρες τρίχες», σημειώνει η καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αλαμπάμα του Μπέρμιγχαμ Melissa Harris, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

«Το εργαστήριό μου αξιοποιεί ζωικά μοντέλα με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ βλαστοκυττάρων και γήρανσης. Τα βλαστοκύτταρα που μελετάμε είναι βλαστικά μελανοκύτταρα που βρίσκονται στον θύλακα της τρίχας, δηλαδή τα βλαστοκύτταρα από τα οποία παράγονται τα μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες και καθορίζουν αν το φυσικό χρώμα της τρίχας θα είναι ξανθό, καστανό, κόκκινο ή μαύρο)» εξηγεί η Harris.

Όπως διαβάζουμε στο gr.askmen,com,  αν τα μελανοκύτταρα λόγω γήρανσης ή κάποιας σοβαρής πάθησης καταστραφούν, τότε οι νέες τρίχες που θα αναπτυχθούν στο κεφάλι σου θα έχουν χάσει το χρώμα τους, με αποτέλεσμα να είναι λευκές ή γκρίζες.

Η πρωτεΐνη MITF  (melanogenesis-associated transcription factor), , είναι η πρωτεΐνη που συμβάλλει στον έλεγχο της ποσότητας μελανίνης που παράγεται στον οργανισμό και στα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα της τρίχας.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι τα ποντίκια που ήταν γενετικά «προγραμματισμένα» να εμφανίσουν πρόωρα άσπρες τρίχες, παρουσίαζαν υπερβολικά μεγάλη παραγωγή της πρωτεΐνης MITF.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα όμως που διεξήχθη και πάλι σε πειραματόζωα ποντίκια, αποδείχτηκε ότι αυτό που κάνει ουσιαστικά η MITF είναι να απενεργοποιεί τα γονίδια που ελέγχουν μια αντι-ιική πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται ιντερφερόνη. Όταν οι ερευνητές προκάλεσαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού στα ποντίκια, είδαν ότι τα πειραματόζωα στα οποία τα επίπεδα της MITF ήταν χαμηλά έχασαν μελανοκύτταρα και έβγαλαν γκρίζο ή λευκό τρίχωμα.

Όπως και να 'χει πάντως, επειδή πρόκειται για ευρήματα σε ποντίκια, η Harris δεν μπορεί να σου πει με βεβαιότητα ότι πράγματι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στον άνθρωπο.

Και ακόμα και αν γκριζάρεις νωρίς, μην ανησυχείς, άλλωστε οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες βρίσκουν γοητευτικούς τους γκριζαρισμένους και πλέον είναι στη μόδα, ακόμα και το να βάφεις τα μαλλιά για να αποκτήσεις silver hair.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!