MEN'S GUIDE

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά προφυλακτικά με σπερματοκτόνο, που απευθύνονται σε όσους θέλουν και να κάνουν σεξ με ασφάλεια και να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο διαφέρουν από τα απλά προφυλακτικά, επειδή είναι επικαλυμμένα με μια χημική ουσία, που σκοτώνει το σπέρμα και έχει σχεδιαστεί για ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να εισέλθει “ζωντανό” σπέρμα στην μήτρα. Σε άρθρο του iatropedia.gr, διαβάσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για αυτόν τον τύπο προφυλακτικών.

Πώς λειτουργούν τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο

Το σπερματοκτόνο συνήθως έρχεται με τη μορφή τζελ, αν και μπορεί επίσης να είναι κρέμα, ή αφρός. Η χημική ουσία που χρησιμοποιείται στο σπερματοκτόνο είναι συνήθως η nonoxynol-9, η οποία λειτουργεί εμποδίζοντας το σπερματοζωάριο να κινηθεί.

Κατά την εκσπερμάτιση, το σπέρμα συνήθως αρχίζει να κολυμπά προς τον τράχηλο. Ωστόσο, το σπερματοκτόνο έχει σχεδιαστεί για να σκοτώσει το σπέρμα προτού φτάσει στην μήτρα, όπου, ενδεχομένως, να βρει το δρόμο προς ένα ωάριο.

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα κλασικά προφυλακτικά είναι 98% αποτελεσματικά ενάντια σε μια πιθανή εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικά από τα συνηθισμένα.

Όταν εξετάζουμε ποια μορφή αντισύλληψης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική είναι κάθε επιλογή στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Αν και τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο των ΣΝΝ, εάν χρησιμοποιούνται με συνέπεια και σωστά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο αυξάνουν αυτήν την προστασία.

Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συχνή χρήση σπερματοκτόνων, που περιέχουν nonoxynol-9, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV (AIDS) και άλλων ΣΝΝ.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρήση σπερματοκτόνων από μόνη της δεν προσφέρει προστασία έναντι των ΣΜΝ και θεωρείται αναποτελεσματική μορφή αντισύλληψης.

Προφυλακτικά με σπερματοκτόνο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Υπάρχουν μερικά οφέλη στην επιλογή των προφυλακτικών με σπερματοκτόνο, ως μεθόδου αντισύλληψης, όπως:

Είναι φθηνή επιλογή. Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι ένας φθηνός τρόπος για αντισύλληψη και για να προστατευθείτε από τα ΣΜΝ.
Διατίθενται χωρίς συνταγή. Είναι διαθέσιμα όπως και τα απλά προφυλακτικά.
Είναι αποτελεσματικά. Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, όταν χρησιμοποιούνται με συνέπεια και σωστά.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στη χρήση προφυλακτικών σπερματοκτόνων, όπως:

Μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα κανονικά προφυλακτικά.
Έχουν μικρότερη ημερομηνία λήξης από άλλα είδη προφυλακτικών.
Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να κολλήσει, ή να μεταδώσει τον ιό HIV.
Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους και να ερεθίσουν το πέος ή τον κόλπο.

Εάν ένα άτομο παρουσιάσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως κνησμό, δυσφορία, ερυθρότητα, ή οίδημα μετά τη χρήση σπερματοκτόνου προφυλακτικού, θα πρέπει να επικοινωνήσει με γιατρό.

Διαδεδομένοι μύθοι για τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο

Πολλοί ανησυχούν ότι η χρήση σπερματοκτόνων προφυλακτικών, ή οποιαδήποτε μορφή σπερματοκτόνου, μπορεί να προκαλέσει συγγενείς ιατρικές παθήσεις σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το επαληθεύουν αυτό.

Είναι επίσης ένας μύθος ότι τα σπερματοκτόνα μπορούν να βλάψουν ένα βρέφος που θηλάζει. Τα σπερματοκτόνα δεν εισέρχονται στο μητρικό γάλα, ούτε επηρεάζουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, επομένως είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά με σπερματοκτόνο κατά την περίοδο που θηλάζετε.

Συμπέρασμα

Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης και προστασίας έναντι των ΣΜΝ, εφόσον φοριούνται και χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι καλύτερα σε αυτά τα κριτήρια από τα προφυλακτικά χωρίς σπερματοκτόνο.

Είναι επίσης πιθανό ότι η συχνή χρήση προφυλακτικών και άλλων προϊόντων με σπερματοκτόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV (AIDS) και των ΣΜΝ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!