MEN'S GUIDE

Μάθε γιατί τα σεντόνια σου μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία σου

Εσείς πόσο συχνά αλλάζετε τα σεντόνια σας; Αν η απάντηση σας, είναι όπως αυτή των περισσοτέρων ανδρών, δηλαδή μια φορά τον μήνα και δεν είναι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, τότε καλό είναι να ξέρετε τι κινδύνους για την υγεία σας κρύβουν τα άπλυτα σεντόνια.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πάνω από 1.000 εθελοντές, διαπίστωσε ότι κατά μέσον όρο οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν 24 ημέρες για να αλλάξουν τα σεντόνια τους. 


Οι γυναίκες τα αλλάζουν πιο συχνά (κάθε 19 ημέρες), ενώ οι άνδρες μία φορά τον μήνα. Επιπλέον, οι εργένηδες άνδρες κοιμούνται σε ιδιαιτέρως βρόμικα σεντόνια καθώς τα αλλάζουν κατά 45 ημέρες, ενώ οι ανύπανδρες γυναίκες κάθε 35. Όσον αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια, αυτά τα αλλάζουν κάθε 20 ημέρες.


Όταν αφήνουμε για εβδομάδες τα νεκρά δερματικά κύτταρα στα σεντόνια, τότε τα βακτήρια βρίσκουν την ευκαιρία να τρέφονται και να αναπτύσσονται. Αν αποικήσουν πάλι στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν επιμολύνσεις ή επιδείνωση εκζέματος.

Τα βακτήρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λατρεύουν το δέρμα. Οι βακτηριακοί μικροοργανισμοί που σαπροφυτούν στο δέρμα μας είναι περισσότεροι απ’ όσα τα κύτταρά του. Επίσης, τα αόρατα δια γυμνού οφθαλμού ακάρεα της οικιακής σκόνης θεωρητικώς δεν ενοχλούν σε κάτι. Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκδηλώνουν κνησμό (φαγούρα), κρίσεις βρογχικού άσθματος και διάφορες άλλες αλλεργίες και εξανθήματα όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους ή και τα εισπνέουν.

Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει 1,5 γραμμάριο κερατινοκύτταρα την ημέρα. Τα κύτταρα αυτά προέρχονται από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και ο ρυθμός αποβολής τους αυξάνεται με την τριβή του δέρματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια και υλικό, των σεντονιών συμπεριλαμβανομένων. Κάθε βράδυ, λοιπόν, αφήνουμε άφθονα κερατινοκύτταρα στα σεντόνια μας, τα οποία αναμιγνύονται με τα άλλα σωματικά εκκρίματα, όπως το σμήγμα (το λίπος του δέρματος), τον ιδρώτα ή ακόμα και το σάλιο.

Τα μικρόβια συσσωρεύονται στα σεντόνια 


Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να αλλάζετε αργά τα κλινοσκεπάσματα του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μίγμα, που σε συνδυασμό με τη ζέστη στο κρεβάτι, επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων, αλλά και των βακτηρίων που επίσης ζουν στα σεντόνια, στο στρώμα και στο μαξιλάρι μας.


Η θυλακίτιδα για παράδειγμα, ένα νόσημα που μπορεί να επηρεαστεί από τα βακτήρια των σεντονιών. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση η οποία εντοπίζεται στον θύλακα της τρίχας και εμφανίζεται με σπυράκια λιγότερο ή περισσότερο έντονα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίμονη. Επιπροσθέτως, το δερματικό έκζεμα ή δερματίτιδα είναι επίσης ένα από τα συχνότερα εξανθήματα που εκδηλώνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, από τα βρέφη έως τους ηλικιωμένους.

Πότε πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια
Το πότε αλλάζουμε κλινοσκεπάσματα (πανωσέντονο, κατωσέντονο, μαξιλαροθήκη) είναι συναρτώμενο και με την εποχή του χρόνου. Ιδανικά πρέπει να τα αλλάζουμε μία φορά την εβδομάδα τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, όμως, που ιδρώνουμε πολύ, ενδεχομένως πρέπει να τα αλλάζουμε συχνότερα και από μία φορά την εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!