MEN'S GUIDE

Ξυπνάς συχνά τη νύχτα για να πας τουαλέτα; Μάθε τι έδειξε μια νέα έρευνα

Η βραδινή συχνοουρία και ειδικά στους άντρες, συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας της ουροδόχου κύστης αλλά ακόμα και με τον προστάτη. Ωστόσο μια νέα έρευνα έρχεται να τη συνδέσει με ένα ακόμη πρόβλημα υγείας.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που ξυπνούν τακτικά για να επισκεφτούν την τουαλέτα, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές από το Tohoku Rosai Hospital στην Ιαπωνία, είπαν πως η συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με υψηλή πρόσληψη αλατιού, η οποία είναι προβληματική για πολλούς κατοίκους της χώρας. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία τείνουν να καταναλώνουν περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, περισσότερο από το διπλάσιο της μέσης πρόσληψης αλατιού παγκοσμίως. Έτσι οι συγγραφείς της μελέτης επεδίωξαν να δουν πώς η ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδέθηκε με την υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ του ιαπωνικού πληθυσμού.

Για αυτήν την έρευνα, μέτρησαν την πίεση του αίματος 3,749 κατοίκων κατά το ετήσιο check up τους για το 2017 και εξέτασαν πόσο συχνά πηγαίνουν τουαλέτα το βράδυ. Μόλις το μισό των κατοίκων συμμετείχε στην έρευνα (1,882 συμμετέχοντες) και ένα εντυπωσιακό 69% δήλωσε πως πρέπει να ξυπνά τακτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφτεί την τουαλέτα.

Οι συγγραφείς της έρευνας συνέκριναν τους αριθμούς των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση με αυτούς που έχουν υπέρταση.

Αυτό που βρήκαν είναι ότι όσοι συνήθιζαν να ξυπνούν τακτικά το βράδυ για τουαλέτα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν και υπέρταση και αυτό το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Και όσες περισσότερες ήταν οι επισκέψεις στην τουαλέτα, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχουν υπέρταση. Οι συγγραφείς επισημαίνουν πως η έρευνα απλώς επισημαίνει τη συσχέτιση, όχι την αιτία και το αποτέλεσμα και μπορεί να μην ισχύει για τους πληθυσμούς εκτός Ιαπωνίας. Τα γονίδια, η εθνικότητα και ο τρόπος ζωής είναι αιτίες που επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο, εκτός από την πρόσληψη αλατιού.

«Η έρευνά μας δείχνει πως αν ξυπνάς για να πας τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε μάλλον μπορεί να έχεις υψηλή πίεση του αίματος ή πολλά υγρά στο σώμα», ανέφεραν οι επιστήμονες αλλά είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γιατρό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!