MEN'S GUIDE

Η επιστήμη λέει πως το junk food κάνει κακό και στο πέος σου

Είναι γνωστό πως το junk food και η κατανάλωση πρόχειρων και trans-λιπαρά τροφών, σίγουρα δεν κάνει καλό στην υγεία. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει: το junk food υνδέεται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που συνδέεται με την μεφάνιση πολλών σοβαρών παθήσεων. Αυτό που όμως ίσως χρειάζεται να ακούσει ένας άντρας για να αποφασίσει να κάνει μια πιο υγιεινή διατροφή, είναι πως το junk food κάνει μεγάλη ζημιά και στη λειτουργία του πέους του.

Ο Dr. Michael Krychman (επιστημονικός διευθυντής του Southern California Center for Sexual Health and Survivorship) έπειτα από μελέτη που διενήργησε και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Medline, αναφέρει τα ακόλουθα που χτυπούν το... καμπανάκι, για τις ολέθριες συνέπειες της κατανάλωσης junk food από τους άντρες και της αυξημένης χοληστερόλης.

«Η χοληστερόλη, είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία που ταξιδεύει σε όλα τα όργανα του σώματος σε μικρά σωματίδια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης, η “καλή” (HDL) και η “κακή” (LDL). Η πρώτη, κυκλοφορεί στο αίμα και πηγαίνει κατευθείαν στο συκώτι όπου διασπάται και χρησιμοποιείται από το σώμα φροντίζοντας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Η LDL, η κακή χοληστερόλη, περνά μέσα από τις αρτηρίες αφήνοντας ένα βλαβερό ίχνος πλάκας που με τον καιρό εμποδίζει τη ροή του αίματος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αθηροσκλήρωση και αποτελεί πρόδρομο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και στυτική δυσλειτουργία», λέει ο Krychman.

Όπως διαβάζουμε στο gr.askmen.com, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα πιο ορατά σημάδια της καταστροφής των αγγείων εξαιτίας της χοληστερόλης αφορούν στην χαλάρωση των αρτηριών του πέους, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αίματος κατά την προσπάθεια στύσης.

Ο Dr. Krychman συνεχίζει: «Πέρα από αυτή την παρεμπόδιση, η “κακή” χοληστερόλη LDL αναστέλλει επίσης την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου, ένα μόριο που απαιτείται για την παραγωγή στύσης. Παράλληλα, περιορίζεται και η παραγωγή τεστοστερόνης -η οποία βοηθά στην τόνωση της σεξουαλικής διέγερσης στους άντρες- καθώς τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στα αγγεία φράσσουν τις διόδους ροής του αίματος στους όρχεις, όπου εκεί παράγεται η τεστοστερόνη».

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό εύρημα των επιστημόνων του Southern California Center for Sexual Health and Survivorship έχει να κάνει με την ίδια την ζωή ενός άντρα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα του. «Μπορεί το σεξ να είναι κύριο ζητούμενο για έναν νέο και ενεργό άντρα, ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να τον απασχολεί περισσότερο είναι η μεγάλη απειλή της χοληστερόλης στην καρδιά του», λέει ο Dr. Krychman.

«Τα άτομα που αναπτύσσουν στυτική δυσλειτουργία χωρίς προφανή αιτία, όπως φαρμακευτική αγωγή, σωματική βλάβη ή γήρανση μπορεί να έχουν 25% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων τα επόμενα 5 χρόνια, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Οι 3 λύσεις: δίαιτα, άσκηση και φάρμακα

«Οι περισσότεροι γιατροί θα προτείνουν γενικά τον περιορισμό –έως και την πλήρη αποχή- από κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται εν αφθονία στα πρόχειρα και συσκευασμένα τρόφιμα», λέει η Clare Collins, καθηγήτρια Διατροφής και Δίαιτας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.

«Αποφεύγοντας το junk food, μειώνοντας τους απλούς υδατάνθρακες, ξεκόβοντας από trans-λιπαρά και, παράλληλα, προσθέτοντας μερικές ώρες άσκησης μέσα στη βδομάδα, ένα άτομο με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και, φυσικά, να επαναφέρει τη στυτική του λειτουργία σε επιθυμητά επίπεδα», λέει η Collins

H Suzy Cohen, μια φαρμακοποιός με μεγάλη επιστημονική εμπειρία και πλούσιο συγγραφικό έργο πάνω στο ζήτημα της υψηλής χοληστερόλης, επισημαίνει: «Υψηλή χοληστερόλη και στυτική δυσλειτουργία συχνά εμφανίζονται μαζί. Και τα τελευταία 10 χρόνια, δυστυχώς, οι πάσχοντες δεν βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή ομάδα με εκείνη των προηγούμενων 50 χρόνων. Σήμερα, τόνοι χοληστερόλης βρίσκονται σε όλες τις τροφές που κατά συνθήκη ή συνήθεια καταναλώνει ένας νέος άντρας μεταξύ 18 και 35 ετών, τείνοντας το πρόβλημα να μετατραπεί σε μάστιγα», λέει η Cohen και καταλήγει:

«Αν δεν διαπιστώσεις μείωση των ποσοστών υπερλιπιδαιμίας στο αίμα σου ούτε μέσω της υγιεινής διατροφής, ούτε μετά από δυο τουλάχιστον μήνες συστηματικής σωματικής άσκησης, τη μόνη και οριστική λύση θα σου δώσει ο γιατρός σου, με ένα ειδικό φάρμακο, το οποίο οι επιστήμονες ονομάζουν το “φάρμακο του αιώνα”: τις στατίνες. Έρευνες 30 και πλέον ετών έχουν αποδείξει ότι οι στατίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας βοηθώντας στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τη ροή του αίματος στο αγγείο στο πέος».

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!