MEN'S GUIDE

Μήπως έχετε χαμηλή τεστοστερόνη; Υπάρχουν 9 συμπτώματα - σημάδια

Η τεστοστερόνη είναι η πιο γνωστή ανδρογόνος ορμόνη και παράγεται από τους όρχεις και η παραγωγή της ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Όταν δε τα επίπεδά της πέφτουν κάτω από τις φυσιολογικές τιμές, τότε εμφανίζονται μια σειρά από συμπτώματα στον άνδρα με βασικό το αίσθημα της κόπωσης.

Εκτός όμως από το αίσθημα της κόπωσης (το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες), υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που συχνά μαρτυρούν τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

1. Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Μια πτώση στην σεξουαλική ορμή σας μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή τεστοστερόνη. Εκεί μπορεί να οφείλεται και η στυτική δυσλειτουργία.

Η χαμηλή τεστοστερόνη, από μόνη της, είναι ωστόσο σπάνια ο μόνος λόγος για τις ασθενέστερες και λιγότερες στύσεις. Aλλα ιατρικά προβλήματα μπορεί να φταίνε, όπως οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης.

Μιλήστε στο γιατρό σας. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η σεξουαλική ορμή σας μπορεί να γίνει καλύτερη με τη θεραπεία.

 

2. Σύγχυση στη σκέψη

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να βλάψει την ψυχική εστίαση και τη μνήμη σας. Μπορεί να ξεχάσετε ό,τι έχετε προγραμματίσει να κάνετε και ίσως να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Λάβετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε το άγχος. Δοκιμάστε το διαλογισμό, τη γιόγκα, την άσκηση, ή το μασάζ. Οσο περισσότερες ορμόνες του στρες παράγει το σώμα σας, τόσο λιγότερη είναι η τεστοστερόνη που μπορεί να παράγει.

 

3. Αλλαγές στην διάθεση

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας ρίξει ψυχολογικά από λίγο ή μέχρι του σημείου της κατάθλιψης.

Μερικοί άνδρες βλέπουν πραγματικά μια αλλαγή στην προσωπικότητά τους. Τίποτα δεν φαίνεται να τους κάνει ευτυχισμένους πια και δεν θέλουν να κάνουν πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν και στα οποία έβρισκαν απόλαυση.

Οταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης επιστρέφουν στο κανονικό, οι άνδρες συχνά λένε ότι αισθάνονται ότι βρήκαν τον εαυτό τους και πάλι.


4. Αλλαγές στους μύες

Δεδομένου ότι η τεστοστερόνη βοηθά στην οικοδόμηση των μυών, όταν μειώνεται, το ίδιο γίνεται με τη μυϊκή μάζα και τη δύναμή σας. Οταν αθλείστε δεν μπορείτε πια να δείτε τα αποτελέσματα που κανονικά θα περίμενε κανείς από την άσκηση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Βεβαιωθείτε ότι όταν ασκείστε προπονείτε μεγάλες ομάδες μυών και μην αμελήσετε να κάνετε και κάποιες ασκήσεις με βάρη.

 

5. Περισσότερο λίπος σώματος

Οχι μόνο μπορείτε να χάσετε μύες όταν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε λίπος. Εάν δεν οικοδομείτε μύες με τις θερμίδες που παίρνετε και τη φυσική δραστηριότητα που κάνετε, τότε το σώμα σας μετατρέπει τις θερμίδες σε λίπος. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Οταν αρχίσετε να χάνετε βάρος και επιπλέον σωματικό λίπος από τη δίαιτα, μπορείτε να χάσετε κάποιον μυ. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη, καθώς χάνετε βάρος. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά τη μυϊκή μάζα που χάσατε.

 

6. Αραίωση τριχών σώματος

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας αναγκάσει να χάσετε τρίχες από το πρόσωπο, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα χέρια και τα πόδια. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν επηρεάζει τα μαλλιά στο κεφάλι σας. Θα πρέπει πάντως να ξέρετε το εξής: Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της θεραπείας τεστοστερόνης και της φαλάκρας αρσενικού τύπου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για τυχόν παρενέργειες της θεραπείας με τεστοστερόνη.

 

7. Απώλεια μάζας οστού

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση, μια ασθένεια που εξασθενεί τα οστά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες της οστεοπόρωσης, οπότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Για να κρατήσετε τα οστά σας υγιή, μην καπνίζετε και περιορίστε το αλκοόλ. Επίσης, να ασκείστε τακτικά και να συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας ασκήσεις με βάρη.

 

8. Προβλήματα ύπνου

Οταν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι χαμηλά, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την αϋπνία, καθώς και ανησυχία τη νύχτα.

Για να έχετε έναν καλό ύπνο τη νύχτα, προσπαθήστε να ακολουθείτε μια χαλαρωτική ρουτίνα της ώρας που πάτε για ύπνο. Να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Κάντε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό, ήσυχο και άνετο, και να το χρησιμοποιείτε μόνο για ύπνο και σεξ.

 

9. Προβλήματα στην εργασία

Πολλές από τις συνέπειες της χαμηλής τεστοστερόνης -ζητήματα διάθεσης, χαμηλή ενέργεια- μπορεί να στέκονται εμπόδιο στην απόδοσή σας στην εργασία σας. Εάν η εργασία σας ή η ζωή στο σπίτι έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, ένα πλήρες ιατρικό τσεκ-απ μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία. Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Εάν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, οι υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι σημαντικές, μαζί με κάθε θεραπεία τεστοστερόνης που ο γιατρός σας μπορεί να προτείν

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!