MEN'S GUIDE

Μέσα σε 1 λεπτό μπορείς να δεις αν κινδυνεύεις να πάθεις έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Είναι γνωστό πως οι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχει ένας απλός τρόπος, εκτελώντας μια απλή άσκηση διάρκειας ενός λεπτού, με τον οποίο μπορείς να τσεκάρεις αν έχεις αυξημένες πιθανότητες να πάθεις έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Και η άσκηση είναι τα γνωστά push ups.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τα push ups ως «εργαλείο» ιατρικής πρόγνωσης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Justin Yang, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, μελέτησαν στοιχεία για 1.104 άνδρες πυροσβέστες των ΗΠΑ, με μέση ηλικία 40 ετών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις και παράλληλα είχαν κάνει push ups. 

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν σε βάθος δεκαετίας και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 37 καρδιαγγειακά περιστατικά (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.ά.). Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των push ups ήταν πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη καλύτερος και από το τυπικό τεστ κόπωσης σε διάδρομο.

Στα πόσα push ups… καίγεσαι;

Πάνω από 40 push ups: Ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακού προβλήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι κατά μέσον όρο 96% μικρότερος μεταξύ των ανδρών που μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από 40 push ups, σε σχέση με όσους δεν μπορούσαν να κάνουν πάνω από δέκα.

21 - 30 push ups: Κινδυνεύουν κατά το ένα τέταρτο για στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερα από δέκα.

11- 20 push ups: Όσοι κάνουν 11 ως 20 push ups, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι μικρότερος κατά 64% σε σχέση με όσους κάνουν λιγότερα από δέκα.

Λιγότερα από 10 push ups: Τα νέα δεν είναι πολύ καλά!

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελετης “Τα push ups μπορούν να αποτελέσουν μια δωρεάν και απλή μέθοδο για να αξιολογηθεί η λειτουργική ικανότητα κάποιου και να προβλεφθεί ο κίνδυνος ενός μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, επειδή πολλά τεστ διαφέρουν στα αποτελέσματά τους και είναι πολύ ακριβά και χρονοβόρα, ενώ τα push ups μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα λεπτό».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!