MEN'S GUIDE

Ένας ειδικός απαντά σε 7 απορίες που ίσως έχεις για τα μούσια σου

Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια τα μούσια, τα μουστάκια και οι γενειάδες είναι στη μόδα και έχει αυξηθεί η... παρουσία τριχοφυίας στα πρόσωπα πολλών ανδρών, ενώ μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μια θεαματική αύξηση των ανδρών που ζητούν πλέον να κάνουν εμφύτευση μαλλιών, όχι μόνο στο κεφάλι για την καταπολέμηση της φαλάκρας, αλλά και στο πρόσωπο.

Τι θα πρέπει όμως να γνωρίζει ένας άντρας για τα γένια του και για το πως αυτά επηρεάζουν την υγεία του, καθώς και πως να αντιμετωπίσει κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά και άλλες χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν πολλούς άντρες, έδωσε ο Δρ. Στέλιος Αγγελίδης, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε άρθρο που διαβάσαμε στο planbmag.gr.

1. Πώς σχετίζονται τα γένια με την υγεία των ανδρών;
Κατ’ αρχάς, περιορίζουν τον κίνδυνο των βακτηριακών λοιμώξεων στην περιοχή του λαιμού και του προσώπου, καθότι το ξύρισμα και τα κοψίματα που συχνά το συνοδεύουν είναι η βασική αιτία δερματικών προβλημάτων που εκδηλώνονται με εξάνθημα, μέχρι και θυλακίτιδα (μόλυνση των θυλάκων των τριχών από βακτήρια). Γι’ αυτό και πολλοί άντρες αποφεύγουν το καθημερινό ξύρισμα.
Επίσης, τα γένια (και κυρίως το μουστάκι) λειτουργούν ως φυσικές “σήτες”, συμβάλλοντας στον περιορισμό του άσθματος και των αλλεργιών, διότι κατακρατούν τη γύρη και τη σκόνη από το περιβάλλον, πριν αυτά προλάβουν να εισέλθουν στη μύτη και, από εκεί, στους πνεύμονες. Επειδή η τριχοφυΐα του προσώπου μπορεί να δράσει ως φυσικό εμπόδιο στο ψύχος, μη επιτρέποντας στον παγωμένο αέρα να έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα γένια προστατεύουν τον οργανισμό από τα κρυολογήματα.
Τέλος, τα γένια (και ειδικά τα πυκνά) εμποδίζουν περίπου το 90% της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV) να φτάσει στην επιδερμίδα του προσώπου, εμποδίζοντας έτσι τη φωτογήρανση και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη, όταν πρόκειται να εκτεθούμε για ώρες στον ήλιο.

2. Ποια είναι τα μειονεκτήματα της γενειάδας;
Η γενειάδα μπορεί να φιλοξενεί έως και 20.000 διαφορετικούς μικροοργανισμούς (από ακάρεα μέχρι βακτήρια και ιούς) που, όμως, δεν μολύνουν τόσο τους ίδιους τους άντρες, αλλά τον περίγυρό τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητη η καθαριότητα, η καθημερινή φροντίδα και η προσοχή, π.χ. κατά το φαγητό.

3. Πώς αντιμετωπίζεται η φαγούρα;
Οι πολλές τρίχες προκαλούν φαγούρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ή εάν ιδρώνουμε εύκολα. Όμως αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω κακής ή ελλιπούς υγιεινής. Οπότε οι άνδρες πρέπει να πλένουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, το πρόσωπό τους και να σαπουνίζουν σχολαστικά το μούσι και το μουστάκι τους με ένα ουδέτερο σαπούνι ή καθαριστικό προσώπου, ξεβγάζοντας με ζεστό νερό, ώστε να απομακρύνουν υπολείμματα και ρύπους.

4. Πώς ένας άνδρας να περιποιείται σωστά το μούσι του;
Σε καθαρό μούσι και μουστάκι, το οποίο έχουμε “λούσει” προηγουμένως με σαμπουάν για ξηρά μαλλιά, εφαρμόζουμε τρεις φορές την εβδομάδα μαλακτική κρέμα ή λίγο λάδι θρέψης, κάνουμε ελαφρό μασάζ και αφήνουμε να δράσει όλο το βράδυ. Το πρωί ξεβγάζουμε με ζεστό νερό. Και να μην ξεχνάμε να χτενίζουμε το μούσι ή τη γενειάδα μας, ειδικά μετά το ντους.

5. Τι προϊόντα περιποίησης να επιλέξουμε και γιατί;
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προτιμήσουμε μια σειρά προϊόντων κατά βάση φυτικά ή βιολογικά, με όσο το δυνατόν πιο απαλή σύνθεση και φυσικό άρωμα. Ας μην ξεχνάμε πως ό,τι χρησιμοποιείται για τα γένια μας θα μεταφερθεί άμεσα στο δέρμα του προσώπου μας, το οποίο είναι ευαίσθητο.

6. Για όμορφα και υγιή γένια παίζει ρόλο και η διατροφή;
Όντως υπάρχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στην καθημερινή διατροφή, που θα βοηθήσουν τα γένια να μεγαλώσουν εύκολα και γρήγορα. Γενικότερα, τα γένια επηρεάζονται από τροφές με μακρο-θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες), όπως και από μικρο-θρεπτικά (βιταμίνες και μέταλλα).
Σε πρώτη φάση, να φροντίσουμε να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη D. Διότι εντείνουν την παραγωγή της τεστοστερόνης – που την χρειάζονται οι άνδρες και τα γένια τους, στην προκειμένη περίπτωση. Ιδανικές τροφές είναι τα αβγά, ο σολομός, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα καρύδια και αρκετά γαλακτοκομικά.

7. Τα γένια μεγαλώνουν το ίδιο γρήγορα σε όλους;
Πρέπει να έχουμε κατά νου πως η κατασκευή της τρίχας από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει. Υπάρχουν άντρες που το πρόσωπο τους γεμίζει πυκνά γένια μέσα σε διήμερο και άλλοι που προσπαθούν μια βδομάδα για να έχουν ένα μέτριο μήκος. Η γενειάδα απαιτεί χρόνο και υπομονή. Δεν φυτρώνουν όλα τα γένια με την ίδια συχνότητα.
Αν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε να αφήσουμε πυκνά γένια, να ξέρουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να επιτύχουμε ένα καλό μήκος. Η υφή της γενειάδας αλλάζει, επίσης, ανάλογα με την ηλικία. Ενδεικτικά στα 40, έχει πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα, σε σχέση με όταν ήμασταν 20 χρονών.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!