MEN'S GUIDE

Μάθε να ξεχωρίζεις το ημιεπίσημο από το επίσημο ντύσιμο

Την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πληθαίνουν οι πιθανότητες να είσαι καλεσμένος σε κάποιο επίσημο ή ημιεπίσημο event και θα πρέπει να ξέρεις πως να ντυθείς.

Το επίσημο κάλεσμα αυτές τις μέρες, μπορεί να είναι για παράδειγμα σε κάποιο ρεβεγιόν σε κάποια σάλα ενός μεγάλου ξενοδοχείου ή σε κάποιο πολυτελές εστιατόριο, ενώ ημιεπίσημη μπορεί να είναι μια εμφάνισή σου για παράδειγμα σε ένα χριστουγεννιάτικο εταιρικό πάρτι.


Φυσικά αν σκοπεύεις απλά να περάσεις τις γιορτές σου στο σπίτι με φίλους και συγγενείς, μπορείς απλά να φοράς φόρμες και πυτζάμες, αλλά αν έχεις σημειώσει στο πρόγραμμά σου και πιο επίσημες εμφανίσεις, μάθε να ξεχωρίζεις το αυστηρό formal από το semi formal ντύσιμο και προσάρμοσε το στυλ σου ανάλογα.

Επίσημο ντύσιμο

Το επίσημο ντύσιμο είναι το κλασικό tuxedo dress code, κοστούμι με λευκό πουκάμισο, γραβάτα ή παπιγιόν και δερμάτινο ή λουστρίνι παπούτσι.

Ο κάθε άνδρας ανάλογα με το στυλ του μπορεί να κάνει χρωματικές τροποποιήσεις, που αφορούν κυρίως πιο “σοβαρά” χρώματα, όπως το γκρι και το σκούρο μπλε.

Είναι τα πιο “εύκολα” χρώματα, καθώς συνδυάζονται εύκολα χρωματικά και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια λάθους.

Do’s

Κάνε το κοστούμι δικό σου. Φέρσου άνετα και μη δείχνεις σαν να σε φοράει εκείνο.

Βρες την τέλεια εφαρμογή. Δοκίμασε το κοστούμι πριν το αγοράσεις και σιγουρέψου ότι τα μπατζάκια και τα μανίκια δεν είναι μακρυά για σένα. Αλλιώς, επισκέψου έναν επαγγελματία ράφτη.

Μάθε να δένεις τη γραβάτα και το παπιγιόν. Παραδεχόμαστε ότι οι πρώτες φορές είναι δύσκολες, όμως στην εποχή όπου έχεις τη δυνατότητα να δεις τα πάντα στο ίντερνετ, δε δικαιολογείται να αγοράσεις ένα έτοιμο δεμένο παπιγιόν.

Dont’s

Μην αυτοσχεδιάζεις. Μια επίσημη έξοδος δεν είναι η κατάλληλη ώρα να κάνεις πειραματισμούς με πολύχρωμα πουκάμισα και γραβάτες με σχέδια. Μείνε στο κλασικό black and white tuxedo στυλ και δε θα χάσεις.

Μην αμελήσεις την υπόλοιπη εμφάνισή σου. Το ότι είσαι επίσημα ντυμένος δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις στην άκρη όλα τα υπόλοιπα. Μπάνιο, ξύρισμα, καλό χτένισμα και τόση- όση κολόνια επιβάλλονται.

Δε χρειάζεται να ταιριάζουν τα ρούχα σου με αυτά της συνοδού σου. Δεν είναι διαγωνισμός για τα πιο ταιριαστά ζευγάρια. Αν η συνοδός σου φορέσει κόκκινο φόρεμα, δε σημαίνει ότι πρέπει κι εσύ να βάλεις ένα κόκκινο ρούχο. Ο καθένας έχει το στυλ του.

Ημι-επίσημο ντύσιμο

Ο όρος “semiformal dressing” αφορά το συνδυασμό ενός επίσημου ρούχου με ένα ρούχο πιο καθημερινό.

Πρέπει να είσαι κομψός και ευπαρουσίαστος, χωρίς τον περιορισμό του μαύρου κοστουμιού και της γραβάτας.

Τις πρωινές και απογευματινές ώρες προτίμησε ένα ανοιχτόχρωμο κοστούμι ή σακάκι με ένα τζιν σε ίσια γραμμή, ενώ το βράδυ ταιριάζουν τα πιο σκούρα χρώματα.

Μη φορτώνεσαι με κοσμήματα και μανικετόκουμπα, που ταιριάζουν σε μια άκρως επίσημη εμφάνιση.

Όσο για τα παπούτσια, αν το σύνολο δεν είναι τόσο “βαρύ” που να επιδέχεται δερμάτινων παπουτσιών, βάλε σουέτ.

Do’s

Διάλεξε το σωστό κοστούμι. Το μαύρο σμόκιν είναι υπερβολικό για μια ημι-επίσημη εμφάνιση.

Ένα σακάκι από κασμίρ είναι πιο κατάλληλη επιλογή. Όπως διάβασες παραπάνω, τις πρωινές και απογευματινές ώρες μπορείς να φορέσεις κάτι ανοιχτόχρωμο.

Μπορείς να παραλείψεις τη γραβάτα. Δεν είναι απαραίτητο κομμάτι σε ένα ημι-επίσημο σύνολο, γι’ αυτό δε χρειάζεται να φορέσεις γραβάτα. Μπορείς αντί για πουκάμισο να φορέσεις ένα t-shirt μέσα από το σακάκι.

Dont’s

Μην ντυθείς λιγότερο επίσημα απ’ όσο πρέπει. Το ημι-επίσημο ντύσιμο είναι μεν πιο χαλαρό, αλλά δεν παύει να είναι επίσημο. Αυτό σημαίνει ότι φόρμες, τζιν και αθλητικά παπούτσια απαγορεύονται.

Χρυσός κανόνας: Είναι προτιμότερο να πας καλύτερα ντυμένος κάπου, παρά λιγότερο επίσημα από όσο χρειάζεται. Αν δεν υπάρχει dress code για εκεί που θέλεις να πας, είναι σωστότερο να επιλέξεις το πιο επίσημο ντύσιμο που μπορείς να φορέσεις. Αν είσαι πιο επίσημος από όσο πρέπει, μπορείς να το σώσεις, βγάζοντας πχ τη γραβάτα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!