MEN'S GUIDE

12 συμβουλές για να αποκτήσεις συνέπεια στη ζωή σου

Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να αναβάλλουν πράγματα και να είναι ασυνεπείς στις καθημερινές υποχρεώσεις τους.  Όμως το να παραδεχτεί κανείς στον εαυτό του και στους άλλους πως είναι αναβλητικός δεν αρκεί, θα πρέπει να βρει τρόπο να αποβάλλει αυτό το κακό ελάττωμα. 

Η αναβλητικότητα δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στην καθημερινότητά σου αλλά και στην ψυχολογία σου. Μπορεί να δημιουργήσει άγχος, παρεξηγήσεις και χαμένες ευκαιρίες. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την απόδοσή σου στη δουλειά αν είσαι υπάλληλος ή να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αν είσαι επιχειρηματίας.

Ποιος είναι όμως ο ορισμός της αναβλητικότητας; Ανήκεις, δηλαδή, σε αυτή την κατηγορία αν απλά αναβάλλεις τις δουλειές που έχεις να κάνεις σε μια δημόσια υπηρεσία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναβλητικότητα είναι η αποτυχία του να κάνεις κάτι που θέλεις και να μην έχεις αυτοπειθαρχία ενώ αντίθετα καθυστερείς διαρκώς να ολοκληρώσεις ενέργειες σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι να μην ολοκληρώνεις μια εργασία σου στο γραφείο, να καθυστερείς να ξεκινήσεις μια δουλειά, να κάνεις οτιδήποτε άλλο από το να δουλεύεις όταν πρέπει, να μην μπορείς να συγκεντρωθείς στη δουλειά και να σκέφτεσαι άλλα πράγματα, να δίνεις προτεραιότητα σε  εκκρεμότητες λιγότερο σημαντικές, να αποφεύγεις με οποιοδήποτε τρόπο να κάτσεις να δουλέψεις, να κάνεις μεγάλα διαλείμματα, να καθυστερείς επειδή δεν σου αρέσει η εργασία που έχεις να κάνεις, να σερφάρεις στο internet ή να ψωνίζεις online αντί να δουλεύεις, να χαζεύεις στα social media, να μιλάς στο τηλέφωνο ή να στέλνεις μηνύματα.

Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης με επικεφαλής τον Baran Metin και την ομάδα του, η αναβλητικότητα είναι μια κακή συνήθεια από την οποία μπορείς να απαλλαγείς σταδιακά.

Η επιστημονικά ομάδα παρατηρώντας τους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι προσπαθούν να τελειώσουν το 8ωρο τους αλλά και να ολοκληρώσουν μια υποχρέωσή τους, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η κύρια αιτία της αναβλητικότητας είναι η βαρεμάρα. Τόσο απλά. Μια δουλειά που δεν σου δίνει κίνητρο ή μια υποχρέωση που σου φαίνεται βαρετή δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση αναβλητικότητας.

Με βάση αυτή την έρευνα δεν είναι προσωπικό πρόβλημα ενός ανθρώπου ή ενός εργαζόμενου αλλά του περιβάλλοντος του. Με λίγα λόγια, δεν φταις εσύ αν δεν δουλεύεις όσο πρέπει αλλά ο εργοδότης σου ή δεν φταις εσύ αν δεν θες να πας στην εφορία αλλά οι δυσκολίες που ξέρεις ότι θα αντιμετωπίσεις εκεί.

Η λύση στο πρόβλημα, δεν είναι φυσικά να ρίξεις τις ευθύνες αλλού αλλά να προσπαθήσεις να λειτουργήσεις στο περιβάλλον αυτό χωρίς να είσαι αναβλητικός. Ανακάλυψε 12 βήματα που θα σε βοηθήσουν να μην καθυστερείς, να μην χάνεις τη συγκέντρωσή σου και να μη αναβάλεις:

1.Εάν καθυστερείς να πάρεις αποφάσεις, να φτιάχνεις χρονοδιαγράμματα. Κάνε λίστες και βάλε deadlines για το πότε πρέπει να ολοκληρώσεις μια εργασία.

2.Βάλε όρια για την προετοιμασία πριν ξεκινήσεις μια δουλειά. Αλλιώς θα την καθυστερείς για πάντα.

3.Διώξε τη βαρεμάρα κάνοντας πιο δημιουργική τη δουλειά που έχεις να κάνεις.

4.Βρες αξία σε κάθε εργασία που έχεις να κάνεις και επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει διάλειμμα αφού την ολοκληρώσεις κι όχι πριν!

5.Βάλε προτεραιότητες και κάθε φορά που ολοκληρώνεις μια σημαντική δουλειά δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου.

6.Μην σκέφτεσαι πολύ πριν ξεκινήσεις μια δουλειά, απλά κάνε την!

7. Μην κάνεις συχνά διαλείμματα!

8.Προσπάθησε να τελειώσεις γρήγορα μια εργασία ώστε να σου μείνει χρόνος για να κάνεις όσα πραγματικά σου αρέσουν.

9.Μην χάνεις τη συγκέντρωσή μιλώντας στο τηλέφωνο ή…

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!