MEN'S GUIDE

Τι είναι ο "ξηρός οργασμός" και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση;

H παλίνδρομη εκσπερμάτιση, που ένα από τα συμπτώματά της είναι ο λεγόμενος "ξηρός οργασμός" είναι μια δυσλειτουργία που εμφανίζεται σε αρκετούς άντρες. Πώς όμως αντιμετωπίζεται και πως συνδέεται με την αντρική στειρότητα;

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη αντί να ακολουθήσει την φυσιολογική πορεία και να εξέλθει μέσω της σπερματικής οδού στο πέος κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα. Παρά το γεγονός ότι ο άντρας εξακολουθεί να φθάνει στην σεξουαλική κορύφωση, μπορεί να εκσπερματίσει πολύ λίγο ή καθόλου σπέρμα. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται και ξηρός οργασμός.

Συμπτώματα

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν επηρεάζει την ικανότητα του άντρα να έχει στύση ή οργασμό, αλλά στην κορύφωση το σπέρμα πηγαίνει στην ουροδόχο κύστη, αντί να εξέλθει από το πέος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • "Ξηρός" οργασμός, όπου μπορεί να εκσπερματώνετε πολύ λίγο ή καθόλου σπέρμα έξω από το πέος σας
  • Ούρα που είναι “θολά” μετά τον οργασμό (επειδή περιέχουν και σπέρμα)
  • Αδυναμία να κάνετε παιδί (ανδρική στειρότητα)

Αντιμετώπιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός αν παρεμβαίνει με τη γονιμότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να λειτουργήσουν στην παλίνδρομη εκσπερμάτιση, η οποία οφείλεται σε βλάβη νεύρων. Αυτό μπορεί να προκαλείται από διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και από άλλες παθήσεις ή θεραπευτικές αγωγές.

Τα φάρμακα, γενικά, δεν βοηθούν αν η παλίνδρομη εκσπερμάτιση οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση που προκάλεσε μόνιμες ανατομικές στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά σας να εκσπερματώνετε κανονικά, μπορεί να σας συστήσει να παύσετε τη λήψη τους για ένα χρονικό διάστημα. Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση περιλαμβάνουν ορισμένες ουσίες για διαταραχές της διάθεσης και κάποιες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και κάποιων παθήσεων του προστάτη.

Τα φάρμακα για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία άλλων παθήσεων. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ιμιπραμίνη
  • Χλωροφαινιραμίνη και βρομφαινιραμίνη
  • Εφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη και φαινυλεφρίνη

Αν και συχνά αποτελούν μια αποτελεσματική θεραπεία για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, όλα αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Μερικές από τις παρενέργειες είναι ήσσονος σημασίας, αλλά υπάρχουν και άλλες που μπορεί να είναι πιο σοβαρές:

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ξηρού οργασμού μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις, όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ξηρού οργασμού μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, κάτι το οποίο που μπορεί να είναι επικίνδυνο, αν έχετε ήδη πρόβλημα υπέρτασης ή καρδιοπάθεια.

Ανδρική στειρότητα

Αν έχετε παλίνδρομη εκσπερμάτιση, τότε μάλλον θα χρειαστείτε θεραπεία για να καταφέρετε να εγκαταστήσετε τη σύντροφό σας έγκυο. Προκειμένου να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να εκσπερματώνετε αρκετό σπέρμα για να φτάσει στην μήτρα της συντρόφου σας.

Αν κάποιο φάρμακο είναι εκείνο που δεν σας επιτρέπει να εκσπερματώνετε φυσιολογικά, θα χρειαστεί πιθανώς να ακολουθήσετε θεραπεία υπογονιμότητας -γνωστή ως υποβοηθούμενη αναπαραγωγή- για να αφήσετε έγκυο τη σύντροφό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπέρμα μπορεί να ανακτηθεί από την ουροδόχο κύστη, να υποβληθεί σε επεξεργασία στο εργαστήριο και να χρησιμοποιηθεί για την τεχνητή γονιμοποίηση της γυναίκας (ενδομήτρια σπερματέγχυση). Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστούν πιο προηγμένες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!