MEN'S GUIDE

Τι είναι η "sprezzatura" και τι έχει να μας μάθει για το στιλ κάθε άντρα;

Ο όρος sprezzatura (σπρετσατούρα) γεννήθηκε στην Ιταλία και πλέον χρησιμοποιείται διεθνώς συνήθως για να περιγράψει ένα επιμελώς ατημέλητο στιλ και γενικά ένα ντύσιμο που διαθέτει στοιχεία μοναδικότητας και συχνά φεύγει από τις νόρμες και τις μόδες.

Όπως διαβάζουμε στο esquire.gr, ακριβής μετάφραση της λέξης δεν υπάρχει. Σε ελεύθερη απόδοση κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως "το αυθόρμητα στιλάτο ντύσιμο", κάποιοι άλλοι ως "το επιμελώς ατημέλητο στυλ", ενώ υπάρχουν κι εκείνοι πιο απλά την μεταφράζουν ως κάτι "το αντισυμβατικό". Τι είναι τελικά η sprezzatura; Το να πετυχαίνεις την τελειότητα μέσα από μικρές ατέλειες, αποκρύπτοντας μάλιστα επιμελώς όλες τις προσπάθειες που έχεις κάνει, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται ότι έχει προκύψει αβίαστα, χωρίς να έχεις καταναλώσει ιδιαίτερη φαιά ουσία και πολύ χρόνο.

Για παράδειγμα, οι μικρές ατέλειες μπορεί να είναι ένα ρολόι φορεμένο όχι πάνω στο δέρμα αλλά στο πουκάμισο, όπως έκανε ο Agnelli, ένα ζευγάρι εκκεντρικές σε χρώμα και σχέδια κάλτσες συνδυασμένες με ένα κλασικό κοστούμι, το να φορέσεις μία γραβάτα και ένα ποσέτ που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, το να μην σε νοιάζει η διαφορά του μάκρους όταν δένεις την πρώτη, το να μην κουμπώνεις και τα δύο κουμπιά στο σταυρωτό σακάκι.

Η λέξη έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά το 1528 στο βιβλίο του Ιταλού ουμανιστή Baldassare Castiglione, The Book of the Courtier (Το βιβλίο του αυλικού) που απεικονίζει την δουκική αυλή του Ουρμπίνο και αναφέρεται στα όσα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον τέλειο αυλικό και κατ’ επέκτασιν τον άντρα της Αναγέννησης -αριστοκρατική καταγωγή, καλούς τρόπους, καλαισθησία, ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες και με τα γράμματα και τις τέχνες-, ενώ περιγράφει παράλληλα και τις αρετές που πρέπει να διακρίνουν τις γυναίκες για να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους άντρες.

Οι σύγχρονοι κανόνες της sprezzatura

> Μην υπερβάλλεις. Όσο αντικρουόμενο κι αν σου φαίνεται, η sprezzatura υπακούει στον κανόνα του μινιμαλισμού, less is more. Το παν είναι οι μικρές λεπτομέρειες σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις.

> Απόφυγε να πέσεις στην παγίδα του στερεοτυπικού ιταλικού ντυσίματος: στενά σακάκια, καλογυαλισμένα παπούτσια, cropped παντελόνια. Μπορεί η sprezzatura να έλκει την καταγωγή της από την ιταλική κουλτούρα, αλλά το ζητούμενο δεν είναι γίνεις Ιταλός στο ντύσιμο.

> Αναγνώρισε ποια είναι η κατάλληλη περίσταση για να την υιοθετήσεις. Σίγουρα όχι εκείνη που απαιτεί πλήρη επισημότητα από μέρους σου, όπως ένα επαγγελματικό δείπνο ή ένας γάμος, ιδίως αν πρόκειται για τον δικό σου.

> Μην το πολυσκέφτεσαι. Πειραματίσου, νιώσε ελεύθερος και βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει. Η sprezzatura πρέπει να σου βγαίνει φυσικά, αβίαστα, χωρίς να νιώθεις άβολα. Να την φοράς, όχι να σε φοράει.

Τα κομμάτια – κλειδιά της sprezzatura

  • Το πουκάμισο με κουμπιά στο γιακά, τα οποία αφήνεις ξεκούμπωτα.
  • Το παντελόνι με πιέτες, που κάθεται ψηλά στη μέση.
  • Το unstructured blazer, το σακάκι δηλαδή με το ελεύθερο κόψιμο που δεν έχει βάτες ή φόδρα, αλλά μαλακούς και ευέλικτους ώμους.
  • Η πλεκτή γραβάτα, είτε μονόχρωμη -σε κάποιο έντονο χρώμα-, είτε printed -σε κλασικά σχέδια.
  • Το ποσέτ, το οποίο φροντίζεις να μην ταιριάζει με τη γραβάτα και να το βάζεις στο πέτο του σακακιού χωρίς να το στρώσεις

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!