MEN'S GUIDE

Έχεις πιτυρίδα; Μάθε τι την προκαλεί και τι να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις

Η πιτυρίδα, κάνει συχνότερα την εμφάνισή της στα αντρικά κεφάλια και ενοχλεί λόγω της αντιαισθητικής εικόνας που δημιουργεί, καθώς οι ώμοι και τα ρούχα (ειδικά τα σκουρόχρωμα) γεμίζουν με λευκές μικρές "νιφάδες".

Η πυτιρίδα συνήθως εμφανίζεται λόγω ξηροδερμίας  (γι' αυτό και παρατηρείται έξαρση το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι βελτιώνεται), ενώ εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρούς και μεσήλικες άντρες με λιπαρό δέρμα και λιπαρά μαλλιά.


Πιθανές αιτίες και λάθη που κάνεις


Η πιτυρίδα κάνει την εμφάνιση της λόγω διάφορων λόγων όπως οι ακόλουθοι:


1. Το ανεπαρκές λούσιμο
Δεν χρειάζεται να λούζεσαι καθημερινά, αλλά πρέπει να λούζεσαι συχνά. Όταν κάποιος λούζεται για παράδειγμα μόνο. μια φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα, μπορεί να συσσωρευτούν στο κρανίο του σμήγμα και νεκρά κύτταρα και έτσι να εμφανιστεί πιτυρίδα. 


2. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Πρόκειται για έναν ερεθισμό του λιπαρού δέρματος της κεφαλής. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που χαρακτηρίζεται από κόκκινο, λιπαρό δέρμα, καλυμμένο με λευκά ή κιτρινωπά «λέπια».


3. Άλλες δερματοπάθειες
Το έκζεμα, η ευαισθησία σε διάφορα προϊόντα (δερματίτιδα εξ επαφής) και οι μυκητιάσεις επίσης προκαλούν την εμφάνιση πιτυρίδας


4. Η κακή διατροφή
Μια μη ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι γεμάτη με λιπαρές τροφές μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση πιτυρίδας.


5. Η μειωμένη άμυνα του οργανισμού
Όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, μπορεί να εμφανίσουν πιτυρίδα. Το ίδιο συμβαίνει σε άτομα που αναρρώνουν από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό και γενικότερα οι άρρωστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πιτυρίδα.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες περιπτώσεις πιτυρίδας δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα, καθώς μετά από κάποιες εβδομάδες με αντιπιτυριδικά σαμπουάν το πρόβλημα υποχωρεί. Καλό είναι να πειραματιστείτε με διάφορα σαμπουάν, καθώς δεν είναι όλα τα σαμπουάν το ίδιο αποτελεσματικά σε όλους.

Οι πιο επίμονες περιπτώσεις, συχνά ανταποκρίνονται στα ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν.

Αν, όμως, περνάει ο καιρός και η πιτυρίδα δεν υποχωρεί, το κεφάλι σας εξακολουθεί να σας «τρώει» και δείτε κόκκινες, ερεθισμένες και εμφανώς ανυψωμένες «πλάκες» στο δέρμα του, πρέπει να πάτε στον γιατρό, καθώς ενδέχεται να οφείλονται σε κάτι πιο ειδικό όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ψωρίαση.

Η ψωρίαση οφείλεται σε υπερπαραγωγή δερματικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται με ταχύτητα επταπλάσια από το φυσιολογικό. Η νόσος οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει κληρονομική επιβάρυνση: αν ένα παιδί έχει τρεις συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια) με ψωρίαση, διατρέχει 84 στις 100 πιθανότητες να την εκδηλώσει και το ίδιο.

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί με αντιπιτυριδικά σαμπουάν, καθώς απαιτούνται ειδικά τοπικά προϊόντα, τα οποία αλείφονται στο κεφάλι και μπορεί να αρχίσουν να δρουν μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, ειδικά όταν η ψωρίαση είναι ακόμα σε αρχικά στάδια.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!