MEN'S GUIDE

Μαθήματα ψυχραιμίας: 10 tips για όσους χάνουν εύκολα την υπομονή τους

Χάνετε συχνά την ψυχραιμία σας και σας είναι αδύνατο να διατηρήσετε την υπομονή σας σε πολλές περιστάσεις; Τότε χρειάζεται να ακολουθήσετε αυτά τα... μαθήματα ψυχραιμίας.

Μερικοί άνδρες είναι από τη φύση τους ανυπόμονοι και νευρικοί, αλλά ακόμα και αυτοί θα δουν βελτίωση στη ζωή τους και κυρίως στις σχέσεις τους (στη δουλειά, στο σπίτι παντού) αν ακολουθήσουν τις ακόλουθες συμβουλές.

1. Κρατήστε σημειώσεις 

Μια απλή στρατηγική, εξαιρετικά βοηθητική, είναι να σημειώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο μας βολεύει σε ένα φύλλο χαρτί, την κάθε φορά που χάνουμε την υπομονή μας. Έτσι, όταν δούμε το φύλλο μετά από 1 εβδομάδα, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση μας, δηλαδή πόσο συχνά «το χάνουμε» και να πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να λάβουμε δράση.

2. Βρείτε την αιτία

 Είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποια πράγματα μας εκνευρίζουν περισσότερο από άλλα, για παράδειγμα το ότι τα παιδιά δεν τακτοποιούν τα παιχνίδια τους ή το ότι ένας συνάδελφος μιλάει συνεχώς στο τηλέφωνο. Αν εντοπίσουμε την αιτία, τότε μπορούμε να επικεντρωθούμε στο πώς να διορθώσουμε την κατάσταση, π.χ. κάνοντας μια ευγενική παρατήρηση στο συνάδελφο, με λίγο χιούμορ – έτσι ώστε να μη χάσει και αυτός την υπομονή του.

3. Πάρτε βαθιές ανάσες Το έχετε ακούσει πολλές φορές, αλλά είναι πραγματικά σωτήριο: εκεί που νιώθετε ότι θα ξεσπάσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Μετά άλλη μία και συνεχίστε μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμη.

4. Μετρήστε ως το 10 

Πρόκειται για ένα τρικ ανάλογο με τις ανάσες. Μόλις νιώσετε την ψυχραιμία σας να σας εγκαταλείπει, πατήστε «στοπ» και ξεκινήστε να μετράτε από μέσα σας, αργά, ως το 10. Το πιθανότερο είναι ότι μόλις τελειώσετε, το αρχικό αρνητικό συναίσθημα θα έχει ξεφτίσει. Αν όχι, συνεχίστε με ανάσες.

5. Κάντε μικρά βήματα 

Μην προσπαθήσετε να διορθώσετε όλες τις αιτίες μονομιάς. Ξεκινήστε με ένα πράγμα τη φορά και δουλέψτε πάνω στο πώς θα ελέγξετε τον εαυτό σας όσον αφορά αυτό. Αν τα καταφέρετε με αυτό, θα μπορέσετε να συνεχίσετε και με τα υπόλοιπα.

6. Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό.

Μερικές φορές χάνουμε την υπομονή μας αδικαιολόγητα και για πράγματα που δεν θα έχουν καμία σημασία για εμάς την επόμενη μέρα. Πάνω στην ένταση, όμως, το ξεχνάμε. Γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε τα πράγματα μέσα μας σε μια σειρά, έτσι ώστε σε ανάλογες στιγμές να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να χάνει την ψυχραιμία του για ασήμαντες λεπτομέρειες.

7. Φανταστείτε την ιδανική αντίδραση 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όταν είστε ήρεμες και χαλαρές. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση που σας εκνευρίζει και σκεφτείτε ποια θα θέλατε να είναι η αντίδρασή σας. Αν τη διατηρήσετε στο μυαλό σας, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ανάλογη κατάσταση, θα αντιδράσετε έτσι όπως είχατε φανταστεί.

8. Εκτονωθείτε 

Σε μερικούς κάνει καλό η άσκηση, σε άλλους η δυνατή μουσική κ.ο.κ. Βρείτε τι είναι αυτό που σας βοηθάει να εκτονωθείτε και φροντίστε να το κάνετε συχνά. Έτσι θα είστε απαλλαγμένη από εντάσεις και δεν θα «αρπάζεστε» το ίδιο εύκολα.

9. Δοκιμάστε το διαλογισμό 

Θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα σημείο ηρεμίας μέσα σας και να καταφεύγετε σε αυτό, κάθε φορά που το χρειάζεστε. Ακόμη, θα μάθετε να δίνετε περισσότερη σημασία στο παρόν, αντί να βασανίζεστε με παρελθοντικές καταστάσεις ή να αγχώνεστε με το μέλλον δημιουργώντας μέσα σας εντάσεις.

10. Κάντε εξάσκηση 

Κάθε φορά που η υπομονή σας «χτυπάει» κόκκινο από ‘δω και πέρα, δείτε το σαν μια ευκαιρία να εξασκηθείτε σε κάποια από τις παραπάνω συμβουλές. Όσο περισσότερο το προσπαθείτε, τόσο γρηγορότερα θα δείτε αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!