MEN'S GUIDE

Θέλεις να γίνεις πατέρας; Ξεκίνα να τρώς καθημερινά καρύδια

Όσοι θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματός τους και να βεβαιωθούν πως αυξάνουν τις πιθανότητες να γίνουν γονείς καλό θα είναι να εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή τα καρύδια.

Σύμφωνα με έρευνα, οι άνδρες που καταναλώνουν ημερησίως περίπου 2 χούφτες καρύδια, εμφανίζουν μικρή αλλά σημαντική στατιστικά βελτίωση της ποιότητας του σπέρματός τους.

Η έρευνα περιέλαβε 117 άντρες, ηλικίας μεταξύ 21 και 35 ετών, που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Μια ομάδα πρόσθεσε 75γρ. καρύδια στην καθημερινή της διατροφή, ενώ η δεύτερη ομάδα συνέχισε τη συνήθη διατροφή, αλλά απέφυγε την κατανάλωση καρυδιών. Οι 2 ομάδες ακολουθούσαν συνήθη διατροφή δυτικού τύπου.

Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Biology of Reproduction, και σύμφωνα με αυτά διαπιστώθηκε πως βελτιώθηκε το σχήμα των σπερματοζωαρίων, αλλά και η κινητικότητα και η ζωτικότητά των σπερματοζωαρίων στους άνδρες της ομάδας που είχε εντάξει τα καρύδια στη καθημερινή διατροφή  για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων.  Επίσης διαπιστώθηκε πως μειώθηκαν και οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο σπέρμα. Αντίθετα στην ομάδα που δεν έτρωγε καρύδια δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στην ποιότητα του σπέρματος των ανδρών.

Εκτιμάται πως τα λιπαρά οξέα των καρυδιών βοήθησαν στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων. Δεν είναι γνωστό αν τα καρύδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανδρικής υπογονιμότητας, αλλά ο Dr Allan Pacey, του πανεπιστημίου του Sheffield, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι πλευρές της διατροφής ενός άνδρα μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!