MEN'S GUIDE

Oι άνδρες που τρώνε πικάντικα φαγητά είναι πιο αρρενωποί;

Συχνά πολλοί άνδρες τολμούν να δοκιμάσουν πολύ καυτερά φαγητά για να αποδείξουν στους γύρω τους πόσο "αρσενικά" είναι. Όμως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα πικάντικα φαγητά και την αρρενωπότητα; Η επιστήμη λέει ναι!

Σύμφωνα με μια μελέτη που φέρει τον τίτλο "Μερικοί το προτιμούν καυτό" η κατανάλωση πικάντικων φαγητών σχετίζεται με τα αυτό ποιυ αποκαλούμε Α αρσενικό, δηλαδή ξυρίαρχο αρσενικό. Συγκεκριμενα οι  επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι άνδρες που έχουν μια ροπή προς τις πικάντικες τροφές έχουν υψηλότερα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που τους κάνει πιο τολμηρούς και σεξουαλικά ενεργούς.

Η μελέτη  δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behavior και έγινε από φυσιολόγους από στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία. Οι Γάλλοι ερευνητές επιστράτευσαν 114 άνδρες ηλικίας 18 -44 ετών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και να καταγράψουν τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα καυτερά φαγητά.

Μέτρησαν επίσης την τεστοστερόνη τους από δείγματα σάλιου. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να προσθέσουν σε πουρέ πατάτας όσο ταμπάσκο (σάλτσα καυτερής πιπεριάς) ήθελαν, ώστε να μπορούν να τον καταναλώσουν. Επίσης, τους ζήτησαν, για λόγους σύγκρισης, να  προσθέσουν σε πουρέ πατάτας όσο αλάτι ήθελαν. Παρατήρησαν ότι οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έτειναν να βάζουν περισσότερη σάλτσα τσίλι στον πουρέ, αλλά όχι αλάτι.

Ο καθηγητής Laurent Begue, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Δείξαμε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της τεστοστερόνης και της ποσότητας καυτερής σάλτσας που αυθόρμητα καταναλώνει ένας άνδρας. Αυτή η μελέτη παρέχει νέα δεδομένα για τη βιολογία της προτίμησης των τροφών. Ενδεχομένως τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν τους άνδρες να αναζητήσουν συγκινήσεις και να αναλάβουν κινδύνους από την κατανάλωση καυτερών τροφών»

Προγενέστερη μελέτη που αφορούσε αρουραίους είχε δείξει ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης,  της ουσίας που κάνει τόσο καυτερές τις κόκκινες πιπεριές (chili peppers), αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Δεν είναι γνωστό αν ισχύει το ίδιο και στον άνθρωπο.

Η καψαϊκίνη συνδέεται με τον υποδοχέα του πόνου ο οποίος δημιουργεί τη χαρακτηριστική αίσθηση καψίματος, και έχει αναλγητικές ιδιότητες. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια διαδόθηκαν και τα έμπλαστρα καψαϊκίνης. Η ουσία προκαλεί φυσιολογικές μεταβολές στο σώμα, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την εφίδρωση. Ο ιδρώτας εμφανίζεται ως μία προσπάθεια του σώματος να μειώσει τη θερμότητα. Ο μηχανισμός αυτός απαιτεί κάψιμο θερμίδων, γι’ αυτό και η καψαϊκίνη προκαλεί προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού. Επίσης παράγονται ενδορφίνες τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, μόλις ο εγκέφαλος λάβει “σήματα πόνου”  από τους νευρώνες του στόματος και του φάρυγγα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!