Το να είναι ένας άνδρας "σκληρός" και "ζόρικος" συχνά κοινωνικά θεωρείται ένδειξη αρρενωπότητας, ωστόσο επιστήμονες θεωρούν πως το "ζοριλίκι" μπορεί να κάνει κακό στην υγεία ενός άνδρα.
Συγκεκριμένα ομάδα ερευνητών από το τμήμα ψυχολογίας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο του New Jersey έκανε μια εκτενή μελέτη με συνδυασμό σενεντεύξεων και στατιστικών στοιχείων, η οποία δημοσιεύτηκε στα επιστημονικά περιοδικά Preventive Medicine (Προληπτική Ιατρική) και Journal of Health Psychology (Περιοδικό Ψυχολογίας Υγείας).
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πιο παραδοσιακοί και «σκληροί» άνδρες αναβάλλουν πιο εύκολα τις επισκέψεις σε γιατρούς και, όταν πάνε, δεν μιλάνε για τα προβλήματα υγείας τους όσο ανοιχτά θα έπρεπε, με συνέπεια να γίνεται συχνότερα λάθος διάγνωση για την περίπτωσή τους – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, ενώ επίσης με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα δεν γίνεται καν έγκαιρη διάγνωση.
Η ίδια έρευνα έδειξε πως οι σκληροί άνδρες προτιμούν τους άνδρες γιατρούς και δεν εμπιστεύονται τις γυναίκες γιατρούς με αποτέλεσμα συχνά να λένε ψέμματα όταν τους εξετάζει μια γυναίκα - γιατρός.
Αντίθετα οι άνδρες που δεν ήταν τόσο.. ζόρικοι αποδείχτηκε πως πιο εύκολα αναζητούσαν ιατρική βοήθεια αν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας και μιλούσαν με ειλικρίνεια για όλα τους τα συμπτώματα.
Πολλοί επιστήμονες συνδέουν τα πορίσματα αυτής της μελέτης με αυτά άλλων ερευνών που δείχνουν πως οι άνδρες εμφανίζουν σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες το λεγόμενο "φόβο της λευκής μπλούζας" ενώ η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως αυτή συμπεριφορά μερίδας των ανδρών εξηγεί και τα ποσοστά θνησιμότητας των ανδρών που παραμένουν υψηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σύγκριση με αυτά των γυναικών.