Πιθανά να έχετε ακούσει πως καλό είναι να μην πίνετε νερό ή κάποιο άλλο ρόφημα την ώρα που τρώτε. Μήπως όμως αυτό είναι ένας ακόμη μύθος;
Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr το να μην συνδυάζεις φαγητό και ποτό μαζί είναι κάτι που συστήνουν και παγκοσμίου φήμης γκουρού της ευζωίας, χωρίς όμως η σύσταση να συνοδεύεται και από ανάλογες επιστημονικές διαβεβαιώσεις.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση νερού ή άλλων ροφημάτων την ώρα του φαγητού κάνουν κακό στη διαδικασία της πέψης και άλλοι ότι οδηγούν σε συσσώρευση τοξινών. Ωστόσο ο ισχυρισμός ότι ένα ποτήρι νερό με το γεύμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι παρά ένας ακόμη μύθος. Εν αντιθέσει, η κατανάλωσή του με το φαγητό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
Για να γίνει κατανοητή η υπόθεση του νερού ως τροχοπέδης της υγιούς πέψης, θα πρέπει να καταλάβουμε τη διαδικασία που ακολουθείται:
Η πέψη ξεκινά στο στόμα με τη μάσηση της τροφής, η οποία δίνει σήμα στους σιελογόνους αδένες να την έκκριση σάλιου. Το σάλιο περιέχει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής.
Μόλις εισέλθει στο στομάχι, η τροφή αναμιγνύεται με το όξινο γαστρικό υγρό, το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί τα πεπτικά ένζυμα, γνωστά ως «παγκρεατικός χυμός».
Στο λεπτό έντερο, συμμετέχει και η χολή που παράγεται από το ήπαρ, προετοιμάζοντας με τη διάσπαση κάθε θρεπτικό συστατικό για απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται κατά την πορεία της τροφής μέσα από το λεπτό έντερο, με ένα μικρό μόνο μέρος να παραμένει προς απορρόφηση στο παχύ έντερο.
Μόλις εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, τα θρεπτικά συστατικά ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές του σώματός σας. Η διαδικασία της πέψης ολοκληρώνεται με την αποβολή των μη χρήσιμων συστατικών.
Ανάλογα με το τι τρώμε, η διαδικασία της πέψης μπορεί να διαρκέσει από 24 έως 72 ώρες.
Τρεις βασικοί μύθοι
Αυτά είναι τα τρία συχνότερα επιχειρήματα κατά της πρόσληψης υγρών παράλληλα με τα γεύματα για τη διαφύλαξη της υγιούς πέψης:
Το αλκοόλ και τα όξινα ποτά έχουν επιπτώσεις στο σάλιο
Το αλκοόλ πράγματι μειώνει τη ροή του σάλιου κατά 10-15% ανά μονάδα αλκοόλ. Πρόκειται όμως για σχέση που αφορά τα «βαριά» αλκοολούχα και όχι εκείνα με χαμηλές συγκεντρώσεις αλκοόλης όπως η μπύρα και το κρασί. Από την άλλη, τα όξινα ποτά φαίνεται να αυξάνουν την έκκριση σάλιου ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα παραπάνω ποτά, όταν καταναλώνονται με μέτρο, επηρεάζουν αρνητικά την πέψη ή την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Το νερό αραιώνει τα οξέα του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα
Ο παραπάνω ισχυρισμός ως μηχανισμός που εμποδίζει τη διαδικασία της πέψης δύσκολα ευσταθεί, καθώς αφήνει να νοηθεί ότι το πεπτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να προσαρμόσει τις εκκρίσεις του βάσει της σύστασης ενός γεύματος, κάτι που είναι ψευδές.
Τα υγρά «σπρώχουν» την τροφή…
… με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην προλαβαίνει να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μελέτη που ανέλυσε την κένωση του στομάχου διαπίστωσε ότι, αν και τα υγρά περνούν από το πεπτικό σύστημα πιο γρήγορα από τα στερεά, δεν έχουν καμία επίδραση στην ταχύτητα πέψης των τελευταίων.
Δύο οφέλη από την κατανάλωση υγρών
Ένα ποτήρι νερό με το φαγητό μπορεί να
Σε κάθε περίπτωση, εάν η πόση νερού ή άλλου ποτού με το φαγητό σας ενοχλεί, αφήνει αίσθημα φουσκώματος ή επιδεινώνει μια γαστρική παλινδρόμηση, καλό είναι να την αποφύγετε. Διαφορετικά, δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι.