GOOD LIFE

Μπορούμε να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι ή κρυωμένοι;

Η αλλαγή εποχής μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κρυολογήματος, ιώσεων, ακόμη και γρίπης. Όπως και στην προπόνηση με covid, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, όταν γυμνάζεστε ενώ είστε άρρωστοι.

Μερικές από αυτές τις ασθένειες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, παραγκωνίζοντας την μέχρι τώρα προσπάθειά σας.

Ποια είναι όμως η σωστή σύσταση; Η τακτική άσκηση βοηθά στην πρόληψη τέτοιων ασθενειών; 

Η άσκηση βελτιώνει την ανοσία με την πάροδο του χρόνου ή τη μειώνει; Μια επισημονική έρευνα στην ανοσολογία, υποστήριξε πως ορισμένοι τύποι άσκησης ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Η συχνή προπόνηση μέτριας έντασης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ευπαθείς πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με χρόνιο στρες.

Ωστόσο μία προπόνηση πολύ  έντονης άσκησης, καταστέλλει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος για 24 ώρες. Εάν η έντονη άσκηση επαναλαμβάνεται τακτικά, η μείωση της  λειτουργίας του ανοσοποιητικού μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια

Τι γίνεται όμως όταν είμαστε άρρωστοι ή κρυωμένοι; Μπορούμε να κάνουμε γυμναστική;

Οι ειδικοί διεξήγαγαν εκτεταμένες έρευνες και ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας με «στοιχεία που υποστηρίζουν την υπόθεση, ότι η μέτριας έντασης άσκηση μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση σε αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις».

Η παρατεταμένη και έντονη άσκηση προκαλεί ανοσοκαταστολή, ενώ η μέτριας έντασης άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυνητικά μειώνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Εάν πρόκειται να ασκηθείτε ενώ είστε κρυωμένοι ή άρρωστοι, ο Δρ Laskowski της Mayo Clinic συστήνει:

1. Αποφύγετε την άσκηση εάν έχετε πυρετό και συμπτώματα κάτω από τον λαιμό όπως π.χ. μυϊκός πόνος ή δυσφορία στο στήθος

2. Μειώστε την ένταση και τη διάρκεια.

Θα πρέπει να περιμένετε για να συνεχίσετε την έντονη προπόνηση μέχρι και μερικές ημέρες μετά την επίλυση της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού

Εάν μια ιογενής λοίμωξη έχει συμπτώματα σε όλο το σώμα (π.χ. πυρετός, μυϊκοί πόνοι, συμφόρηση στο στήθος) η άσκηση αντενδείκνυται.

Ορισμένοι ιοί έχουν την τάση να εισβάλλουν στον καρδιακό μυ και να αυξάνουν τις καρδιακές επιπλοκές ακόμη και σε υγιή άτομα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει αποδειχτεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως η μηνιγγίτιδα και η ραβδομυόλυση, μια σπάνια αλλά σοβαρή ιατρική διαταραχή που μπορεί να προκύψει από την υπερβολική άσκηση (Hein 2018).

Εάν υπάρχουν λοιπόν συστηματικά τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να περιμένετε 2-4 εβδομάδες προτού να επιστρέψετε σε άσκηση με μεγαλύτερη ένταση.

Σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα που εστιάζονται πάνω από τον λαιμό, όπως συνάχι, πονόλαιμο ή καταρροή, μπορείτε να ασκηθείτε σε μέτρια ένταση, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε την άσκηση μεγάλης έντασης μέχρι και 2 ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Αν τα συμπτώματα είναι πιο γενικευμένα και κυρίως εστιάζονται κάτω από τον λαιμό, όπως πόνους στους μυς, πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, τότε για άσκηση μέτριας έντασης θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα, ενώ για άσκηση μεγάλης έντασης θα πρέπει να περάσουν 2-4 εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

Η άσκηση μπορεί να γίνει σύμμαχός μας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αρκεί να σεβόμαστε τα όριά μας και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!