GOOD LIFE

Τα οφέλη από τις φύτρες και τα μικρο-λαχανικά είναι απίστευτα πολλά

Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια φυτρών (σπόροι που βγάζουν βλαστό) και μικρο-λαχανικών αυξάνεται, καθώς τα λεγόμενα microgreens και οι φύτρες απαιτούν λιγοστούς πόρους (άρα θεωρούνται σύμμαχοι των περιβαλλοντολόγων) ελάχιστο χρόνο παραγωγής και η θρεπτική αξία τους αποδεικνύεται πως είναι τεράστια. Μάλιστα μελέτες δείχνουν πως τα οφέλη τους είναι όχι μόνο ισάξια με αυτά των μεγάλων λαχανικών, αλλά και μεγαλύτερα!

Όπως διαβάζουμε στο ygeiamou.gr ατιστρόφως ανάλογη φαίνεται να είναι η σχέση ανάμεσα στο μέγεθος ορισμένων τροφών και στα οφέλη που κρύβουν για τον οργανισμό. Τη σχέση αυτή μελέτησε πρόσφατα η Emily Ho, καθηγήτρια διατροφής και διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, στο Corvallis. Τα συμπεράσματα της έρευνάς της δημοσιεύθηκαν στο American Heart Association.

Οι φύτρες και οι βλαστοί των λαχανικών είναι μια αναπτυσσόμενη κατηγορία τροφίμων, που φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο διατροφολόγιό μας. Πρόκειται για σπόρους που έχουν μεν φυτρώσει, αλλά δεν έχουν ωριμάσει. Σε αυτή τη φάση της «ζωής» τους, αυτά τα μικροσκοπικά λαχανικά εμπεριέχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών και, επομένως, μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό. «Τα βλαστάρια σπόρων ηλικίας πέντε έως επτά ημερών μπορούν συχνά να προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά οφέλη από τα ώριμα φυτά», δήλωσε η δρ. Ho.

Τρόφιμα όπως δημητριακά, όσπρια και χόρτα ξεκινούν τη «ζωή» τους ως σπόροι. Σε διάστημα μίας εβδομάδας, οι βλαστοί πολλών φυτών είναι έτοιμοι για κατανάλωση, ακόμη και πριν αναπτυχθούν τα φύλλα τους. Μεταξύ άλλων, οι φύτρες αυτές συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών, καθώς περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στην απορρόφηση αμύλου, που ενισχύει την υγεία του εντέρου και αποτρέπει τα εντερικά αέρια.

Όπως εξήγησε η δρ. Ho, οι βλαστοί δεν έχουν διαφορετικό διατροφικό προφίλ από την ώριμη εκδοχή του φυτού τους, διαθέτουν ωστόσο περισσότερες ευεργετικές ενώσεις για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν άλατα που αποτρέπουν την απορρόφηση από το σώμα μετάλλων, όπως ψευδαργύρου, σιδήρου και μαγνησίου. Ο οργανισμός δεν διαθέτει τα ένζυμα που απαιτούνται για να διασπαστούν τα άλατα αυτά. Εδώ έρχονται να λειτουργήσουν ευεργετικά οι βλαστοί, που απελευθερώνουν τα ένζυμα αυτά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η απορρόφηση των μετάλλων.

Επιπροσθέτως, οι βλαστοί και τα χόρτα είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, ενώ χαρακτηρίζονται από υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών.

Η δρ. Ho αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μπορείτε να καταναλώσετε 50 φλιτζάνια μπρόκολου ή μόλις ένα φλυτζάνι από φύτρα μπρόκολου και να εξασφαλίσετε τα ίδια διατροφικά οφέλη. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης γεύσης τους, που για πολλούς είναι δυσάρεστη. Ωστόσο, οι βλαστοί αυτών των λαχανικών δεν έχουν την ίδια γεύση, αντιθέτως είναι πιο ευχάριστοι για τον ουρανίσκο.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα που έχουν οι φύτρες είναι ότι προσθέτουν χρώμα, υφή και ενδιαφέρουσες γευστικές πινελιές σε διάφορα πιάτα, από σαλάτες και σούπες, μέχρι ορεκτικά, επιδόρπια και smoothies. Είναι πολύ πιθανό να εμπεριέχονται σε τορτίγιες, ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά. Ορισμένες μέθοδοι επεξεργασίας, ωστόσο, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την προστιθέμενη θρεπτική τους αξία.

Το μοναδικό, ίσως, μειονέκτημα που έχουν οι ωμοί βλαστοί είναι ότι το ζεστό και υγρό περιβάλλον όπου μεγαλώνουν αποτελεί ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E.coli. Για το λόγο αυτό, τα μικρά παιδιά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, οι έγκυες και οποιοσδήποτε έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα ήταν καλό να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών ή ακόμη και ελαφρώς μαγειρεμένων βλαστών κάθε είδους. Το μαγείρεμα των βλαστών θα εξοντώσει τα επιβλαβή βακτήρια, ωστόσο η θερμότητα καταστρέφει ένα μέρος από τα πρόσθετα θρεπτικά τους οφέλη.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!