GOOD LIFE

Η επιστήμη έχει εντοπίσει τα οφέλη του να αγκαλιάζεις το σύντροφό σου

Η εποχή της πανδημίας μας ανάγκασε να περιορίσουμε τις... κοινωνικές αγκαλιές, όμως τα ζευγάρια μπορούν να αγκαλιάζονται και μάλιστα η επιστήμη τονίζει πως πρέπει να το κάνουν αρκετά συχνά αφού τα οφέλη της αγκαλιάς είναι πολλά.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr στις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το ζήτημα της αγκαλιάς μεταξύ ενός ζευγαριού, φαίνεται πως ο μέσος χρόνος αγκαλιάς την εβδομάδα αγγίζει τα 30-40 λεπτά ενώ συμβαίνει 3 με 5 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα ζευγάρια αγκαλιάζονται συνήθως είτε πριν είτε μετά τη σεξουαλική συνεύρεση, καθώς επίσης και τις πρωινές ώρες.

Οι έρευνες έχουν δείξει επιπλέον τα πολλά ψυχικά οφέλη του στοργικού αγγίγματος και η αγκαλιά περιλαμβάνεται σίγουρα μεταξύ αυτών.  Σύμφωνα με εμπειρικές μελέτες, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αγκαλιάζετε πιο συχνά το σύντροφό σας:

1.Η αγκαλιά βελτιώνει την ικανοποίηση από τη σχέση. Ειδικότερα, σε μία εμπειρική μελέτη, οι αυξημένες αγκαλιές σε παντρεμένα ζευγάρια είχαν ως αποτέλεσμα τη στατιστικά υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση. Τα ευρήματα έχουν τη σημασία τους αφού τα ζευγάρια που αύξησαν τις αγκαλιές συγκρίθηκαν με ζευγάρια που αύξησαν το χρόνο που περνούν μαζί κατά τη διάρκεια των γευμάτων και με εκείνα που δεν άλλαξαν καμία συμπεριφορά.

2.Οι αγκαλιές κρατούν έντονη την προσοχή του συντρόφου. Στην προαναφερθείσα έρευνα, βρέθηκε πως οι σύντροφοι που αγκαλιάζονταν συχνά είχαν συνέχεια ο ένας την προσοχή στραμμένη στον άλλο και όχι σε άλλες πιθανές επιλογές εκτός σχέσης όπως η ύπαρξη νέων προσώπων ή το ενδεχόμενο να μείνει κανείς ελεύθερος. Άλλωστε με τις αγκαλιές απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη που προάγει θετικά συναισθήματα. Η ωκυτοκίνη αποτελεί την ορμόνη της αγάπης που μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο κοντά στους αγαπημένους μας, εξού και το γεγονός ότι με την αγκαλιά αισθάνεται κανείς να πλημμυρίζει από αγάπη, θαυμασμό και εμπιστοσύνη. Παρόλο πάντως που η αγκαλιά έρχεται τις περισσότερες φορές μετά το σεξ, θεωρείται πως είναι περισσότερο πράξη φροντίδας και όχι τόσο ερωτική.

3.Οι αγκαλιές μετά το σεξ επωφελούν τη σχέση. Σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη, η διάρκεια και η ποιότητα της στοργής μετά το σεξ, συμπεριλαμβανομένης της αγκαλιάς, σχετίζονται με μεγαλύτερες αναφορές σχετικά με τη σχέση και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Ο χρόνος μετά το σεξ αποτελεί μία ευκαιρία για ένα πολύ σημαντικό δέσιμο ανάμεσα στο ζευγάρι, αφού παίρνουν το χρόνο να έρθουν ο ένας κοντά στον άλλον, μοιράζοντας τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένοι άνθρωποι πάντως δεν έχουν την ίδια αντοχή στη σωματική επαφή, ακόμα και αν βρίσκονται σε μία ρομαντική σχέση μπορεί να έχουν διαφορετικό όριο στο κατά πόσο προτιμούν να τους αγγίζουν. Μόλις γεμίσει η «δεξαμενή στοργής», οποιαδήποτε επιπλέον εκδήλωση αγάπης θα μπορούσε να τους εξαντλεί.

Να θυμάστε πως οι αγκαλιές δεν χρειάζεται να καταλήγουν πάντα σε σεξ. Αποτελούν μία κρίσιμη συμπεριφορά για την υγεία της σχέσης ενώ υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη αλλά μόνο αν διατηρούμε μία ανοιχτή επικοινωνία με το σύντροφο και είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους συντρόφους μας σχετικά με τις ανάγκες για τη στοργή.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!