GOOD LIFE

Τα 4 βασικά οφέλη που αποκομίζεις αν έχεις φυτά μέσα στο σπίτι σου

Η επαφή με τη φύση είναι απολύτως γνωστό πως έχει τεράστια οφέλη να προσφέρει στην ψυχική και σωματική υγεία. Όμως τα όσα ζήσαμε (και συνεχίζουμε να ζούμε) το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των σχετικών απαγορευτικών μέτρων, έχουν αναγκάσει πολλούς να μείνουν μακριά από τη φύση.

Όμως, πολλά από τα οφέλη (όχι βέβαια όλα) που αποκομίζει κανείς από μια εξόρμηση στη φύση, μπορεί να τα αποκομίζει και καθημερινά κάνοντας κάτι απλό: να έχει φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι του ή το χώρο εργασίας του.

Μια σειρά από σύγχρονες έρευνες έχουν εντοπίσει τα βασικά αλλά σημαντικά οφέλη που προσφέρουν τα φυτά εσωτερικού χώρου

Μειώνουν την ανησυχία και το άγχος

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiological Anthropology, η ενεργή αλληλεπίδραση με τα φυτά, όπως είναι το άγγιγμα ή η μυρωδιά, μειώνει το ψυχολογικό άγχος. Ακόμα και το χώμα που βρίσκεται στις γλάστρες μπορεί να έχει επίδραση στην καθημερινή σου πίεση.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το έδαφος περιέχει συγκεκριμένα μικρόβια που λειτουργούν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά. Ενισχύουν τη διάθεση σου καθώς απελευθερώνουν κυτοκίνες που με τη σειρά τους κάνουν τον εγκέφαλό σου να παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά προσδίδουν θετικές αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, την ένταση των μυών και την καρδιακή δραστηριότητα σύμφωνα με την ειδικό περιβαλλοντικής υγείας Danica-Lea Larcombe.

Αυξάνουν την ποιότητα στον αέρα που αναπνέεις

Σύμφωνα με την American Lung Association, ο εσωτερικός αέρας μπορεί να είναι ακόμη πιο μολυσμένος από τον αέρα σε εξωτερικούς χώρους. Οι πιο κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι περιλαμβάνουν αμίαντο, μούχλα, ραδόνιο, φορμαλδεΰδη, βενζόλιο και μονοξείδιο του άνθρακα. Η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους ή ακόμη και σοβαρές ασθένειες όπως το άσθμα. Συνεπώς φυτά εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέεις συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας σου. Τα δωμάτια με φυτά εσωτερικού χώρου περιέχουν έως και 60% λιγότερα αερομεταφερόμενα βακτήρια από ότι τα δωμάτια χωρίς καθόλου φυτά.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δρουν ως φυσικός υγραντήρας

Τι σημαίνει όμως αυτό; Τα φυτά απελευθερώνουν υγρασία από τα φύλλα τους μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται διαπνοή. Η φτέρη είναι ένα από αυτά τα φυτά, αν τα τοποθετήσεις γύρω από το διαμέρισμά σου θα ρυθμίσεις τον ξηρό εσωτερικό αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, εάν έχεις παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι, κάνε την έρευνά σου πριν φέρεις φυτά στο σπίτι για να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστα περιστατικά.

Διευκολύνουν τη θεραπεία

Μία από τις επιδράσεις των φυτών είναι ότι σου επιφέρουν ηρεμία. Η ηρεμία αν έχεις τυχόν τραυματισμούς βοηθάει στο να επουλωθούν οι πληγές σου πιο γρήγορα. Μία έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κάνσας συνιστά φυτά και λουλούδια σε γλάστρες ως «μη επεμβατικό, φθηνό και αποτελεσματικό συμπληρωματικό φάρμακο για χειρουργικούς ασθενείς». Επίσης, μελέτες με επικεφαλής το Texas A&M University δείχνουν ότι η θεραπεία με κηπουρική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς σε εγκαταστάσεις υγείας.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!