GOOD LIFE

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ζάχαρη καρύδας

Τα τελευταία χρόνια πολλοί αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που κρύβει για τη συνολική υγεία η κατανάλωση της κλασικής λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης και στρέφονται σε άλλες εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες και μια από αυτές είναι η ζάχαρη καρύδας. Όμως επικρατούν πολλοί,... μύθοι και για αυτή τη ζάχαρη που έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η ζάχαρη προέρχεται από το άνθος του φοίνικα καρύδας και έχει γίνει δημοφιλής κυρίως γιατί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη.

Η κλασική επιτραπέζια ζάχαρη, η φρουκτόζη και τα διάφορα σιρόπια (σ.σ. από καλαμπόκι και άλλα ) δεν περιέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες και ως εκ τούτου παρέχουν «κενές» θερμίδες.

Ωστόσο, η ζάχαρη καρύδας φέρεται να έχει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον καρπό της καρύδας και γι αυτό θεωρείται απόι κάποιους ως πιο υγιεινό προϊόν.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με εκθέσεις η ζάχαρη καρύδας  περιέχει μεταξύ άλλων σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, μαζί με μερικά λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που μπορούν επίσης να παρέχουν κάποια οφέλη για την υγεία.

Η ζάχαρη καρύδας επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης και έχει όντως χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη. Συγκεκριμένα η κλασική ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) 65, ενώ η ζάχαρη καρύδας. σύμφωνα με έρευνες, έχει περίπου  35 με 42.

Επίσης οι έρευνες έχουν δείξει πως η επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης που προκαλεί η ζάχαρη καρύδας οφείλεται στο γεγονός πως αυτή η ζάχαρη, σε αντίθεση με την κλασική, περιέχει ινουλίνη. Πρόκειται για έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που συναντάται σε ορισμένα φυτά και δεν διασπάται από το λεπτό έντερο. Αυτό της επιτρέπει να φτάνει στο παχύ έντερο, όπου δρα ως προβιοτικό με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.

Ένα άλλο... όφελος της ζάχαρης καρύδας, είναι πως έχει χαμηλότερο ποσοστό σακχαρόζης, μιας ουσίας που κάνει κακό στην υγεία των δοντιών. Συγκεκριμένα η ζάχαρη καρύδας έχει μόνο 70 έως 80% σακχαρόζη (έναντι 99% που έχει η κανονική ζάχαρη).

Οι μύθοι

Το πρόλημα είναι πως οι επιστήμονες εξηγούν πως για να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η ζάχαρη καρύδας (όπως η ινουλίνη) θα πρέπει να καταναλώσετε αρκετά μεγάλη ποσότητα, μιας και η περιεκτικότητα είναι μικρή και άρα θα ανεβάσετε τις θερμίδες φτάνοντας σχεδόν στα επίπεδα της ζάχαρης!

Μην ξεχνάτε πως 100 γραμάρια ζάχαρης καρύδας σας... φορτώνουν με 365 θερμίδες, δηλαδή ελάχιστα λιγότερες από αυτές της κανονικής  ζάχαρης.

Επίσης και οι οδοντίατροι εξηγούν πως η ζάχαρη καρύδας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως... κανονική ζάχαρη, αφού το χαμηλότερο ποσοστό σακχαρόζης που περιέχει δεν σημαίνει πως δεν προκαλεί εξίσου σημαντική φθορά στα δόντια όπως και η κανονική ζάχαρη και σε σχετικό δημοσίευμα του British Dental Journal , οι επιστήμονες τονίζουν πως η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!