GOOD LIFE

Μάθε πως θα βελτιώσεις το μεταβολισμό σου με απλές πρακτικές

Η ώρα που γευματίζεις μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το τι τρως, δείχνουν νέα επιστημονικά δεδομένα. Γύρω στις 5 το απόγευμα, όταν η πίεση της ημέρας αρχίζει να υποχωρεί, το σώμα σου έχει εντελώς διαφορετική διάθεση! Βρίσκεται σε υπερδιέγερση και είναι, όπως φαίνεται, η ώρα που «ζητά» από σένα περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Ανακαλύψαμε ότι ο οργανισμός τείνει να καίει περίπου 10% περισσότερες θερμίδες το απόγευμα απ’ ό,τι αργότερα το βράδυ» εξηγεί η Kirsi-Marja Zitting, PhD, νευροεπιστήμονας στο Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστόνη, εισηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Current Biology. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 130 θερμίδες που καίει το σώμα σου χωρίς καμία επιπλέον βοήθεια από την πλευρά σου.

Παρότι οι ερευνητές δε γνωρίζουν γιατί ακριβώς αυξάνεται η ενεργειακή μας δαπάνη μετά το μεσημέρι, υποθέτουν ότι ο μεταβολισμός αυξομειώνεται ακολουθώντας τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς.

Αυτό σημαίνει ότι τη νύχτα, όταν κοιμόμαστε, ο οργανισμός μας καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, οπότε μειώνεται και ο ρυθμός του μεταβολισμού. Εάν τρως εκείνες τις ώρες, ας πούμε αν εργάζεσαι με βάρδιες, το σώμα σου δε θα μπορεί να κάψει τις θερμίδες, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, σύμφωνα με την Zitting.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είμαστε ενεργοί και δραστήριοι, ο μεταβολισμός μας αυξάνεται και η κορύφωσή του είναι εκεί, γύρω στις 5 μ.μ. «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι την ίδια ώρα νιώθεις πιο έντονη τη “λιγούρα”», συμπληρώνει η ειδικός. «Καθώς ταυτόχρονα την ίδια ώρα καίμε τις περισσότερες θερμίδες, εξηγείται η απογευματινή πείνα. Το σώμα και η όρεξή μας συντονίζονται με τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς».

Πρακτικές για να βελτιώσεις το μεταβολισμό σου

«Για περισσότερη ευεξία το πιο σημαντικό είναι να διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα» προτείνει η Zitting. «Να ξυπνάς και να πηγαίνεις για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Επίσης, να τρως περίπου τις ίδιες ώρες πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο». Το σώμα μας έχει την τάση να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένες ώρες. Εάν του «χαλάς» συνέχεια το πρόγραμμα, θα δεις αντίκτυπο στην υγεία, στον ύπνο και στο βάρος σου.

Φυσικά, θα υπάρχουν φορές που δε θα μπορείς να τηρήσεις το πρόγραμμά σου. Ας πούμε, επιστρέφεις στο σπίτι στις 10 το βράδυ μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα στη δουλειά. Η μία επιλογή είναι φας ένα καλό γεύμα, γιατί είσαι κουρασμένη και πεινασμένη, το οποίο όμως το σώμα σου δε θα μπορεί να «κάψει».

Η δεύτερη και πιο έξυπνη επιλογή θα ήταν να παραγγείλεις στο γραφείο, την ώρα που τρως συνήθως το βραδινό σου. Αντίστοιχα, τις μέρες που πρέπει να σηκωθείς νωρίτερα από το συνηθισμένο, π.χ. για ένα ταξίδι, μη φας κανονικό πρωινό. «Στις 5 και στις 6 το πρωί το σώμα σου καίει τις λιγότερες θερμίδες» σχολιάζει η Zitting. Εάν φας πρωινό πριν από τις 6, ο οργανισμός σου θα αποθηκεύσει το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων που κατανάλωσες.

Θέλεις υδατάνθρακες; Κανένα πρόβλημα, αρκεί να τους φας νωρίς και να αφήσεις τις τροφές που είναι πιο πλούσιες σε λιπαρά για το βραδινό σου. «Στην έρευνά μας βρήκαμε ότι καίμε πιο εύκολα τους υδατάνθρακες το πρωί και τα λιπίδια νωρίς το βράδυ» επισημαίνει η ειδικός. «Η διαφορά ήταν μικρή, αλλά σημαντική». Και παρότι στην έρευνα τονίζεται ότι πρόκειται για αρχικά ευρήματα και η ομάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε επιπλέον μελέτη, ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα υγιεινό πρωινό με υδατάνθρακες, όπως π.χ. ένα μπολ βρόμη, και το δείπνο σου να περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά όπως τυρί, αβοκάντο και σολομό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!