GOOD LIFE

Μάθε τι είναι η διαισθητική διατροφή και πως διαφέρει από τις άλλες δίαιτες

Πρόκειται για ένα από τα νέα trends στο κεφάλαιο "αδυνάτισμα", αλλά στην ουσία το intuitive eating (διαισθητική δίαιτα ή διαισθητική διατροφή) δεν είναι μια ακόμη δίαιτα, είναι μια ριζική αλλαγή στη σχέση κάθε ατόμου με τις τροφές.

Το διαισθητικό μοντέλο διατροφής αποτελεί μία προσέγγιση που δημιουργήθηκε από δύο διαιτολόγους, την Evelyn Tribole και την Elyse Resch, το 1995. Είναι μία πρακτική για την επίτευξη υγείας και ευεξίας, που μας βοηθά να συντονίσουμε τα σήματα του σώματός μας, να σπάσουμε τον κύκλο της χρόνιας δίαιτας και να… θεραπεύσουμε τη σχέση μας με τα τρόφιμα!
Η ενσυνείδητη διατροφή (mindful eating), η οποία αποτελεί βασική αρχή του εν λόγω μοντέλου, είναι βασισμένη στη φιλοσοφία του Βουδισμού. Εάν ήθελε κάποιος να συνοψίσει τον σκοπό της σε μία μόνο πρόταση, θα έλεγε πως είναι “η αρετή τού να είσαι παρών την ώρα που τρως”.
Μέρος της πρακτικής αυτής είναι η απενοχοποίηση της σχέσης με το φαγητό και η αποσύνδεση από την “καταπίεση” των υγιεινών προτύπων δίαιτας. Η διαισθητική κατανάλωση δημιουργεί, ουσιαστικά, ένα πλαίσιο που μας βοηθά να διατηρούμε τις διατροφικές παρεμβάσεις επικεντρωμένες στη συμπεριφορά, και όχι σε κανόνες.
Τα μωρά κλαίνε όταν πεινάνε. Όταν τους δώσεις να φάνε, αρχίζουν να τρώνε και σταματούν όταν νιώσουν πλήρη – μέχρι να πεινάσουν πάλι. Κάποιες μέρες μπορεί να φάνε μεγάλη ποσότητα τροφής, ενώ άλλες μέρες μπορεί να μη φάνε σχεδόν τίποτα.
Καθώς μεγαλώνουμε με κανόνες και περιορισμούς γύρω από τη διατροφή, χάνουμε σταδιακά την εσωτερική μας διαίσθηση. Μαθαίνουμε να τρώμε αρκετά μεγάλες ποσότητες, δύο ή και τρεις φορές την ημέρα. Επιπλέον, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι ορισμένα τρόφιμα είναι καλά για εμάς και άλλα όχι, φτάνοντας πολλές φορές σε σημείο να νιώθουμε ενοχές αν τα καταναλώσουμε.

Σε τι διαφέρει η Διαισθητική Διατροφή από τις δίαιτες;
Έχοντας ως βάση της την εμπειρία και την απόλαυση της κάθε στιγμής, η Διαισθητική Διατροφή δεν έχει καμία σχέση με την απώλεια βάρους, τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες. Αντίθετα, τα περισσότερα διατροφικά προγράμματα δίνουν έμφαση στη συμπεριφορά και στο αποτέλεσμα. Εδώ η ενσυνειδητότητα συναντάει την απόλαυση και, παράλληλα, αναδεικνύει τη σημασία του “διατροφικού ταξιδιού”.
Η πρακτική αυτή ενδέχεται να περιορίσει συνήθειες που σχετίζονται με επιπλέον κιλά, όπως για παράδειγμα το τσιμπολόγημα ή η συναισθηματική υπερκατανάλωση θερμίδων.
Στην πραγματικότητα, η Διαισθητική Διατροφή είναι ακριβώς το αντίθετο της δίαιτας. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο γεύματος ή να υπολογίσουμε τις μερίδες μας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία εκ νέου εκμάθηση τού πώς να τρώμε απαλλαγμένοι από τη νοοτροπία της δίαιτας, εστιάζοντας στις εσωτερικές μας “ενδείξεις”, όπως η πείνα, η πληρότητα και η ικανοποίηση.
Οι διαισθητικοί καταναλώνουν φαγητό, δίνοντας στον εαυτό τους “άδεια” να τρώνε ό,τι θέλουν, χωρίς να αισθάνονται ένοχοι. Στηρίζονται σε εσωτερικά σήματα πείνας και κορεσμού, και εμπιστεύονται το σώμα τους να τους πει πότε, τι και πόσο φαγητό θα καταναλώσουν.

Οι βασικοί άξονες της Διαισθητικής Διατροφής είναι:
• Δεν βάζουμε κανόνες.
• Δεν αποκλείουμε τροφές.
• Αποβάλλουμε το στρες για το φαγητό.
• Δεν έχουμε ενοχές κάθε φορά που τρώμε γλυκό.
• Απολαμβάνουμε το φαγητό.
• Καταναλώνουμε τροφές που χαρίζουν ενέργεια.

Οι αρχές της Διαισθητικής Κατανάλωσης:
1. Απαλλαχθείτε από τη φιλοσοφία της δίαιτας. Στόχος δεν είναι οι διατροφικές συνήθειες, αλλά η εμπειρία την οποία ζει ο καθένας μέσα από τις διατροφικές του επιλογές.
2. Ακούστε το σώμα σας όταν πεινάει. Εάν πεινάτε πραγματικά, μην αγνοείτε τα σημάδια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, όπως η υπερφαγία.
3. Μην κρίνετε τις διατροφικές σας επιλογές. Αφήστε στην άκρη κάθε προκατάληψη ή προηγούμενη εμπειρία. Η αναγνώριση ότι για ένα φαγητό υπάρχουν θετικές ή αρνητικές σκέψεις αποτελεί σημείο-κλειδί στην ενσυνειδητότητα.
4. Δείξτε εμπιστοσύνη στις επιλογές σας. Δεν υπάρχουν “καλές” και “κακές” διατροφικές προτιμήσεις. Όταν φάτε κάτι που πραγματικά επιθυμείτε, σε ένα ιδανικό για εσάς περιβάλλον, η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Η εμπειρία αυτή θα σας κάνει να χορτάσετε με πολύ μικρότερη ποσότητα φαγητού.
5. Αναγνωρίστε το γεγονός ότι κάποιες φορές τρώτε για ψυχολογικούς λόγους. Χαρά, λύπη και στρες αποτελούν συναισθήματα και καταστάσεις που συχνά ανακουφίζουμε τρώγοντας.
6. Αναζητήστε διαφορετικούς τρόπους να διαχειριστείτε τα συναισθήματα αυτά. Δοκιμάστε τη γυμναστική, τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης, την ενασχόληση με τη μουσική ή μια βόλτα με φίλους.
7. Επιδείξτε υπομονή. Η πρακτική της διαισθητικής διατροφής δεν είναι απλή και, σίγουρα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος και συνεχής προσπάθεια.

Τα οφέλη αυτού του διαισθητικού μοντέλου διατροφής είναι σημαντικά:
– Υψηλότερη αυτοεκτίμηση
– Καλύτερη εικόνα του σώματος
– Περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή
– Μεγαλύτερη αισιοδοξία
– Χαμηλότερα ποσοστά συναισθηματικής κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!