GOOD LIFE

Οι 5 πόνοι που συχνά ταλαιπωρούν τους δρομείς και πως να τους αντιμετωπίσεις

Ένα από τα πιο θετικά πράγματα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια είναι η διαρκής αύξηση του αριθμού των ατόμων που αποφασίζουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο ως μορφή άθλησης και επιλέγουν να γίνουν δρομείς.

 Πολλοί όμως εξ αυτών συχνά παραπονιούνται για την εμφάνιση πόνων. Φυσικά η λύση δεν είναι να σταματήσει κανείς το τρέξιμο που μόνο οφέλη έχει να σου προσφέρει. Δες μια λίστα με τους πόνους που συνήθως ταλαιπωρούν τους δρομείς και πως μπορείς εύκολα να τους αντιμετωπίσεις.

Πόνοι στις κνήμες

Ο μυικός πόνος στα πόδια σου είναι σε ένα βαθμό φυσιολογικός όταν πιέζεις τον εαυτό σου στις προπονήσεις σου – αν όμως ο πόνος στις κνήμες σου είναι πραγματικά εντοπισμένος, σταμάτα να αυξάνεις τα χιλιόμετρά σου και έλεγξε την τεχνική και τα παπούτσια σου. Σε ένα καλό κατάστημα αθλητικών ειδών μπορείς να ελέγξεις αν φοράς τα σωστά παπούτσια για να απορροφούν την επιπλέον πίεση που θέτει στις κνήμες σου το τρέξιμο – σε κάποια καταστήματα σου κάνουν δωρεάν πελματογράφημα όταν αγοράζεις ένα καινούργιο ζευγάρι αθλητικά. Σε πρώτη φάση μην τρέχεις σε ανώμαλο έδαφος, μείωσε το ρυθμό σου και προγραμμάτισε μια επιπλέον ημέρα ξεκούρασης για να γλιτώσεις τα μελλοντικά προβλήματα.

 

Πόνος σαν σουβλιά

Πολλοί δρομείς συχνά νιώθουν ένα πόνο σαν σουβλιά που στην ουσία τον προκαλεί ένας σπασμός του διαφράγματός σου το οποίο… διαμαρτύρεται καθώς ανεβοκατεβαίνουν τα όργανά σου. Η performance coach Kim Ingleby σου προτείνει να κάνεις τα ακόλουθα “Σούφρωσε τα χείλια σου, πάρε πέντε πραγματικά βαθιές αναπνοές, χαλάρωσε και κόψε το ρυθμό σου”, ενώ στο shape.gr διαβάσαμε πως τα γλυκά ροφήματα και η κακή τεχνική μπορεί επίσης να προκαλέσουν σουβλιές πόνου και καλό είναι να πίνεις νερό ή πολύ αραιά ροφήματα (πίνοντας πολύ μικρές γουλιές κάθε φορά) και να κάνεις πάντοτε σωστή προθέρμανση και να μην τρέχεις ποτέ με γεμάτο στομάχι – περίμενε τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό.

 

Πόνος στα γόνατα

 

Οι πόνοι γύρω από την επιγονατίδα, γνωστοί ως «γόνατο του αθλητή» προκαλούνται συχνά από μια μυική ανισορροπία. Μπορείς στις προπονήσεις σου που δεν περιλαμβάνουν τρέξιμο να εντάξεις ορισμένες ασκήσεις που βελτιώνουν τη σταθεροποίηση και ενδυναμώνουν τους δικεφάλους. Αρκεί μια προπόνηση την εβδομάδα με κάμψεις ποδιών, προβολές και καθίσματα στο ένα πόδι για να κάνει τη διαφορά. Μετά από ένα τρέξιμο, να περιλαμβάνεις πάντα χαλάρωση με πολλές διατάσεις. Μπορείς επίσης να ανακουφίσεις τυχόν πόνους βάζοντας πάγο στο γόνατό σου, να μειώσεις τα χιλιόμετρα και να αποφεύγεις τους λόφους.

 

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος στους δρομείς εμφανίζεται κυρίως λόγω αφυδάτωσης. «Πίνε νερό όταν τρέχεις αλλά μην αγχώνεσαι για το πόσο θα πιεις ή πότε», συμβουλεύει ο ειδικός στο τρέξιμο GP Dr Andrew Murray. “Η τελευταία οδηγία είναι να πίνεις όσο διψάς. Ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες είναι το καλύτερο. Ο ήλιος επίσης πυροδοτεί πονοκεφάλους γι’ αυτό φόρεσε γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο με γείσο για να προστατευτείς.

 

Πόνος στην πλάτη

“Η πλάτη είναι ένα συνηθισμένο σημείο πόνου για πολλούς δρομείς”, λέει ο οστεοπαθητικός Gavin Burt που ασχολείται με δρομείς. “Οι αδύναμοι μύες του κορμού μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον καμπυλότητα, η οποία συμπιέζει τις αρθρώσεις στη σπονδυλική σου στήλη”. Δυνάμωσέ τους με μια εβδομαδιαία συνεδρία yoga ή πρόσθεσε ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών στην προθέρμανσή σου: ροκανίσματα κοιλιακών, ανυψώσεις ποδιών και η σανίδα όλα τους γυμνάζουν τον κορμό σου. Αν ο πόνος επιμένει ή αν νιώθεις μούδιασμα ή τσιμπήματα στα πόδια ή τους γλουτούς σου, επισκέψου το γιατρό σου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!