Τα τελευταία χρόνια το ξύδι (τόσο το μηλόξυδο όσο και αυτό από σταφύλια) που εδώ και χιλιετίες χρησιμοποιείται εκτός από τη μαγειρική σε πολλές άλλες περιπτώσεις (από την καθαριότητα μέχρι την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας) ακούγεται έντονα από όσους θέλουν να πετύχουν απώλεια κιλών και έχει αρχίσει να συνδέεται πολύ με το κεφάλαιο αδυνάτισμα.
Oι διαιτολόγοι, άρχισαν να δίνουν σημασία στο ξύδι πριν μερικά χρόνια, όταν φάνηκε ότι μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνει την πέψη. Σε διάφορες μελέτες παρατηρήθηκε μια μείωση 20-40% στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όταν συγχρόνως χρησιμοποιήθηκε και ξύδι.
Το πρόβλημα με μια διατροφή που περιέχει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες είναι ότι οδεύουν γρήγορα στο αίμα και εκτινάσσουν το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Αυτό προκαλεί μεγάλη έκκριση ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της ρίχνει το σάκχαρο εξίσου απότομα, κάτι που προκαλεί αίσθημα πείνας. Αντίθετα, το αίσθημα της πείνας αναπτύσσεται αργά όταν καταναλώνονται υδατάνθρακες που διασπώνται αργά στο στομάχι και περιέχουν φυτικές ίνες, όπως είναι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα άγουρα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Ξύδι και αδυνάτισμα
Το ξύδι μειώνει τη γλυκαιμική αντίδραση, λέει η διαιτολόγος και συνεργάτης του CNN, Lisa Drayer. Όπως εξηγεί, το οξικό οξύ (το βασικό συστατικό του ξυδιού) ενδεχομένως να συμβάλει και με άλλο τρόπο στο αδυνάτισμα: ενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια που ευνοούν να παραχθούν πρωτεΐνες οι οποίες εμποδίζουν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.
Μελέτες έχει διεξάγει και η Carol S. Johnston, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Πρόγραμμα Διατροφής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Σε δικές της μελέτες, οι οποίες έχουν διαρκέσει για πάνω από 10 χρόνια, έχει εντοπίσει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου νηστείας σε ασθενείς οι οποίοι είχαν πιει μια κουταλιά της σούπας ξύδι. Κατά την ίδια, το ξύδι “μπλοκάρει” ένα μέρος του αμύλου που καταναλώνουμε. Καθώς το άμυλο αυτό δεν απορροφάται και φτάνει στο παχύ έντερο δίνει τροφή στα “καλά” βακτήρια του εντέρου.
Καλό είναι το ξύδι να ραντίζεται στις σαλάτες ή να ενσωματώνεται στα φαγητά και όχι να πίνεται σκέτο διότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες ή επιπλοκές.
Ξύδι και παρενέργειες
Το σκέτο ξύδι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο στην κατάποση και να οδηγήσει σε αναρρόφηση, δηλαδή την είσοδό του στους πνεύμονες, με συνέπεια ακόμα και την πνευμονία. Επίσης, υπάρχουν δημοσιευμένες περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίασαν σπασμούς των φωνητικών χορδών, λιποθυμία και τραυματισμούς του οισοφάγου λόγω κατανάλωσης ξυδιού.
Σύμφωνα με την Johnston, αν κάποιος θέλει να πιει ξύδι ως βοήθημα για αδυνάτισμα, πρέπει να διαλύει μία κουταλιά της σούπας σε ένα μεγάλο, γεμάτο ποτήρι νερό και να το πίνει σιγά-σιγά με το φαγητό του. Μεγαλύτερη συγκέντρωση οξικού οξέος μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει κάψιμο στη στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο. Μετά την κατανάλωση ξυδιού είναι καλό να ξεπλένει κανείς στο στόμα του για να μειωθούν υπολείμματα του οξικού οξέος.
Κάτι που έχει σημασία είναι το ξύδι να περιέχει τουλάχιστον 5% σε οξικό οξύ και να μην έχει πρόσθετη ζάχαρη διότι έτσι προσθέτει θερμίδες.
Πάντως, οι ειδικοί τονίζουν ότι η επίδραση του ξυδιού στο σωματικό βάρος είναι μικρή και ο αποφασιστικός τρόπος αδυνατίσματος είναι η μείωση των λαμβανόμενων θερμίδων, σε συνδυασμό με την άσκηση.
Πηγή: mononews.gr